Fără categorie

„Hoții strigă hoții” – noua strategie de apărare a lui Teodosie în dosarul de corupție?

A patra înfățișare a Arhiepiscopului Teodosie Petrescu la Curtea de Apel Constanța în dosarul Nazarcea, în care este judecat pentru fapte de corupție, scoate la iveală strategia cu care episcopul se apără (pe care avocata Maria Vasii o anunța voalat încă de anul trecut: dă vina pe alți preoți ca să scape el).

În urmă cu un an, la ieșirea din sala de judecată, când Teodosie mai primise o confirmare a controlului judiciar, Maria Vasii, avocata ierarhului declara: „Credeți că înaltul prelat se ocupa de vie? Nu. Avea un departament care era desemnat în a aplica corect legea. Nu este nici un document semnat de înaltul prelat. Cu toate acestea, dânsul este acuzat de această fraudă”. Cu alte cuvinte, Beca Stere, Malaxa Bogdan-Petrișor, Nadoleanu Gheorghe, Cojocaru Ciprian și Aurelian Ștefan, toți inculpați în același dosar, ar fi vinovați de fraudarea fondurilor europene.
Ceea ce părea atunci doar o declarație în fața presei, acum a devenit o declarație oficială în fața instanței. Conform publicației Ziua de Constanța, la al patrulea termen de judecată, Arhiepiscopul Teodosie a declarat în fața magistratului Cristian Deliorga: „Precizez că infracțiunile reținute nu sunt reale. Eu am avut sarcini de coordonare. Ceilalți coinculpați aveau atribuții precise în legătură cu administrarea fermei Nazarcea… De când sunt sub control judiciar am constatat că la ferma Nazarcea existau unele nereguli. Au fost produse acte în numele meu, care nu îmi aparțin. Împuternicirea semnată de mine este o copie falsă. Am sesizat organele de anchetă… Nu am văzut niciodată un formular APIA. În 2013 am contrasemnat formularele în numele permanenței consiliului eparhial, dar erau întocmite de un consilier delegat”.
Așadar, ceilalți inculpați, foști consilieri sau directori ai fermei Nazarcea au făcut ce-au vrut ei pe acolo, au semnat ce acte au vrut ei la APIA, Arhiepiscopul neștiind nimic. Așa sună apărarea lui Teodosie, care încearcă ultima mișcare posibilă, să arunce vina pe subalternii săi, deși niciunul nu mișca nimic fără știrea lui, iar stenogramele din dosar stau mărturie că Teodosie chiar controla tot ce se întâmpla în Arhiepiscopie.
Faptul că declară că nu a văzut nici un formular APIA iar apoi spune că a contrasemnat în numele instituției acele formulare denotă faptul că la mijloc s-ar putea să intervină chiar și anumite minciuni ale ierarhului.
În rechizitoriul DNA se spune clar că „în cadrul campaniei 2014, inculpatul PETRESCU TEODOSIE, în calitate de conducător al persoanei juridice “Arhiepiscopia Tomisului” – deținătoarea suprafețelor agricole menționate, în continuarea rezoluției infracționale unice, a folosit și prezentat la APIA declarații false, respectiv cele aferente Cererii unice de plată 2014 – CT 1005 din 13.05.2014 (cerere, declarație de suprafață, angajamente legale), prin care s-a menționat că persoana juridică “Arhiepiscopia Tomisului” utilizează, exploatează și solicită la plată o serie de parcele în suprafață de 339,05 ha situate în oraș Ovidiu, jud. Constanța”. Așadar în anul 2014, Teodosie a semnat chiar el cererea unică depusă la APIA.

Teodosie le-a făcut plângere penală propriilor angajați?

O altă declarație importantă este: „De când sunt sub control judiciar am constatat că la ferma Nazarcea existau unele nereguli. Au fost produse acte în numele meu care nu îmi aparțin. Împuternicirea semnată de mine este o copie falsă. Am sesizat organele de anchetă”. Așadar, Arhiepiscopia a depus o plângere penală împotriva propriilor angajați (se pare că ar fi vorba de Aurelian Ștefan și de un alt preot al cărui nume nu-l dezvăluim deocamdată) pentru că a descoperit brusc nereguli la ferma Nazarcea. Noroc cu controlul judiciar, am putea spune, altfel ierarhul nu ar fi descoperit aceste neregului pe care nici chiar DNA-ul nu le-a desoperit în toată ancheta.
Cu alte cuvinte, dacă instanța nu vrea să-l creadă pe cuvânt că ceilalți inculpați sunt vinovați de fraudă, atunci poate, o sesizare penală a arhiepiscopiei condusă de Teodosie poate fi mai credibilă. Se pare că de toată ancheta internă este responsabil șeful auditului, preotul Neculai Poalelungi, omul prin care, spun mulți clerici, se poate „fabrica” orice fel de vinovăție a vreunui cleric din Arhiepiscopia Tomisului. Așadar, dna-ul arhiepiscopiei a găsit noi dovezi ale nevinovăției lui Teodosie și a vinovăției altor preoți, în timp ce DNA-ul Ministerului Public nu a reușit acest lucru!
În clipa de față, situația din dosarul de corupție care a zguduit credincioșii Bisericii, dar nu și pe ierarhii acesteia, care privesc pasiv la tot acest spectacol, a ajuns în faza în care hoții strigă hoții, iar cel mai puternic încearcă să-i îngroape pe cei mai mici, cei aflați sub ascultare.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top