Comisia Europeană

Hotelul directoarei Linica Stan prosperă, activele THR sunt în ruină

“Căpuşele” de la SIF Transilvania sug banii celor opt milioane de “cuponari”

După cum anunţam în ediţia trecută, ziarul DEZVĂLUIRI începe o anchetă despre ilegalităţile flagrante derulate de o serie de personaje controversate din conducerea SIF Transilvania.

 

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

În jurul acestor personaje găsim o încrengătură de firme care “căpuşează” SIF-urile şi multe companii privatizate de-a lungul anilor. La unele dintre ele, SIF-urile continuă să deţină acţiuni, iar cu altele are doar relaţii de afaceri.

Cele mai multe dintre societăţile implicate în această reţea au fost în centrul unor scandaluri de corupţie, cu dosare penale instrumentate de instituţiile statului (dosare care, de regulă s-au pierdut pe drum).

Ca să fie mai simplu de înţeles, din aceste afaceri câteva personaje se îmbogăţesc din banii statului şi din cei ai celor 8 milioane de mici acţionari (aşa numiţii “cuponari”), care deţin aproximativ 20% din acţiunile SIF Transilvania. Ancheta noastră este axată în special pe afacerile derulate de SC THR Marea Neagră SA, unde SIF Transilvania este acţionar majoritar.

Am putea spune fără să greşim că THR Marea Neagră este un adevărat colos în turismul litoral. Conform Raportului de gestiune pentru anul 2007, societatea deţine şase hoteluri de trei stele, 25 de hoteluri de două stele, şase hoteluri de o stea, patru vile de trei stele, 27 de restaurante, patru bufete, 13 baruri de zi, două aqua parkuri şi trei baze de tratament.

“Toate eforturile Consiliului de Administraţie şi ale conducerii executive au fost orientate spre îndeplinirea misiunii grupului de a asigura servicii de calitate, cu ajutorul unui personal calificat. De asemenea, obiectivul prioritar este dezvoltarea bazei tehnico-materiale, reabilitarea şi modernizarea celei existente, printr-un program coerent şi consecvent de investiţii”, se arată în Raportul de gestiune. În realitate, hotelurile, unităţile de alimentaţie publică şi bazele de tratament ale societăţii arată exact ca pe vremea comunismului, cu pereţi scorojiţi şi mobilier vechi. La fel de deficitară este THR Marea Neagră şi în privinţa personalului, insuficient şi plătit foarte prost, din raţiuni de economie de fonduri. În această situaţie, se pune întrebarea normală unde se duc banii produşi de THR Marea Neagră.

Salarii uriaşe pentru funcţii onorifice

Un răspuns ne-a oferit Constantin Drăghiceanu, şef de unitate la Reasturant Măgura din Eforie Sud: “THR are o conducere supradimensionată. E vorba de Director general, Director economic, Director marketing, Director juridic, Director de dezvoltare şi investiţii. Aceste persoane câştigă salarii care pleacă de la 55 milioane şi ajung, în cazul Directorului general Linica Stan, la 120 milioane. Aceşti directori îşi iau salariile în fiecare lună, chiar şi în extrasezon, în timp ce angajaţii sezonieri câştigă câteva milioane pe lună. La slariile directorilor se daugă prime sbstanţiale. Mă întreb, într-o astfel de situaţie, ce salariu ar putea să aibă preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală?!”

Drăghiceanu spune că salariaţii calificaţi au fost plătiţi în 2008 cu şapte milioane pe lună, iar necalificaţii cu 6,6 milioane, iar acestea reprezintă sume brute. Plecând de la acest nivel al salariilor, conducerea a stabilit că, pentru a-şi optimiza profitul, Restaurant Măgura nu poate angaja mai mult de 22 de angajaţi. Cu toate acestea, la începutul sezonului, Directorul general Linica Stan i-a transmis şefului de unitate să nu angajeze oameni, căci THR va aduce muncitori din Republica Moldova. Drăghiceanu susţine că aceasta a fost o manevră, căci s-au prezentat la Eforie mai mulţi tineri (unii dintre ei minori) basarabeni, care urmau să fie plătiţi cu 400 de euro pe lună, plus cazare, sumă la care nu se putea vorbi de economie. Planul directoarei Stan a fost dat peste cap de către o echipă de control din republica Moldova, care a împiedicat angajarea tinerilor.

Turiştii nu contează

În consecinţă, românii aduşi de către Drăghiceanu au fost angajaţi foarte târziu, la intervenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, pe salariile prezentate mai sus. În tot acest timp, povesteşte şeful restaurantului, turiştii au fost serviţi în condiţii impropri, de câte un ospătar la 100 de persoane. Nenumăratele plângeri ale turiştilor nu au folosit la nimic, căci strategia Linică Stan este obţinerea profitului cu orice preţ: “Pe directoarea Stan nu au interesat-o niciodată condiţiile în care sunt serviţi turiştii, ci doar să facă economii cât mai mari pentru a câştiga cât mai mult ea şi directorii ei. Spre exemplu, salariile totale ale celor 22 de angajaţi ai restaurantului ajungeau la 89 de milioane, mai puţin decât salariul ei”. Drăghiceanu se întreabă retoric unde ajung banii încasaţi de activele THR Marea Neagră, în condiţiile în care nu s-au efectuat construcţii noi, nici măcar reparaţii, iar curăţenia dinaintea începerii sezonului se face fără curent electric şi apă (tot pentru a face economii). Drăghiceanu, care este şi mic acţionar la SIF Transilvania, ne-a mai declarat că a primit o singură dată dividende, în anul 2003, în valoare de…3000 lei vechi!

Un răspuns la întrebarea privind circuitul banilor s-ar putea găsi la Hotel Saturn, de cinci stele, inaugurat în anul de 2007, de către soţul Linicăi Stan!

Director al THR, omul de paie al controversatului afacerist Chelu

Directorul de dezvoltare şi investiţii al THR Marea Neagră, Gabriel Constantinescu, are un salariu de aproximativ 70 milioane lei vechi şi se prezintă la serviciu doar în zilele de salarii. Nici nu ar avea cum să vină mai des, căci Constantinescu este director general la fabrica de cărămizi şi ceramică Vulturul Comarnic şi Director general management la Altur Slatina, firme controlate de contestatul om de afaceri Cătălin Chelu, preşedinte al SIF Moldova.

Mai grav este că acest Constantinescu se află într-o situaţie evidentă de incompatibilitate, de când se acupă şi de Hotel Suceava. Hotelul în cauză a aparţinut până în vara acestui an THR Marea Neagră, care i l-a dat în chirie tocmai lui Chelu. La începutul verii, Chelu a devenit proprietarul hotelului, după o vânzare care s-a făcut, se pare, fără licitaţie. În orice caz, Chelu a plătit bunurile hotelului la un preţ mult mai mic decât cel de inventar. Apoi a preluat un grup de 40 de turişti care veniseră la mare pe un contract încheiat de THR Marea Neagră. Turiştii în cauză au servit masa la restaurantul Măgura al THR-ului, care a plătit şi personalul Hotelului Suceava. Vom reveni şi cu afacerile dubioase derulate de Cătălin Chelu la mai multe întreprinderi pe care le-a privatizat sau le-a preluat, uneori în tandem cu SIF-urile.

Dosarul îngropat, după o nuntă cu invitaţi potenţi

Directorul general al THR Marea Neagră, Linica Stan, a fost cercetată de către Garda Financiară pentru că ar fi direcţionat banii SIF Transilvania către persoana fizică Vesco Vasiliev şi firma Eood Vias, partenerii de afaceri din Bulgaria ai soţului său. Inspectorii Gărzii Financiare Constanţa au descoperit că THR Marea Neagră a făcut mai multe achiziţii de materiale de construcţii de la bulgari, la preţuri mult mai mari decât pe piaţa autohtonă.

Linica şi soţul ei au fost naşii de cununie ai cuplului Liliana Ghervasuc (şefa Loteriei Române) şi Nelu Mincă (şeful PC Constanţa). După nunta la care au participat nume “grele” din politică, fosta Securitate şi chiar din Garda Financiară, dosarul Linicăi aşteaptă prin cine ştie ce sertare.

În plus, Linica Stan a fost avansată director general la THR Marea Neagră, iar Preşedintelui SIF Transilvania, Mihai Fercală, a început să îi placă din ce în ce mai mult Hotel Saturn al familiei Stan.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top