Interviu

GUVERNUL MINTE! Banii din taxa de poluare nu se duc în împăduriri!

În doar două luni se strâng aproape 300 milioane RON!

Attila Korodi, ministrul mediului, promitea în luna aprilie că ”sume importante” provenind din colectarea taxei de poluare vor fi investite în împădurirea terenurilor degradate sau defrişate constant. Nimic mai fals! Încă nu se ştie ce-o fi însemnând în mintea lui Korodi ”sume importante”. Mai ales în condiţiile în care, doar în lunile iulie şi august ale acestui an, în contul Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) au ajuns aproape 300 milioane de RON, bani strânşi numai din taxa de poluare! În această situaţie, desigur că s-au pus bani deoparte pentru împăduriri, dar mai puţin de 0,025% din suma strânsă doar în aceste două luni!

Un articol de Andreea PAVEL, Razvan PETRE


Deşi în iulie, Trezoreria Constanţa a virat 3-4 milioane RON din taxa de poluare, AFM ”previzionează” un venit de doar 450.000 RON până la sfârşitul anului!

Pe de altă parte, pe site-ul AFM (http://www.afm.ro/main/info_stuf/h830-2008.pdf), Hotărârea nr. 830 din 13 august 2008 (privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe 2008) prezintă un venit din taxa de poluare de doar 450.000 RON. Mihai Toti, şeful Direcţiei de Venituri din cadrul AFM a dat o explicaţie  pentru diferenţa colosală dintre veniturile încasate în lunile iulie-august şi venitul afişat în bugetul rectificat. Justificarea pe care nici un copil nu ar putea să o creadă este următoarea: ”Aceasta reprezintă suma previzionată a fi încasată, începând cu 1 iulie 2008 şi până la data de 31.12.2008, nicidecum cea încasată până în prezent”. Spunem că este o explicaţie infantilă pentru că la sfârşitul lunii iulie, Trezoreria Constanţa a virat în contul AFM, 3-4 milioane de RON, bani proveniţi din taxa de poluare. Laurenţiu Mateizăr, trezorerier şef, a declarat pentru ziarul DEZVĂLUIRI: ”În ultima zi a fiecărei luni, Trezoreria Constanţa virează într-un cont special al AFM banii proveniţi din taxa de poluare. Suma ajunge, în medie, la 3-4 milioane RON!”. În concluzie, nu se ştie după ce logică, sau cât de mare o fi fost precauţia şi scepticismul celor de la Mediu, să ”previzioneze” (la mijlocul lunii august) doar 450.000 RON ca venit din taxa de poluare din iulie până în decembrie a.c., dacă la sfârşitul lunii iulie, aceştia au încasat de la o singură trezorerie din România, între trei şi patru milioane de RON!

5000 RON pentru împăduriri, pentru că nu există proiecte

Attila  Korodi a preferat să aburească plătitorii de taxe şi impozite că ”sume importante” din puşculiţa taxei de poluare vor fi investiţi în împăduriri, în loc să le atragă acestora atenţia că nu există solicitanţi care să depună destule proiecte privind împăduririle. Situaţia e cu atât mai tristă cu cât, pentru împăduririle terenurilor degradate din zonele deficitare, anul acesta s-au alocat doar 5000 RON. Explicaţia Administraţiei Fondului de Mediu? ”Suma a fost alocată în funcţie de previziunile fundamentate pe experienţa anilor trecuţi şi interesul actual manifestat de către diverşi solicitanţi de finanţare. Alocarea unor sume mai mari prezintă riscul ca acestea să nu fie cheltuite, neexistând un număr foarte mare de solicitări pentru această categorie de proiecte”, mărturiseşte Mihai Toti. Normal că mai nimeni nu este interesat de un proiect privind împăduririle atâta timp cât un puiet de brad costă cel puţin 30-40 RON, ca să nu mai vorbim de restul cheltuielilor aferente unui astfel de proiect. Sunt, deci, deajuns 5000 RON chiar şi pentru o singură împădurire? De reţinut este faptul că şi în anii precedenţi, conform bugetelor rectificate, s-au alocat sume infime pentru reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, dar şi pentru împăduriri: 2006 – 5000 RON, respectiv 5000 RON, 2007 – 1000 RON, respectiv 5000 RON; în timp ce proiectele privind conştienizarea şi educarea publicului au fost suplimentate de fiecare dată. Deci cum să nu fie nefastă ”experienţa anilor trecuţi”, dacă nu sunt destui bani alocaţi pentru realizarea unui proiect cel puţin decent?

500 RON pentru reconstrucţia ecologică şi gospodărirea pădurilor?!

Una dintre aberaţiile găsite în acelaşi buget rectificat pentru anul 2008, este alocarea a doar 500 RON pentru reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, din ”previzionarea” unui buget total de 611.990,46 RON. Cum să duci la îndeplinire un asemenea proiect, cu o sumă mai mică decât un salariu minim pe economie?! Această întrebare am adresat-o şi AFM-ului. Mihai Toti a explicat sec: ”Nu este vorba de 500 lei, ci de 500.000 lei, sumă pe care o considerăm suficient de mare pentru a susţine proiecte destinate reconstrucţiei ecologice şi gospodăririi durabile a pădurilor”. Nu ştim cum a ajuns Toti la această explicaţie, pentru că dacă ar fi vorba de 500.000 RON din totalul de 611.990,46 RON, atunci toate calculele bugetului s-ar decala. Ori, dacă este vorba de o simplă omitere a trei zerouri, atunci înseamnă că tot tabelul este greşit şi solicităm pe această cale publicarea unui buget corect şi lipsit de astfel de erori interpretabile. Dar,  dacă privim în bugetul rectificat pentru 2007, observăm că din bugetul iniţial de 5000 RON, alocat acestei categorii, s-au scăzut 4000 RON, în urma rectificării rămânând doar 1000 RON pentru astfel de proiecte. Ori, dacă ne luăm după declaraţia lui Toti, poate s-a greşit şi-atunci la zerouri şi a fost vorba, în fapt, de un milion de lei. Fiind, deci, puţin probabilă această teorie, pesemne rămâne de explicat cum se poate întocmi reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor cu doar 500 RON şi cine s-ar încumeta să elaboreze un astfel de proiect cu mai puţin de un salariu minim pe economie?! Sau, de ce nu, rămâne să aşteptăm o nouă rectificare a bugetului, care să nu se mai bazeze pe ”previziuni”, ci pe sumele încasate în realitate.Prioritatea care ”arde”: parcul auto naţional

Conform spuselor lui Mihai Toti, şeful Direcţiei de Venituri din cadrul AFM, restul de 292.044.959,31 (dintre cele 292.494.959,77 RON -suma încasată doar în lunile iulie şi august, din taxa de poluare- şi cei 450.000,46 RON – suma ”previzionată” de AFM ca fiind colectată până la sfârşitul anului din aceeaşi taxă), va fi redistribuită în proiectele de mediu, prioritatea fiind… # programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional.

Vă reamintim câteva informaţii care, pentru pesimişti şi circumspecţi, ar putea reprezenta o explicaţie pentru această alegere: Firma Automotive Trading Services (ATS), deţinută de Călin Popescu Tăriceanu şi-a exercitat funcţia de importator general al Citroen în România timp de zece ani. Din fericire, sau din păcate, înfiinţarea Citroen România pe 20 aprilie 2007, a făcut inutilă exercitarea funcţiei de importator, de către ATS. Pe de altă parte, premierul este membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) între 1994-1997, apoi, între 2001-2003 a fost, din nou, preşedintele APIA, iar din 2003 este Preşedinte de Onoare.

Ce se întâmplă dacă banii ar trebui restituiţi? Nimic…

Conform spuselor lui Mihai Toti, atât timp cât O.U.G. nr. 50/2008 se află în vigoare, Administraţia Fondului pentru Mediu va susţine financiar, din sumele încasate cu titlu de taxă pe poluare pentru autovehicule, programele şi proiectele de mediu, în conformitate cu art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 50/2008. Este de înţeles atunci de ce Lucia Ana Varga are speranţa că ”deputaţii vor fi suficient de maturi şi nu vor trece actul normativ”. Ar însemna ca Fondul pentru Mediu să facă rost repejor de câteva sute de milioane. Totuşi, restituirea banilor proveniţi din taxa de poluare ar reprezenta un proces destul de greoi, întrucât fiecare dintre cei care au plătit taxa va trebui să acţioneze instituţia în instanţă (pentru că aceasta din urma va invoca faptul că banii au fost cheltuiţi deja în proiecte) şi, în urma unui proces extrem de anevoios, îşi va recupera banii. Şi câţi vor mai avea chef să îndure astfel de proceduri? E puţin probabil, deci, ca sutele de milioane să fie restituite integral, în eventuala eliminare irevocabilă a taxei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top