Comisia Europeană

Grindul Lupilor, devorat de sacalii imobiliari

Grindul Lupilor a devenit fieful sacalilor imobiliari, dupa ce primarul localitatii Mihai Viteazu, sprijinit din umbra de gruparea macedoneana din PNL, a pus la cale vânzarea sau retorcedarea pe contracte de cesiune a drepturilor litigioase a unei suprafete de 68 de hectare pe malul lacului Sinoe. Cu o graba demna de cauze mai nobile, Gheorghe Grameni (foto) a primit fonduri guvernamentale si aviz de mediu pentru a începe constructia unei sosele municipale între satul Sinoe si Grindul Lupilor. Grindul a fost transformat în santier, mai ales ca Prefectura Constanta si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au gasit alibiul juridic pentru a accepta actele dubioase care atesta, desi nu prea, dreptul de proprietate al primariei lui Grameni.

Un articol de Adrian CÂRLESCU
                        Doru COPOT

Civilizatia, dar si interesele meschine, patrund încet si sigur pe Grindul Lupilor. O sosea de categoria drumurilor nationale, proiectata pe patru benzi de circulatie si având un covor asfaltic din doua straturi de bitum, va strapunge salbaticia locurilor pe o distanta de noua kilometri. Lucrarile au început în luna decembrie a anului trecut si au fost reluate cu repeziciune înca din primele zile ale noului an. Foarte curând, Grindul Lupilor va fi devorat de sacalii imobiliari. Totul a început datorita primarului comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. Înca din vara anului trecut, acesta a informat consilierii locali ca a început demersurile pentru obtinerea actelor cadastrale ale terenurilor din zona Canalul 2 (de pe malul Lacului Sinoe), pentru lotizarea lor în vederea concesionarii. Asa cum am aratat într-un articol anterior, Grameni a reusit sa obtina mai multe documente de la Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara si de la Arhivele Statului, pe care apoi le-a prezentat Prefecturii Constanta si Administratiei Rezervatiei Biosfera Deltei Dunarii (ARBDD), în încercarea de a arata ca terenurile în cauza apartin domeniului privat al comunei, fiind încadrate la categoria de folosinta pasune. Deoarece actele prezentate de Grameni contineau taieturi si modificari operate cu pixul, ARBDD a solicitat autentificarea lor de catre Prefectura Constanta.

Alibiul juridic al potlogariei imobiliare

Înainte ca institutia patronata de finantistul Danut Culetu sa se pronunte în aceasta privinta, Grameni a început demersurile pentru intabularea dreptului de proprietate asupra terenurilor în beneficiul scriptic al Consiliului Local Mihai Viteazu. Pentru a pastra aparentele sau poate din buna intentie, ARBDD a deschis o actiune în instanta, prin care a solicitat magistratilor sa oblige pârâta (Primaria Mihai Viteazu) sa sisteze demersurile de intabulare a dreptului de proprietate. Desi ar fi avut argumente suficiente sa câstige procesul, administratia biosferei l-a pierdut pe fond, sub scuza ca la instantele inferioare magistratii au o pregatire profesionala mai precara. ARBDD a declarat recurs, însa pe baza hotarârii nu tocmai definitive si irevocabile a instantei de fond, Prefectura Constanta s-a grabit sa recunoasca autenticitatea actelor. Practic, hotarârea conferea prefectului si aparatului administrativ pe care îl coordoneaza aparenta ca actioneaza în concordanta cu legile în vigoare despre care instanta se pronuntase deja ca nu fusesera încalcate. În acele conditii, administratia biosferei a facut pasul înapoi, poate de teama unor presiuni politice, în varianta în care actiunea si reprezentarea în instanta ar fi fost guvernate de buna credinta, sau poate pentru ca alibiul procesual era suficient, în varianta în care ar fi fost partasa la potlogaria imobiliara. Ce a urmat nu este greu de înteles: primaria Mihai Viteazu a devenit proprietara cu acte în regula, a introdus terenul din proprietate publica în proprietate privata si din extravilan în intravilan, dupa care l-a parcelat în vederea înstrainarii. Aici, consilierii locali nu au fost de acord cu dorinta primarului de a organiza licitatii pentru vânzarea terenurilor, preferând mai degraba concesionarea lor catre localnici. Un reprezentant al comisiei judetene de fond funciar s-a deplasat în comuna pentru a discuta cu alesii comunitatii, desi o asemenea interventie nu este nici corecta, nici legala si mai lasa în plus sa transpara interesele imobiliare ale Prefecturii Constanta. În cele din urma, pentru aranjarea terenurilor va fi aplicata o solutie mult prea ingenioasa ca sa fi fost gândita de primarul Grameni (acesta are o pregatire elementara de patru clase): retrocedarea catre amarastenii aflati la mâna sa datorita dependentei de venitul minim garantat. În mod evident, barosanii intereselor imobiliare au trecut la încheierea unor contracte de cesiune a drepturilor litigioase cu persoanele pentru care nu s-a gasit niciodata destul pamânt pentru retrocedare.

Grindul Lupilor a fost transformat în santier

Interesele sunt prea mari ca sa nu iasa! Cel putin asa le-a spus Grameni consilierilor locali, în cele trei zile în care a citit si a rascitit articolul nostru, a urlat de mânie si a terorizat întreaga primarie. Nea Dina, cum îi spun localnici, i-a acuzat pe consilieri ca l-au fotografiat într-una din sedintele de consiliu, convins fiind ca nimeni altcineva nu avea cum sa îl surprinda în ipostaze atât de apropiate de comotia cerebrala. Ei, uite ca se poate! Mai mult, datorita complicatiilor iscate la Prefectura, la ARBDD si în mediile politice locale, primarului i-a revenit ingrata sarcina de a drege busuiocul, si nu oricum, ci în emisiunea de la OTV a lui Dan Diaconescu. Între timp, Grindul Lupilor a fost transformat în santier, dupa ce Primaria Mihai Viteazu a primit fondurile necesare de la Guvern pentru a începe constructia unei sosele de peste noua kilometri între satul Sinoe si zona de investitie imobiliara de la Canalul 2.  Lucrarea este executata de SC Clif SA, una din firmele abonate la lucrari pe bani publici sau din fonduri SAPARD.  Sa mai spunem ca viitorul drum de acces va avea câte doua benzi de circulatie pe sens, dar si doua straturi de tratament bituminos, la fel ca cele de trafic intens din marile orase, în conditiile în care cele mai multe din strazile comunei sunt înca desfundate. Repeziciunea cu care au fost obtinute fondurile si avizele de mediu demonstreaza înca o data ca aceasta afacere imobiliara are un puternic sprijin politic. Dupa cum se stie, Gheorghe Grameni este membru al Partidului National Liberal si un apropiat al liderilor factiunii macedonene Puiu Hasotti si Danut Culetu (acesta a ramas fara carnet de partid de când functia prefectului a fost formal declarata apolitica). De asemenea, seful Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta, cel care a acceptat intabularea cu actele dubioase, este Stere Sponte, membru PD, dar vorbitor nativ al aceluiasi dialect al limbii române.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top