COMUNICATE

Grameni a asmuțit Fiscul împotriva Asociației Via Mihai Viteazu

Gratie planurilor imobiliare de acaparare a terenurilor de la Grindul Lupilor în beneficiul gruparii macedo-române din PNL Constanta, primarul liberal al comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, a reusit sa obtina bunavointa organelor de control coordonate de Prefectura pentru ordonarea unor controale la sânge asupra concurentei sale din afaceri. Ca o dovada a protectiei de care se bucura primarul de când s-a dedat la matrapazlâcuri imobiliare cu terenurile de pe grind, organele de control au refuzat sa aplice aceeasi masura, a controlului, la firma fiului sau si la AF-ul protejatului sau Ceamatu.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

În fapt, înca din anul 2004 Grameni si-a pus în opera intentia de acaparare a viei din localitatea pe care o conduce în calitate de primar. Podgoria era exploatata de Asociatia Viticola Via Mihai Viteazu, în vreme ce terenurile de sub vie apartin de drept unor persoane fizice, potrivit actelor de reconstituire a dreptului de proprietate. Mai bine de o treime din suprafata de teren fusese cumparata de SC Speed SRL Husi, unul din cei mai mari producatori si exportatori de vin din România, care astfel a devenit si cel mai important asociat al Asociatiei Via Mihai Viteazu. În calitate de asociat majoritar, firma din Husi gândise o strategie de achitare a datoriilor istorice mostenite de asociatie, însa în cadrul adunariii generale din toamna anului 2004, primarul a rasculat proprietarii de terenuri în scopul împartirii podgoriei catre mai multe societati dispuse sa o lucreze. Primarul îsi aranja astfel ploile pentru preluarea unei parti din vie prin intermediul firmei Agricola Sin SRL Sinoe, pe care a înfiintat-o si apoi a cesionat-o fiului sau Dumitru, odata cu intrarea în vigoare a legii incompatibilitatii. Chiar daca nu mai figura pe hârtie ca actionar, primarul s-a aflat într-o situatie de incompatibilitate, atunci când a înregistrat abuziv contracte de arenda între firma fiului si o parte din proprietari, unii chiar decedati, potrivit unor surse din zona. Desi firma fiului lucrase 76 de hectare de vie, în toamna anului 2005 a sustras strugurii de sub sechestrul instituit de unul din creditorii asociatiei. Cazul a fost musamalizat, cu ceva interventii de la Prefectura Constanta, asa cum sustin sursele noastre. La adunarea generala din primavara acestui an, rasculatii lui Grameni au ales sa se retraga din asociatia Via Mihai Viteazu si sa ofere terenurile si podgoria aferenta catre Agricola Sin si AF Ceamatu, cu promisiunea de a suporta cotele corespunzatoare din datoriile acumulate în trecut de asociatie. La sfârsitul perioadei de recoltare a strugurilor, când conducerea Viei se astepta sa lichideze o parte din datoriile istorice, clanul Grameni a asmutit organele de control asupra concurentei. Un control de sesizare si doua controale de fond s-au abatut asupra Asociatiei Via Mihai Viteazu, ba chiar si un control încrucisat la SC Speed SRL Husi. Sesizarea nu s-a confirmat, însa ni se confirma noua banuiala ca institutiile statului functioneaza înca la comanda politica, mai ceva ca pe vremea PSD-ului. Buldogii politici au fost asmutiti, probabil, datorita planurilor comune ale primarului si gruparii macedonene din PNL Constanta, de acaparare a terenurilor de pe Grindul Lupilor. În acest context, desigur, un serviciu trebuia rasplatit cum se cuvine.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top