Fără categorie

Haşotti pune stop apariţiei altor primării

Parlamentarii liberali s-au luat la harţă cu cei maghiari

În cursul săptămânii trecute, între membrii Senatului s-au ţesut adevărate polemici născute din cauza veşnicelor probleme legate de administraţiile locale. Ore întregi, senatorii s-au certat, mai mult sau mai puţin argumentat, pe marginea subiectului ce viza transformarea unor sate în comune, apariţia unor noi comune, transformarea unor comune în oraşe, a unor oraşe în municipii etc.

Un articol de Andreea PAVEL

Susţinătorii acestei idei au motivat propunerea prin necesitatea stimulării dezvoltării localităţilor şi a ridicării nivelului de trai şi a orizonturilor de aşteptare ale locuitorilor. Pe de altă parte, cei care s-au declarat cu înverşunare împotriva acestei propuneri, au menţionat faptul că argumentele susţinătorilor nu reprezintă decât praf aruncat în ochii localnicilor pentru ca actualii şefi ai administraţiilor locale să mai câştige nişte voturi la alegerile de peste doi ani.

Primarilor nu le convine să administreze oraşe

Unul dintre cei mai potrivnici senatori faţă de propunerea legislativă este liberalul Puiu Haşotti. Acesta a vorbit în numele tuturor liberalilor spunând că împreună au luat decizia ca, în principiu, să se declare împotriva unor astfel de iniţiative. Senatorul constănţean a declarat: „Cunosc municipii în care este o problemă să circuli cu maşina întrucât rişti să calci te miri ce orătănii pe stradă. Pe de altă parte,  există oraşe în care majoritatea populaţiei nu are apă curentă. Sau,  avem municipii cu 10-30.000 de locuitori”, a menţionat Puiu Haşotti. Unul dintre susţinătorii acestei idei, senatorul maghiar Tiberiu Gunther, şi-a argumentat poziţia prin faptul că o astfel de decizie ar putea să asigure ”distribuirea banilor cu mai multă atenţie către comunităţile neglijate”. Ceea ce probabil senatorii nu ştiu este că primarilor, în general, nu le convine ideea transformării comunelor în oraşe, dat fiind faptul că fondurile alocate pentru oraşe sunt mult mai puţine şi subţiri decât cele alocate comunelor. Facilităţile, compensaţiile şi scutirile de asemenea sunt mai mari pentru administraţiile locale din mediul rural.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top