Guvernul României

ICE DUNĂREA , OPERAȚIUNEA STELE

După ce a văzut primele diamante artificiale, dictatorul Nicolae Ceausescu (1972) a dat ordin sa se înființeze o fabrică de diamante și în România. Aceasta operatiune speciala (deplin conspirata) a fost incredintata brigazii S.D., aflata in acel moment sub comanda generalului-maior Teodor Sarbu. Activitatea de fabricare a diamantelor sintetice de catre brigada S.D. (Stiinta si Dezvoltare) din cadrul D.I.E., ce urmau sa fie plasate pe pietele externe, a fost codificata sugestiv “Operatiunea Stele”. Activitatea a fost organizata intrea anii 1973 si 1977, timp in care Securitatea a investit sume importante de bani pentru achizitionarea utilajelor si pentru organizarea retelei de export (conspirat) al “stelelor pretioase”. Gestionarea exporturilor de diamante a fost posibila prin lansarea “Operatiuni Dunarea”, aceste produse fiind dirijate astfel pe pietele externe, fiind folosite totodata diferite “societati fantoma” infiintate cu agenti acoperiti si aflate sub comanda totala a Directiei de Informatii Externe.

“Operatiunea Stele”, suparanumita “copilul Securitatii” a fost trecuta inca de la infiintare in subordinea Ministerului de Interne. Ceausescu considera de cuviinta – ca si in afacerile cu droguri si armament – ca intreaga operatiune de export in regim de contrabanda sa fie realizata de catre Securitate. In consecinta, in primavara anului 1975, prim-viceprim-ministrul Gheorghe Oprea din Ministerul de Interne, trimite o nota speciala “cabinetului I” al Comitetului Central prin care aducea la cunostiinta “conducatorului supreme” ca tehnologia necesara productiei de diamante artificiale fusese asimilata in intregime. In acesiasi nota speciala, Nicolae Ceausescu mai era instiinta de faptul ca, instalatiile de sinteza si productie (diamante) dispun de o capacitate totala de 60 Kg, pentru fiecare serie.

In mai 1976 este creata Unitatea Militara P.S. – Productie Speciala

Nicolae Ceausescu, semneaza in mai 1976, Decretul de infiintare a unitatii militare “P.S.” (Productie Speciala). Imediat dupa infiintare, pe organigrama Unitatii erau specificate 140 de posturi, dintre care 9 erau de subofiteri de Securitate, 13 erau de ofiteri de Securitate iar restul de 118 posturi erau ocupate de angajati civili, respecitv specialisti si cercetatori, racolati de Brigada S.D. din cadrul D.I.E. O data cu demarare productiei de diamante, Nicolae Ceausescu, printr-un alt decret, a marit numarul de angajati ai unitatii S.D., de la 140 de posturi la 526, suplimentarea fiind solicitata chiar de ofiterii de Securitate care supravegheau activitate – in vederea maririi capacitatii de productie. Acest Decret nu va fi publicat niciodata in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania, fiind destinat (cu tinta) in mod direct suplimentarii productiei ; sumele obtinute din cotrabanda cu diamante fiind dirijate ulterior catre un cont special deschis la B.R.C.E. (Banca Romana de Comert Exterior – viitoarea Bancorex). Decretul prezidential secret mentiona ca necesara : “contractarea de catre Ministerul de Interne, in 1976-1978, a echipamentelor si utilajelor necesare dotarii noii dezvoltari, precum si trecerea fondurilor in valuta la B.R.C.E., intr-o pozitie speciala si intr-un cont separat”.

Directia Securitatii Statului – cel mai bun administrator

Securitate primise autorizarea de-a se ocupa cu achizitionare achipamentelor si materiilor prime, necesare productiei de diamante, direct sau prin intermediul intreprinderilor de comert exterior (de exemplu I.C.E. Dunarea – infiintata ulterior). Pe masura ce productia crestea, Tudor Postelnicu (la acea data, seful D.S.S.) si Gheorghe Oprea (la acea data, prim-viceprim-ministru in Ministerul de Interne) erau tot mai laudati de Ceausescu, incantat de cele 2,92 milioane de carate produse (885 kg de diamante), care se vindeau prin intermediul “Operatiunii Dunarea”, la export, mai bine decat “painea calda”; intreaga activitate fiind acoperita de “firmele fantoma”. Practic, la realizarea acestei operatiuni speciale, participa intrega Directie de Informatii Externe, prin compartimentele sale, implicate in functie de caz, mai mult sau mai putin, respectiv: Brigada Tehnico-Stiintifica (T.S.), Brigada Stiinta-Dezvoltare (S.D.), compartimentul Actiuni Valutare Speciale (A.V.S.) si Serviciul Special de Contrainformatii E.L. din cadrul unitatii speciale “Emigratie”. Pentru a se intelege cat mai bine care era rolul fiecarui serviciu mentionat mai sus, in cadrul operatiunilor de productie si contrabanda controlate de D.I.E. precum si aprovizionare cu materii prime necesare productiei, vor fi prezentate pe scurt in continuare toate cele 5 servicii aflate in componenta D.I.E.

Brigada Tehnico-Stiintifica

Acesata unitate se ocupa cu achizitionare din statele occidentale a unor documente priviind cercetarea stiintifica din domeniul tehnic. Documentele erau obtinute de catre agentii acoperiti ai D.I.E., prin mijloace specifice, fiind utilizate ulterior in productia tehnica interna a Romaniei. Unitatea a fost infiintata de sovietici (dupa model sovietic) si a fost folosita in principal pentru furtul de tehnologie (in special electronica) occidentala. A fost unitatea condusa de general-maior Ioan Mihai Pacepa.

Brigada Stiinta-Dezvoltare (S.D.)

Unitate specializata in obtinerea, prin mijloace specifice muncii de informatii externe, a unor documente tehnice necesare extinderii diferitelor ramuri economice nationale, precum si racolarii de specialisti si cercetatori de nivel inalt din diferite domenii de activitate. In felul acesta D.I.E. a participat in mod activ si constructiv la dezvolatrea economiei romanesti, in special a ramurilor de productie destinate exportului.

Compartimentul – Actiuni Valutare Speciale (A.V.S.)

 

Unitate speciala ce avea drept scop realizarea de Actiuni Valutare Speciale (A.V.S.), constand in punera in aplicare a diferite medote, de procurare si aducere in tara fara export de produse autohtone a unor sume importante de “valuta forte”. Aceasta unitate speciala (secreta) initia negocieri cu diverse banci occidentale de la care se obtineau credite (in valuta) care erau redirectionate sub forma de imprumuturi pentru state din lumea a treia si a patra, practicandu-se dobanzi mult mai mari decat cele percepute de creditori. Aceste operatiuni valutare explica si unul dintre motivele pentru care, Nicolae Ceausescu, intretinea relatii stranse cu tarile mult mai inapoiate economic decat Romania, colaborand foarte bine cu guvernele acestora. Din diferenta dobanzilor se obtineau profituri substantiale care erau raportate ulterior drept realizari ale Unitatii A.V.S., fiind folosite in conformitate cu dispozitiile lui Ceausescu. Unitatea A.V.S. nu era singura in sfera economiei romanesti, ea avand corespondenti in fiecare intreprindere de Comert Exterior, care utilizau asa-numitele servicii O.V.S. (Operatiuni Valutare Speciale).
(Foto : Nicolae Ceausescu – in vizita oficiala din Republica Populara Angola)

Serviciul Special de Contrainformatii E.L. (“Europa Libera”)

Alcatuit din ofiterii D.I.E. retrasi de urgenta in tara dupa plecarea “pasnica” a generalului Ioan Mihai Pacepa, dar si din ofiteri tineri ; acest serviciu coordona activitatea retelelor interne si externe de agenti acoperiti in vederea realizarii unei cat mai bune imagini externe a Romaniei dar si a anihilarii activitatii postului de radio “imperialist” – “Europa Libera”. Cu acest serviciu a colaborat si cunoscutul terorist international Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos Sacalul.

General Electric Company a fost pagubita in mod discret de Securitate

Folosind si coordonand aceste servicii paralele, Securitatea a obtinut planurile procesului de productie a diamanetor sintetice, patentele originale apartinand de drept companiilor “General Electric” si “De Beers”. Din cauza faptului ca aceste patente erau protejate de legislatia internationala, producerea diamantelor era acoperita de catre Securitate pe plan intern, exportul se realiza prin intermediul “Operatiunii Dunarea” (ulterior prin I.C.E. Dunarea), iar valorificarea era mijlocita de mai multe firme intermediare – printr-o caracatita economica – la capatul careia, beneficiarul ultim era societatea fantoma “Sunitron”. Prin aceste operatiuni, serviciile secrete romanesti au pagubit cele doua compani de renume mondial cu peste 500 de milioane de dolari, suma care in loc sa intre in conturile celor doua concerne, a ajuns in buzunarele Securitatii.  
Prin decretul prezidential secret numarul 144/12.06.1978, Ceausescu a prevazut exceptarea de la controlul vamal intern a exporturilor executate in beneficiul Unitatii P.S., sumele rezultate in urma valorificarii pe pietele externe a diamantelor fiind varsate in contul “O.V. 78” (cifra 78 reprezinta anul deschiderii de cont) deschis la B.R.C.E.

Operatiunea “Ape Limpezi”

Reorganizarea activitatii de comert exterior din anul 1979 (prin Decretul 276/1979) de catre Ceausescu a avut drept scop, eficientizare activitatilor de export si in mod special organizarea acestor operatiuni speciale menite sa produca cat mai multa valuta ce avea sa contribuie la plata datoriei externe a Romaniei. Lansarea “Operatiunii Dunarea”, reprezinta numai inceputul unei lungi perioade de timp, in care Securitatea s-a ocupat, la ordinal cuplului dictatorial Ceausescu, mai mult de contrabanda decat de apararea sigurantei nationale. Sume enorme provenite din aceste operatiuni speciale s-au evaporat rapid dupa evenimentele din decembrie 1989 iar pana in prezent nimeni nu a manifestat interesul de a investiga traseul banilor disparuti atat din conturile de la B.R.C.E. cat si din conturile diferitelor societati comerciale de “tip fantoma” desfiintate (cel putin aparent) dupa reorganizarea Securitatii intre anii 1990 si 1992.
Seful brigazii S.D. – insarcinata cu organizarea “Operatiuni Stele”-, generalul-maior inginer Teodor Sarbu, un bun specialist in materie de spionaj, a murit in urma unei explozii produsa in mod “accidental” la garajul personal, in luna ianuarie a anului 1984. O data cu acesta, dispare singurul om care cunostea toate detaliile “Operatiunii Stele”. Poate merita mentionat aici si faptul ca, la data de 27 iulie 1978, generalul Mihai Ion Pacepa, imbarcat la bordul unei aeronave Hercules, parasea in secret R.F.G. avand ca destinatie baza Andrews, din Satele Unite.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top