Litoralul românesc

În loc să fie anchetată, Elena Niculae s-a întors la ore

 

 

Nici după trei luni, MEC şi ISJ nu s-au interesat de cazul de corupţie de la Liceul Virgil Madgearu

 

Un articol de Andreea PAVEL

 Cazul de corupţie de la Liceul Virgil Madgearu, din Constanţa, descoperit de ziarul DEZVĂLUIRI în luna iunie a.c., este departe de a fi rezolvat. De vreo anchetă nici nu se mai pune vorba, atât  timp cât Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), şi Ministerul Educaţiei ridică din umeri şi se fac pur şi simplu că plouă, iar Secţia nr. 2 Poliţie, cea spre care Parchetul şi-a declinat competenţa, este de prisos a fi luată în discuţie…

La trei luni de la semnalarea problemelor grave din liceu, totul decurge ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Ba mai mult, fosta directoare, Elena Niculaie, s-a întors frumuşel la catedră, preluând nouă din cele 16 ore de chimie din orarul liceului şi, de asemenea, a preluat şi dirigenţia unei clase.

În luna iunie, ziarul DEZVĂLUIRI vă prezenta în exclusivitate o anchetă referitoare la situaţia Grupului Şcolar Economic “Virgil Madgearu”. Mai multe documente din sertarele instituţiei au scos la iveală diplome de bacalaureat false, modificări ilegale în cataloage, facturi nejustificate, absenţe motivate şi corigenţe „luate” contra cost, transferuri cu „bacşiş” şi alte asemenea fapte. Cea care se face responsabilă de aceste fapte pare să fie fosta directoare, Elena Niculaie, care a exercitat această funcţie timp de 20 de ani. În temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice (OIJ), editor al ziarului DEZVĂLUIRI a trimis, în urmă cu trei luni, o adresă către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin care erau solicitate informaţii referitoare la măsurile pe care le va lua ministerul în această situaţie.

Consilierul lui Adomniţei se încurcă în argumente

Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al instituţiei şi consilier personal al ministrului Adomniţei ne mărturisea atunci următoarele: ”După cum aţi putut observa şi dumneavoastră nu v-am putut da un răspuns, iar eu plec luni din Bucureşti, deci rămâne pe săptămâna viitoare! Trebuie să mă uit foarte bine şi să analizez serios, împreună şi cu alţi oameni din Minister, ce aţi scris dumneavoastră acolo. Vă daţi seama că e o treabă foarte serioasă. N-am cum să spun nimic deocamdată. Luni vă pot da un răspuns… adică vă pot spune dacă pot să răspund luni, la întrebări, sau nu!”.

Pe 18 septembrie a.c., reporterii DEZVĂLUIRI au contactat-o din nou pe Mirabela   Amarandei, pentru a afla de ce, nici după trei luni de zile, OIJ nu a primit un răspuns la solicitare. Purtătorul de cuvânt a ţinut să precizeze faptul că ministerul a răspuns solicitării… verbal! ”Nu v-am răspuns în scris, pentru că dumneavoastră mi-aţi solicitat un răspuns verbal, pe loc! Şi v-am spus atunci că am luat la cunoştinţă cele semnalate de dumneavoastră. Oricum vreau să uit episodul ăsta, aşa că rugămintea mea este să mai trimiteţi o solicitare cu updatările necesare, dacă este cazul, şi fiţi sigură că vă vom răspunde!”. Trebuie să-i amintim purtătorului de cuvânt că episodul menţionat este ulterior trimiterii adresei. Amarandei a fost contactată telefonic a doua oară (atunci când i s-a şi cerut un punct de vedere oficial, pentru că nu primiserăm un răspuns scris) la zece zile după ce solicitarea a ajuns la minister. Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice a retrimis solicitarea către minister, de această dată pe adresa de e-mail a ministrului Cristian Adomniţei şi, de asemenea, pe adresa Zvetlanei Preoteasa, secretar de stat pentru învăţământ preuniversitar.

Deşi încă nu a început vreo anchetă,Şeful ISJ  nu vrea să mai audă de fosta directoare

Contactat telefonic, Marian Sârbu, inspector şcolar general, a declarat că habar nu are dacă Elena Niculae mai este sau nu profesoară: ”Speram să nu mai fie profesoară. Chiar vreau să mă lase, să ştiu că nu mai există, sunt prea multe probleme din cauza ei! Cred că dacă nu există încă o decizie irevocabilă, legea încă îi permite să profeseze. Dar chiar o să mă interesez de chestia asta, dacă mai este profesoară, pentru că dacă nu pot fi informat pe căile mele, măcar prin dumneavoastră să aflu aceste lucruri”. Întrebat fiind dacă Inspectoratul Şcolar Judeţean a demarat ancheta al cărei subiect îl face cazul de corupţie semnalat la Liceul Virgil Madgearu, şeful ISJ conchide resemnat: ”Directorul adjunct e unul din afară, deci doar-doar o fi rupt de ceilalţi şi poate va reuşi să facă ceva”.

Actuala directoare pune totul pe seama ”invidioşilor”

Reporterii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu actualul director al Liceului Virgil Madgearu, Mariana Ştefănescu. Aceasta şi-a început discursul prin a ne atrage atenţia asupra răului pe care i l-am făcut, publicând o posibilă încrengătură liberală în sistemul de învăţământ constănţean, încrengătură în care era prinsă şi Ştefănescu: ”Ştiţi ce rău mi-aţi făcut când aţi spus despre mine că am fost numită politic? Ştiţi câte diplome am eu acasă?”.

Marianei Ştefănescu i s-a cerut un punct de vedere referitor la situaţia în care, în liceul pe care acum îl conduce continuă să profeseze Elena Niculae, cea sub semnătura căreia au fost găsite foarte multe nereguli, începând de la diplome de bacalaureat false şi până la cataloage modificate. ”Domnişoară dragă depinde de cine a lansat zvonurile acestea. Ştiţi că atunci când îţi doreşti să ajungi undeva şi nu poţi, începi să faci rău şi să spui lucruri urâte! Eu am un colectiv minunat aici, cu care lucrez pentru binele învăţământului constănţean şi pentru prestigiul liceului şi nu mă preocupă astfel de bârfe! Există organe abilitate care îşi fac treaba şi până nu se pronunţă o instanţă superioară, totul rămâne un zvon!”. Mariana Ştefănescu nu a uitat să precizeze faptul că, după spusele ei, a descoperit o serie de probleme grave şi după ce Camelia Vasilescu i-a luat locul Elenei Niculae. Ştefănescu însă, deşi vorbea despre binele învăţământului, a refuzat să ne spună la ce nereguli se referea: ”Vreau doar să-mi fac treaba aici, că şi eu am găsit nereguli dar nu vreau să dau în cap nimănui. Momentan lucrez într-un colectiv minunat!”

Povestea elevilor repetenţi, dar promovaţi

Vă reamintim în rândurile ce urmează doar câteva exemple, elocvente pentru dezastrul existent în documentele oficiale ale Liceului Virgil Madgearu.

– Ianina Gaga, clasa a XI-a (2002-2003), apare în registrul matricol ca promovată şi transferată, deşi situaţia din catalog demonstrează că eleva era corigentă la matematică şi avea situaţia şcolară neîncheiată.

– Neacşu Alina este repetentă în clasa a XII-a şi a fost promovată în clasa a XIII-a.

– Cristina Deacu a abandonat şcoala în clasa a XI-a şi este promovată în clasa a XII-a cu situaţia şcolară „promovat” şi nu mai este promovată în clasa a XIII-a (în registrul matricol are situaţia încheiată pentru clasa a XI-a).

– Cristian Costel Staicu a făcut clasa a XI-a în anul 2004-2005 şi a fost promovat direct în anul şcolar 2006-2007 în clasa a XIII-a, dar ulterior şi-a retras dosarul.

– Crina Neagu nu a făcut clasa a X-a, este înscrisă în clasa a XI-a, iar în foaia matricolă nu apare clasa a X-a.

– Adrian Macovei are situaţia şcolară din clasa a XI-a „promovat”, deşi are situaţia neîncheiată la opţional.

– Birol Nazim, în clasa a XI-a (2004-2005), este trecut în catalogul clasei ca repetent, iar în registrul matricol apare transferat la Cooperaţie cu media de promovare a clasei a XI-a de 5,80. La ultimele verificări făcute, la sfârşitul lunii aprilie, s-a constatat că s-au operat modificări în registrul matricol şi catalog.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top