Fără categorie

Guvernul simplifică accesul la fondurile Europene

Prin Ordonanța de Urgență nr. 49/2017,Guvernul României a modificat mai multe acte normative, în vederea accelerării și simplificării metodelor privind absorbția de fonduri europene.
Prevederile Ordonanței conțin, printre altele și următoarele modificări:

Modificarea mecanismului prefinanțării

Acest lucru va avea ca efect reducerea presiunii de pe bugetele proprii ale beneficiarilor de fonduri europene. Astfel, se introduce posibilitatea acordării de prefinanțare pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile, respectiv pentru toate proiectele implementate de autorități publice locale și beneficiari privați, indiferent de fondul european care le finanțează.

 

Schimbarea criteriilor privind pragul de supracontractare

În acest scop s-a hotărât lărgirea bazei de proiecte care pot implica cheltuieli eligibile prin majorarea procentului de contractare. La nivel de program din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune şi cofinanţare de la bugetul de stat se va putea contracta în limita a 50% din valoarea acestei alocări.

În vederea accelerării implementării proiectelor de infrastructură de transport de interes național cu finanțare europeană s-a decis și modificarea eliberării autorizațiilor de construire pentru proiectele de infrastructură de transport de interes national.
În acest scop se vor elibera autorizațiile de construire fără elaborarea și aprobarea prealabilă a unei documentaţii de amenajarea teritoriului sau de urbanism pentru proiectele de infrastructură de transport de interes naţional finanțate din fonduri europene.

În ceea ce privește reîntregirea bugetului de stat, aceeași Ordonanță prevede instituirea unei norme speciale privind emiterea titlului de creanță pentru beneficiarii naționali care pot fi din categoria universităților, institutelor de cercetare, organizații sau fundații, instituții/autorități publice.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top