COMUNICATE

Hypermarketul Real – promoţie la limita legii

Creşterea TVA naşte monştri

Creşterea TVA-ului, la începutul lunii iulie, a însemnat pentru marii comercianţi o bună ocazie de a-şi lărgi baza de clienţi. Speculând momentul psihologic al creşterii taxei pe valoare adăugată, reţelele de hypermarketuri au venit cu super-oferte ce presupuneau reduceri de preţuri şi alte măsuri de compensare a măsurii fiscale proaspăt introduse. Marele câştigător al majorării de TVA a fost hypermarketul Real, care, timp de o zi, promitea nici mai mult, nici mai puţin, decât să ramburseze suma aferentă taxei. În spatele acestei oferte ireale se ascundeau mai multe clauze scrise cu litere mărunte, care au scăpat majorităţii clienţilor. Concret, Real nu rambursa nimic, ci oferea un voucher valabil numai în anumite condiţii, care nu acoperea valoarea integrală a TVA-ului tuturor produselor comercializate şi cu care puteau fi achiziţionate produse al căror preţ conţinea, bineînţeles, TVA. Real nu a fost singurul hypermarket care a profitat de pe urma creşterii de taxe, lanţul de magazine METRO având, numai în ultima lună, două valuri de reduceri raportate la noul TVA, ceva mai apropiate de realitate decât cele ale competitorilor.

Un articol de Răzvan PETRE

Rambursarea de TVA la Real – incredibilă şi ireală

Pe data de 27 iulie, în magazinele lanţului de hypermarketuri Real s-a desfăşurat promoţia „Incredibil – Real îţi rambursează TVA-ul”. Succesul de care s-a bucurat această promoţie a fost unul nebun. Cea mai bună dovadă în acest sens a fost gradul de ocupare al parcărilor hypermarketului, devenite brusc neîncăpătoare. Zecile de mii de români care au venit să îşi facă stocul de produse pe perioada promoţiei au fost întâmpinaţi de afişe pe care scria cu litere mari „Aici îţi rambursăm TVA-ul”. Pentru aceia care îşi aduseseră ochelarii de vedere, sub mesajul promoţional mai erau scrise, cu litere minuscule, câteva dintre condiţiile promoţiei, care limitau serios situaţiile în care era oferită faimoasa rambursare.

Ia TVA-ul, nu e TVA-ul!

Una din primele hibe ale promoţiei era că Real nu îţi returna nimic. Sub anunţul privind rambursarea de TVA, era scris, cu litere mici-micuţe: „… sub forma unui voucher”. Practic, angajaţii Real eliberau un voucher cu o valoare echivalentă cu cea a TVA-ului de pe factură, care voucher putea fi folosit în zilele următoare, la achiziţionarea unor produse ale căror preţuri incudeau, bineînţeles, TVA. Deci erai pus să plăteşti TVA la TVA-ul „rambursat”… .
Legătura conjuncturală dintre campania Real şi TVA mai era dinamitată şi de regulile privind produsele care se calificau la promoţie. Astfel, alcoolul şi ţigările erau exceptate de la returnarea de TVA, fapt ce a generat o serie de încurcături.

Confuzie şi consternare, la Real

Numeroşii consumatori ce au ales să îşi facă cumpărăturile la Real pe data de 27 iulie s-au trezit că, pentru a-şi recupera TVA-ul, trebuia să se aşeze la cozi imense, în faţa birourilor unde se efectua „marea rambursare”. „E o ruşine! Nu se putea să se returneze direct la casă?!?” au început să strige unii oameni din coadă. Ca dovadă a faptului că nimeni nu apucase să vadă regulile restrictive ale promoţiei, scrise cu litere micuţe, din mulţime nu s-a găsit măcar un om care să le explice nemulţumiţilor că reducerea nu se poate face la casă, pentru că nu se dau bani, ci vouchere.
O altă încurcătură a fost pricinuită de regula privind alcoolul şi ţigările. Celor care achiziţionaseră astfel de produse li s-a refuzat, în primă fază, acordarea voucherului de returnare a TVA-ului. Unii dintre clienţi au plecat, înjurând, iar alţii, mai răbdători, s-au certat cu angajaţii Real până li s-a acordat voucherul promis (la o valoare mai mică decât TVA-ul înscris pe bonul de casă).

Voucher cu valabilitate limitată

Întrebarea cu care au fost întâmpinaţi la casă clienţii ce au încercat să folosească voucherul a fost „Este emis în magazinul nostru?” Asta pentru că, deşi prima propoziţie tipărită pe voucher este că acesta este valabil în hypermarketurile Real, clienţii care au avut răbdarea să parcurgă toate infomaţiile, sau să citească pe net regulamentul de zeci de pagini al promoţiei, au avut surpriza să afle că voucherul este valabil doar în magazinul în care a fost emis. Asta înseamnă, de exemplu, că un turist de pe litoral căruia i s-a „rambursat TVA-ul” la Real Constanţa nu a mai putut folosi voucherul la magazinul din localitatea sa. În cazul acestora, dar şi al altor persoane care nu au mai putut, din varii motive, să îşi folosească voucherul, Real nu a rambursat, practic, nimic.

Punctul de vedere Real

Pentru a clarifica problemele ivite pe perioada campaniei, am solicitat un punct de vedere celor de la Real. Depratamentul PR al companiei ne-a declarat: „Campania <<Real îţi rambursează TVA-ul sub forma unui voucher de cumpărături>> a respectat în totalitate prevederile legale în vigoare. În toată comunicarea acestei campanii, s-a specificat clar faptul că TVA-ul este rambursat sub forma unui voucher de cumpărături. Campania a fost transparent comunicată, regulamentul promoţiei fiind pus la dispoziţia clienţilor noştri atât la punctele de informare din fiecare magazin cât şi prin publicarea sa pe site-ul companiei. Clienţii noştri au apreciat în mod deosebit această campanie Real şi au înteles mecanismul acesteia încă de la început, numărul mare al clienţilor care au răspuns pozitiv campaniei noastre fiind o dovadă în acest sens”.
Pe lângă solicitarea unui punct de vedere, reporterii DEZVĂLUIRI au întrebat şi dacă Real va acorda discountul promis, în proporţie de 100% din valoarea voucherelor emise. Reprezentanţii Real s-au făcut că nu au văzut întrebarea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top