COMUNICATE

Guvernul încalcă Constituția, pentru a împiedica violențele sportive

Violenta din sport tinde din ce în ce mai mult sa ia locul coruptiei ca brand de tara al României. Odata cu accederea echipelor românesti de fotbal în fazele superioare ale competitiilor europene, atentia presei vestice se concentreaza pe manifestarile violente ce au loc pe stadioane. Confruntarea dintre Steaua si Olympique Lyon a fost prefatata de ziarele franceze cu relatari sumbre despre luptele de strada dintre suporterii si jandarmii români. Mai nou, aceste manifestari au ajuns si în atentia Comisiei Europene, fapt care a determinat guvernantii sa dea mai multa atentie fenomenului. În încercarea de a risipi temerile UE, Guvernul s-a decis sa resapeze o ordonanta mai veche, pentru a lasa impresia ca are solutii. Din pacate, este vorba doar de adaptarea unor norme europene în vigoare de 20 de ani, depasite de realitatile românesti. Ce este mai rau, formula în care Guvernul s-a decis sa adreseze problema violentei pe stadioane risca sa vina în contradictie cu Constitutia.

Un articol de RÃZVAN PETRE

„Meciul de campionat dintre Farul Constanta si Dinamo Bucuresti, care s-a jucat pe stadionul Gheorghe Hagi, s-a lasat cu urmari. În afara scorului cu care Dinamo a învins echipa marinarilor, Jandarmeria din Constanta s-a impus în fata suporterilor dinamovisti prin forta fizica. Mai multi suporteri ai liderului au fost raniti. Aceste violente au aparut cu doar câteva zile înaintea unuia dintre cele mai securizate meciuri..”
Asa suna o stire de la meciul FC Farul Constanta – FC Dinamo Bucuresti, partida jucata în primavara acestui an. A fost doar una din multele situatii în care violenta generalizata de pe stadioane a tinut prima pagina a ziarelor. Anul trecut, la meciul dintre Steaua si Rapid, scandarile rasiste si violente au fost acompaniate de distrugerea stadionului din Giulesti, pseudo-suporterii huligani rupând scaune, bucati de pavaj si aruncând cu ele în teren. Doar un gest de o iresponsabilitate demna de codul penal a facut ca meciul de fotbal sa continue atunci. Arbitrul Tudor, dând dovada de o slugarnicie ieftina, a dat curs cererii formulate telefonic de Dumitru Dragomir de a continua meciul, desi îl întrerupsese de trei ori pentru a se pune la adapost de obiectele contondente ce zburau din tribuna. Nu mai departe de luna trecuta, la derby-ul Dinamo-Steaua, violentele au erupt din nou. O seara ce ar fi trebuit sa fie dedicata în totalitate sportului-rege, s-a transformat într-un razboi de gherila urbana. Luptele au debutat înaintea partidei, un grup de suporteri dinamovisti asteptându-i pe stelisti la intrarea pe stadion special pentru a declansa un scandal. La pauza, suporterii stelisti au egalat scorul, deplasând numeroase efective în zona stadionului pentru a razbuna pe cei batuti în debut. Seara s-a încheiat apoteotic cu interventia disproportionata a jandarmilor, care i-au batut mar pe suporterii ambelor echipe.
Meciul Farul – Dinamo din martie 2006 este simptomatic pentru fenomenul violentei sportive în România. Mai întâi, putem remarca faptul ca manifestarile huliganice nu au nimic în comun cu competitia sportiva. De cele mai multe ori, violentele încep imediat dupa demararea partidei, pornind de la motive anodine: „jandarmul s-a uitat urât la mine”, „suporterul acela m-a înjurat”, „jandarmii s-au asezat la noi în galerie”, etc. Întotdeauna seria actelor violente este deschisa de galeriile echipelor de fotbal, organizate ca niste gasti de cartier, si conduse de personaje colorate, cu porecle si alura de recuperatori (vezi scandalul Clanului Sportivilor, Gigi Corsicanu, etc). Fiecare astfel de incident este caracterizat de violenta gratuita, pentru cele mai ridicole argumente jandarmii lovind la gramada oameni nevinovati si huligani feroce, care la rândul lor se razbuna distrugând scaunele stadionului, autobuzul echipei adverse, sau molestând simpli trecatori pe strada pe care îi banuiesc de simpatii adverse.

Guvernul – tare la teorie, varza la punerea în practica

Violenta de pe stadioane a ajuns sa fie un subiect de prima pagina, captând si interesul oficialilor europeni. Potrivit parlamentarului român Adrian Cioroianu, citat de presa centrala, cu ocazia prezentarii raportului de monitorizare, expertii Comisiei Europene au evidentiat faptul ca România are un potential ridicat de violenta sociala, cu referire stricta la evenimentele neplacute de pe stadioane.
Pentru a stavili acest fenomen din ce în ce mai periculos, a fost înfiintata  Comisia Nationala de Actiune Împotriva Violentei din Sport. Aceasta este o sinecura fantomatica, condusa de un secretar de stat, si având circa 20 de membri numiti direct de Ministrii Justitiei, Educatiei, Administratiei, Internelor, etc. Aceasta comisie-fantoma se întruneste pe banii nostri ordinar, la 3 luni, si extraordinar, când au ei chef, ca sa citeasca, probabil, în ziare, cine s-a mai batut cu jandarmeria. Caci rezultatele activitatii ei sunt egale cu zero. Dar Comisia nu doarme. Ea a produs un interesant raport, pe baza caruia ar vrea modificarea legislatiei în vigoare. Acest raport, atasat ca nota de fundamentare unui proiect de Ordonanta, este o mostra de impotenta. Înca din debut, expertii anti-violenta identifica radacina raului: „Arenele în care se desfasoara meciurile de fotbal au devenit, în ultimul timp, adevarate câmpuri de luptã între fortele de ordine si unele grupuri de suporteri. Îngrijorator este faptul cã în tabara celor care savârsesc astfel de acte se regasesc minori si tineri, asupra carora actiunile cu scop educativ organizate pe diverse paliere ale societatii nu mai au nici un efect.” Responsabili pentru violentele de pe stadioane sunt identificati în raport sunt spectatorii, sportivii si chiar organizatorii evenimentelor.
Când vine vremea sa treaca la propuneri concrete, Comisia o zbârceste. Nu se mai face nici o referire la organizatori sau sportivi, ci doar la spectatori. Asta datorita faptului ca textul legislativ propus este copiat dupa o Rezolutie UE din 2003, privind oprirea accesului pe stadioane a persoanelor cunoscute ca turbulente.

În numele legii, Guvernul violeaza Constitutia

Masura incompetentei Comisiei Nationale de Actiune Împotriva Violentei din Sport este data de justificarile legale pentru modificarea legislatiei în vigoare. Pentru punerea în aplicare a recomandarilor europene, raportul Comisiei mentioneaza ca „se impune adoptarea unui act normativ la nivel de lege, care sã reglementeze prevenirea si sanctionarea actelor de violentã în sport.” Asta datorita faptului ca, potrivit articolului 53 din Constitutia României, restrângerea unor drepturi sau libertati (în cazul acesta, libera circulatie, libertatea întrunirilor, s.a.) se poate face numai prin lege. Cu toate ca Guvernul cunoaste si vrea sa aplice Constitutia, când vine vorba de fapte, face exact opusul. În Nota de fundamentare a Ordonantei anticonstitutionale 11/2006, la doar un paragraf mai jos de locul în care se mentioneaza ca interzicerea accesului vandalilor pe stadioane se poate face doar prin lege, Guvernul propune înlocuirea Hotarârii anticonstitutionale cu o… Ordonanta. Dar ce mai conteaza pentru Guvern încalcarea Constitutiei, când, Nota de Fundamentare se încheie frumos cu „Mãsurile propuse se aplicã cu rezultate notabile în state din Europa, ca Grecia, Franta, Spania, etc.” ?

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top