Editorial

Guvernul a ridicat restricțiile pentru supermarketuri! Cele pentru oameni nu le-a ridicat…

Una din marile nedreptăți, din marile abuzuri comise în ultimii doi ani în numele luptei împotriva pandemiei, a fost aceea că guvernul le-a interzis indirect supermarketurilor să facă un profit baban. În țara în care 2 din 3 cetățeni nu sunt vaccinați, 60% din populație a avut interzis a intra în mall-uri. Restricția a lovit indirect pe sărmanii proprietari ai mall-urilor și supermarketurilor din inima mall-urilor – miliardari cu averi mai mari decât PIB-ul României. Această barbarie a fost curmată prin acțiunea decisivă a guvernului de largă uniune națională PNL-PSD care, acționând pentru încetarea discriminării acestei categorii defavorizate de cetățeni care-și plătesc taxele în alte țări, a decis că de la 8 februarie 2022 toți românii – indiferent de statutul de vaccinare – vor avea acces până la casieriile supermarketurilor de mall.
Din start, măsura de limitare a accesului în mall-uri și supermarketurile aferente a fost o aberație: De la începutul pandemiei, mersul la supermarket a fost păstrat de toate guvernele ca o cheie de boltă a civilizației și a democrației, una de care nu ne putem lipsi, deci interzicerea lui pentru vaste categorii cetățenești a fost un adevărat afront la adresa noastră, ca neam român, cu largi aspirații europene, nord-atlantice și – fără rușine putem spune – planetare!
În martie 2020 s-a închis tot, s-au interzis adunările, protestele, presa cârtitoare, înmormântările cu public și alte astfel de manifestări barbare. S-au închis școlile și bisericile, bineînțeles s-au închis și magazinele de pantofi! În schimb, supermarketurile au rămas deschise. Ca un semn al sfințeniei și purității spiritului consumerist, această justă și înțeleaptă decizie a fost validată de realitatea epidemiologică: Presa vremii nu a consemnat niciun caz al unei casiere sau al unui alt lucrător din mall care să se îmbolnăvească sau, mai rău, care să moară. În vremuri tulburi, când nimeni nu purta mască și singurele măști disponibile în România putrezeau în depozitele pompierilor, niciunul din acești lucrători esențiali nu a fost atins de molimă. Au pierit necredincioșii care îndrăzneau să zacă bolnavi în spitale, au pierit medici și asistente, dar îngerii în roșu, albastru sau grena (în funcție de supermarket) – nu! Boala aceea nemiloasă care – se știe – nu cruță pe nimeni! nu a îndrăznit să miște un fir din părul lor (la fel nu a reușit să miște un fir din părul vânzătoarelor de la alimentara de cartier, dar acolo e altceva, nu trebuie să credeți că e bine să vă faceți cumpărăturile acolo!)
După două luni în care nu ne-am putut lua haine și pantofi decât de la supermarketurile deschise pentru „cumpărături esențiale”, am revenit la „noua normalitate”. Magazinele au fost deschise, dar cu restricții – restricții care nu au fost aplicate supermarketurilor. Apoi s-au închis piețele alimentare din toată România – acele locuri infecte, în care molima bântuie mai ceva ca în „piața umedă” din Wuhan – dar supermarketurile au rămas deschise. S-au închis teatrele și sălile de spectacol (în unele din acestea pot intra și câte 200 de oameni – curat focar de molimă!), în schimb supermarketurile au rămas deschise. S-au închis din nou școlile și s-a interzis sportul în sălile de sport (30 de copii în aceeași cameră – ce imagine apocaliptică!) Când spui „copil”, spui „vector de transmisie”. Când spui „adult”, spui „cetățean-care-cotizează-la-supermarket”.
În toamna lui 2021, într-un moment de rătăcire, guvernul a încurcat ițele, și-a pierdut busola, a încetat să mai înțeleagă sensul vieții, și a interzis accesul cetățenilor fără certificat în mall-uri. Păi bine, dragi guvernanți, unde sunt supermarketurile, dacă nu în mall? Ale cui sunt mall-urile? Pe mâna cui lăsați partidul? – ca să parafrazăm un clasic al democrației românești…
În fine, într-o zi geroasă de februarie, Arhanghelul Rafiil ne-a adus bunavestire a încetării opresiunii: Supermarketurile au voie din nou să încaseze bani de la clienții nevaccinați.
De bună seamă, încă de la acest anunț, propaganda anti-științifică excelent organizată de persoane oculte pe care le știm dar al căror nume nu îl spunem niciodată pentru că nu îl cunoaștem, această propagandă va încerca să acrediteze ideea întrutotul falsă, autentic conspiraționistă, și care nu e deloc adevărată – că Guvernul României stă drepți în fața lobby-ului industriei de retail și a ambasadelor prin care el își face simțită prezența. Cu siguranță, știința va oferi dovezi, iar guvernul va prezenta aceste dovezi – așa cum a făcut-o de fiecare dată – că această decizie a fost luată din rațiuni științifice, cu argumente convingătoare, și urmărind scopuri clar definite și perfect realizabile.
Mai exact, este vorba de foame:
Încă de la introducerea neinspiratei măsuri de a interzice accesul la mall al românilor nevaccinați, foamea și-a arătat colții. Sigur, există magazine alimentare mai mici, dar acestea nu vând aspiratoare, mașini de spălat, pământ de flori și haine proaste, de brand necunoscut. Un televizor se dă rar, dar face cât toată producția zilnică a raionului de panificație – bașca nu trebuie să angajezi 3-4 indigeni care să scoată televizoarele din cuptor – e de ajuns un singur angajat pe tot raionul de electronice.
Se spune că iubirea trece prin stomac. Pentru proprietarii de supermarketuri, iubirea trece prin cont, iar foamea pleacă din raionul de electronice, și trece hăulind prin raionul de papetărie. Nu e corect ca librăriile de cartier să permită nevaccinaților să intre, și nu e suficient să le ordoni să dea faliment respectând legea. Când foamea bântuie România, mai e doar o soluție – să le permiți nevaccinaților să cumpere caiete de la supermarket!
Sigur – va răcni pe pustie propaganda anti-vaccinistă – acesta este un pas înapoi al guvernului, în fața sondajelor de opinie care arată că două treimi din români s-au prins și s-au săturat. Nimic mai fals! De altfel, pentru a combate această ideologie conspiraționistă și a demonstra că este vorba doar de rezolvarea foamei, guvernul a prevăzut că cetățenii nevaccinați nu au voie să cumpere mâncare de la zona de restaurante din mall, în schimb au voie în mall pentru a face cumpărături esențiale de la supermarket – cărți, televizoare și mărțișoare la kil (că vine primăvara și șefii supermarketurilor nu vor să scape Mărțișorul, la fel cum au scăpat Crăciunul). Toată lumea știe că mâncarea cu specific românesc, grecesc sau arăbesc este negaționistă și prin urmare nu e deloc necesară unei dezvoltări fizice armonioase. Patronii acestor restaurante să se adapteze, sau să lase locul restaurantelor ca McDonalds și KFC, cu alimente sănătoase și corecte din punct de vedere științific și politic. Acestea oricum suferă încă de la începutul pandemiei, nemai putând face față avalanșei de clienți ce comandă online și mănâncă acasă, după ce restaurantele din orașe au dat faliment sau au fost închise…
Pentru a corecta nedreptatea istorică comisă astă-toamnă, supermarketurile vor putea vinde haine clienților nevaccinați, ceea ce e perfect normal, științific și esențial. Nevaccinații nu vor avea acces la celelalte magazine din mall-uri, pentru că hainele vândute de acestea nu sunt esențiale. De altfel, rolul principal al acestor magazine este de a plăti chirie patronilor de mall și supermarket. E adevărat, multe din aceste magazine au patronat similar sau identic supermarketurilor. Tocmai de aceea, în următoarea etapă se va urmări permiterea accesului nevaccinaților și în aceste magazine – dar asta numai în momentul în care magazinele cu patronat responsabil vor putea fi delimitate de magazinele ale căror patroni nu își permit biletul de intrare la Forumul Bunăstării Populare de la Davos.
În încheiere, trebuie să remarcăm că, în imensa lor înțelepciune și cu nesfârșită îngăduință pentru rătăcirile guvernanților, supermarketurile nu au cerut compensații pentru daunele pricinuite în ultimele luni. Mai mult, recunoscând justețea și caracterul democratic al deciziei de a primi din nou nevaccinații la supermarket, ele au venit în întâmpinarea inițiativei guvernamentale, amenajând intrări separate pentru publicul insalubru și țarcuri noi, de-a lungul cărora vitele nevaccinate vor fi ghidate de paznici, către cumpărăturile esențiale.
Să nu lăsăm acest gest de solidaritate să treacă nepremiat! Să nu uităm să ne arătăm susținerea pentru supermarketurile care, în ciuda tuturor piedicilor ce li s-au pus în ultimii doi ani, nu au contenit să susțină cu toată forța și sudoarea economia, democrația și pan… și lupta împotriva pandemiei! Guvernul le-a dat patronilor de supermarketuri o mână de ajutor. Dacă-aș fi fost eu, le-aș fi dat direct un picior… Ca dovadă, fiind ieri în zona unui asemenea supermarket de mall, am intrat și am cumpărat un măr – preț un leu și zece bani. Data viitoare, o să iau un măr mai mic. Iar dumneavoastră, cu siguranță, veți putea găsi un produs și mai ieftin – preferabil mai ieftin decât costul scanării lui și emiterii bonului fiscal – un gest simbolic cu care să vă arătați susținerea. Dacă vă plictisiți și soția a intrat într-un magazin de haine, puteți să cereți și factură…

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top