Comisia Europeană

Gigi Becali finanteaza Miscarea Legionara

Becali i-a propus patronului unui ziar constantean (implicat in Miscare) sa sponsorizeze un supliment editorial de propaganda legionara

Liderul aripii dure a Miscarii Legionare este Serban Suru, un personaj contestat de „seniorii" care au umplut puscariile comuniste. El vrea sa constituie un partid de extrema dreapta, cu care sa participe la alegeri

La sectiunile Camera ascunsa si Fotografii necenzurate va punem la dispozitie filme si documente senzationale de la actiunile subversive ale legionarilor


Un articol de MIHAI RAZVAN ROTARU

Omul de afaceri Gigi Becali, cunoscut pentru convingerile nationaliste pare dispus sa implice, neoficial, in sustinerea Miscarii Legionare. In acest sens, el a facut, in vara acestui an, o propunere patronului unui ziar constantean sa il „sponsorizeze" lunar pentru un supliment editorial de promovare a miscarii legionare. Patronul de gazeta in cauza este cunoscut pentru relatiile apropiate pe care le are cu legionarul constantean Bucur Brasoveanu si, prin acesta, cu orgoliosul lider al Legiunii Crestine din Romania. Suru a scandalizat de mai multe ori opinia publica din Romania prin declaratiile belicoase si prin promovarea unor instrumente si simboluri traditionale ale Legiunii: uniformele verzi cu diagonala de piele si toc pentru pistol, steagul, carticica sefului de cuib. El a decis saconstituie un partid de extrema dreapta, cu care sa participe la alegeri.

Cuiburi legionare in toata tara

Organizarea noii structuri se face atat la vedere, prin intermediul unor publicatii precum „Obiectiv Legionar", cat si subversiv, prin cuiburi legionare care se intalnesc in secret in mai multe orase ale tarii. Dobrogea urmeaza a avea o pozitie privilegiata in cadrul proiectului lui Serban Suru, care se bazeaza pe numarul mare de fosti legionari simisti (adepti ai convingerilor lui Horia Sima), mai radicali decat codrenistii (de la numele lui Corneliu Zelea Codreanu). In plus, Constanta ofera avantajul iesirii la mare si al prezentei navigatorilor, care pot tine legatura direct cu legionarii romani din diaspora. Intentia lui Suru de a-si face partid a starnit ingrijorare in anumite medii, iesirile lui xenofobe si antisemite fiind de notorietate. La Constanta, Suru se bazeaza pe octogenarul Bucur Brasoveanu, unul dintre legionarii care au facut puscarie politica.

Suru a furat 11500 de volume cu literatura legionara

Constanteanul Bucur Brasoveanu este unul dintre legionarii care au supravietuit persecutiilor declansate de catre comunisti. Desi a fost mai curand un membru ordinar, Brasoveanu pozeaza intr-un simbol al miscarii, motiv pentru care, in 1997, a infiintat la Constanta Asociatia Culturala National-Crestina Petre Tutea. Conform statutului, scopul asociatiei era editarea de carti si publicatii culturale proprii, infiintarea unei librarii si a unei biblioteci, organizarea de conferinte, simpozioane si excursii si amenajarea unui studio video pentru filme documentare. Pe 28 august 1997, au sosit din Spania 11500 de volume, ca donatie pentru presedintele organizatiei „George Manu" din Constanta, Nicolae Rosca. Cartile ii apartinusera fostului lider al legionarilor Horia Sima, cu care Rosca fusese in relatii apropiate. Cu toate caexista un act de donatie pe numele organizatiei George Manu, insotit de un borderou cu numele cartilor, Suru a reusit sa puna mana pe cele 11500 de volume, ajutat de Bucur Brasoveanu. Expeditorul, Traian Popescu, un apropiat de-al lui Sima, care detine la Madrid Editura Carpatii, ii ceruse lui Rosca sa doneze la randul lui lucrarile bibliotecilor universitare din Romania. Suru si Brasoveanu au mers impreuna cu cativa „camarazi" la Biblioteca Judeteana, acolo unde fusesera depozitate volumele si au convins-o pe directoare sa le dea toate cartile. Un participant la operatiune ne-a povestit ca Suru i-a fluturat pe sub nas acesteia o hartie care a facut-o sa accepte imediat, numai sa scape de carti. Unii legionari spun ca ar fi fost un ordin al serviciilor secrete, fapt ce ar acredita zvonul conform caruia Suru ar fi ofiter sub acoperire. Cert este ca Suru a luat toate cartile de la biblioteca, desi nu ar fi avut nici un drept, caci actul de donatie era pe numele organizatiei George Manu. Dupa cateva zile, timp in care cartile au stat intr-un imobil din Piata Ovidiu, 2260 dintre ele au fost preluate de catre Brasoveanu pentru Biblioteca Petre Tutea, iar restul, pana la 11500, au fost carate de Suru la Bucuresti cu un microbuz. Acest fapt a provocat amaraciunea liderului de la „George Manu", care a rupt orice legaturacu Brasoveanu si cu Suru.

Brasoveanu pozeaza in victima

Biblioteca Petre Tutea a functionat mai multi ani acasa la Brasoveanu. Ulterior, el a reusit sa obtinade la autoritati un sediu pe bulevardul Bratianu, in zona Policlinica CFR. In 2002, biblioteca s-a mutat din nou, pe strada Eroilor, numarul 25. In 2004, bibliotecara Aiserin Nebi a preluat de la Bucur Brasoveanu biblioteca si asociatia. Inca de la inceput, Aiserin s-a confruntat cu probleme, caci atunci cand a mers sa depuna bilantul contabil a aflat ca acesta nu fusese facut niciodata de la infiintarea ONG-ului, la fel cum nu se intrunise Comisia de cenzori. De aceea, asociatia fost obligatala plata unei amenzi de 50 milioane lei. In mod similar, asociatia nu alese dupa patru ani un nou Comitet Director, asa cum este prevazut in statut. Mai mult decat atat, nici Comitetul Director initial nu fusese constituit legal. In consecinta, Aiserin a convocat Adunarea Generala, care a ales o structura de conducere, fapt care l-a infuriat peste masura pe Brasoveanu. Aiserin ne-a declarat ca asociatia o apucase pe un drum periculos, caci la sediu incepusera sa se organizeze intalnirile secrete a trei cuiburi legionare coordonate de la Bucuresti de Suru.

„Sa ne pedepsim conducatorii!"

Aceste intalniri au iesit la iveala intamplator, atunci cand Aiserin a descoperit un registru cu procesele verbale ale sedintelor. Din documente reiese ca in beciul sediului fundatiei se organizau, in cel mai mare secret, intalnirile cuiburilor legionare „13 ianuarie Majadahonda" (dupa data si locul in care au fost omorati Mota si Marin) si „Virgil Teodorescu" (primul legionar omorat in Romania, originar din Harsova). Textele arata o buna organizare, trasarea de sarcini si o disciplinade fier. Indoctrinarea se facea prin dezbateri pe diverse teme, lecturi din „Carticica sefului de cuib" si alte lucrari specifice si prin intonarea de cantece legionare. Iata cateva exemple: „Raport al sedintei. Cantece cantate: Cu noi este Dumnezeu, Imnul legionarilor cazuti, Sfanta tinerete. Ordinea de zi: fapta ca mijloc de exprimare a legionarului. Jertfa care merge pana la sacrificiul suprem, exemplu Stere Ciumeti, Mota si Marin si toti ceilalti sute, mii de legionari cazuti in credinta neamului, Legiunii si pentru Dumnezeu. S-au explicat tinerilor camarazi istoria si dogmele legionarilor. Prezenti la sedinta camarazii: Bucur Brasoveanu, Neagu Petre, Pascale Ionel, Garibaldi (nou aspirant si simpatizant)". „Deschiderea sedintei, ora 17, 18.XII.1999. Ordinea de zi: Astazi la Brasov s-a desfasurat o intrunire intre toate cuiburile legionare. Dintre noi, datorita obligatiilor fata de serviciu, n-a plecat nimeni. Propuneri si hotarari: camaradul Salomia a propus stabilirea unei date in vederea unei intruniri generale a tuturor celor ce merg pe calea Capitanului (Corneliu Zelea Codreanu, n.red.) si traiesc in credinta legionara. Prezenta la sedinta, camarazii: Bucur Brasoveanu, Giogi Constantin, Pala Ion, Pascale Ionel, Salomia Daniel, Isoi Garibaldi". Procesele verbale ale acestor intalniri secrete, demonstreaza o organizare in cuiburi de cateva persoane, specifice legionarilor, dupa ordinul expres al lui Serban Suru. Tot in sediu a fost gasit un tabel necompletat care purta drept antet textul: „Tabel cu sustinatorii initiativei " si chiar o adresa oficial trimisa de Surur lui Brasoveanu, in care se face referire la publicarea unei brosuri cu titlul "Sa ne pedepsim conducatorii!".

"Guvernul" din diaspora

Serban Suru, liderul Legiunii Arhanghelul Mihail, s-a nascut in Bucuresti si a fost profesor de fizica. Pe 21 decembrie 1989 s-a numarat printre cei care, luati de valtoarea evenimentelor de strada, au intrat in sediul Comitetului Central. Imediat dupa „Revolutie", Suru a inceput sa se intalneasca cu o serie de fosti detinuti politici, in majoritate legionari. El s-a bucurat la inceput de o buna imagine in randul acestora, chiar daca nu facuse parte din miscare, in virtutea faptului ca tatal sau, Eustatiu Suru, fusese in perioada interbelica proprietarul unei librarii cu literatura legionara, foarte apreciata de catre „Capitanul" Corneliu Zelea Codreanu. In contextul deschiderilor din Romania postdecembrista, Horia Sima aflat in exil in Spania a incercat sa revitalizeze Miscarea Legionara. El a trimis, in iulie 1990, o circulara fostilor legionari, oameni de incredere, carora le-a ordonat sa infiinteze un partid prin intermediul caruia sa reuseasca sa infiltreze cel putin trei-patru persoane in Parlamentul Romaniei. Persoanele de contact de la Bucuresti erau Mircea Nicolau si Gheorghe Jijie. Cei doi au hotarat ca Serban Suru sa fie presedintele partidului ce ar fi urmat sa se infiinteze. Persoane care au participat la discutii spun ca Nicolau ar fi afirmat explicit in acea perioada ca Suru va fi doar o interfata, un „om de paie", care sa le deschida calea spre Parlament unor fosti detinuti politici. Iar deciziile urmau sa fie luate de un comitet din diaspora. Aceleasi surse afirma ca Sima era constient de imposibilitatea de a crea o miscare legionara in forma clasica si de aceea a recomandat sa fie evitate actiunile ostentative si folosirea unor simboluri cunoscute ale legionarilor, cum ar fi camasile verzi si steagul.

„Defectarea" lui Suru

Nu de aceeasi parere a fost Serban Suru care, intr-o emisiune televizata, a declarat explicit ca noul partid va fi o reactualizare a Garzii de Fier, in aceeasi forma si cu aceeasi structura. Iesirea lui Suru a fost sanctionata de Nicolau si Jijie. Acestia au rupt orice legatura cu noul lider orgolios. Atunci, Suru si-a creat propria grupare, numita Legiunea Arhanghelului Mihail si a inceput sa promoveze un legionarism radical, care a prins destul de bine in randul tinerilor in cautarea unor formule social-politice care sa le ofere iluzia unei identitati. Suru a reusit in acest fel sa isi puna la punct o retea de cuiburi legionare in mai multe orase din tara, formate mai putin din fosti detinuti politici legionari si mai mult din tineri entuziasti si usor de manipulat. La Constanta, Suru a reusit sa il subordoneze pe Bucur Brasoveanu, un personaj lipsit de notorietate in cadrul Garzii de Fier, dar docil si plin de exaltare. Noul lider al miscarii a primit spre folosinta un imobil in Bucuresti, pe strada Grivitei, pe care l-a numit, pentru legitimitate, Casa Verde, o aluzie la sediul legionarilor din perioada interbelica, pe care Codreanu il construise in cartierul Bucurestii Noi. Desi nu are nici o ocupatie, Serban Suru manevreaza sume impresionante. Oamenii care il cunosc spun ca a reusit sai-i pacaleasca pe unii dintre fostii legionari din diaspora, care ii finanteaza actiunile. Unul dintre ei este fiul legionarului Nicolae Arnautiu, care a emigrat in Argentina si a pus pe roate o afacere de succes.

Tabere de munca in camasi verzi

Pentru a-si atrage un capital de imagine, Suru a inceput sa organizeze tabere de munca pentru sprijinirea comunitatilor. O astfel de tabara este organizata in mod traditional la Valea Plopului, in judetul Buzau. Acolo activeaza deja cunoscutul Parinte Tanase, presedintele a doua ONG-uri, „Pro Vita Sfantul Brancoveanu" si „Pro Vita pentru nascuti si nenascuti". Prin intermediul celor doua asociatii, Parintele Tanase deruleaza proiecte de asistenta sociala, in special in beneficiul minorilor. La Valea Plopului, preotul a reusit sa plaseze in familii peste 300 de copii abandonati, fapt laudabil in sine, chiar daca unii reprezentanti ai autoritatilor si ai ONG-urilor specializate in asistenta sociala au criticat modul neprofesionist in care lucreaza. Problema este ca Parintele Tanase, care deruleaza proiecte comune cu Patriarhia Ortodoxa Romana, departamentul Diaconia, gazduieste tabere legionare. Tinerii legionari lucreaza benevol la construirea unor imobile la Valea Plopului, in schimb nu pierd nici un prilej pentru a face un prozelitism ostentativ. Ei marsaluiesc prin satele din jur, imbracati in uniforme verzi, cu diagonale de piele port-pistol si intoneaza imnuri legionare, pline de venin la adresa evreilor si tiganilor (pe care le fredoneaza chiar si preotul!). Pentru a se disculpa, Parintele Tanase ne-a declarat ca nu ar avea nici o legatura cu legionarii, ci doar profita de faptul ca ei muncesc gratis, dar acest pretext nu justifica marele compromis de a-l lasa sa-si faca prozelitism pe un om ca Suru. Ingrijorator e faptul ca, la Valea Plopului, Parintele Tanase organizeaza tabere cu studenti, in special de la facultatile de teologie, care in acest fel, intra in contact cu miscarea lui Suru. O altachestiune delicata este cea a fondurilor vehiculate prin intermediul organizatiilor parintelui Tanase. Acesta a reusit sa atraga in jurul sau o serie de persoane influente si cu dare de mana, in frunte cu sotia generalului Puiu Iordanescu. In acest fel, sunt adunate sume frumusele carora nimeni nu le cunoaste destinatia ulterioara.

Prin toate aceste manevre, Serban Suru incearca sa adune bani si capital politic pentru a pune bazele unui partid cu care sa participe la alegeri. Noua formatiune se va numi Partidul Legiunea Crestina si il va avea ca lider tocmai pe Suru.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top