1. Prima leaga originea partidelor de dezvoltarea vietii parlamentare si pune accentul pe studierea lor organizatorica.
2. A doua plaseaza conceptul de criza la originea partidelor si risca adeseori sa dea o prea mare importanta faptelor si evenimentelor.
3. Abordarea functionalista examineaza functia societara asumata de partidele politice, o functie particulara care explica originea diferita a fiecarui partid sau tip de partide.
4. Iar in ceea ce priveste dezvoltarea politica, ea explica aparitia partidelor prin conceptul raspandirii largi a modernizarii. Mai interesanta decat precedentele, aceasta teorie introduce in explicatie baza sociala si economica.
Aceste mutatii au divizat sisteme politice, au produs clivajele ce au generat pluripartidismul. Fiecare revolutie este urmarita pe doua axe conflictuale: axa functionala si cea teritorial-culturala. Astfel, fiecare revolutie produce cate doua clivaje, structurate pe axele amintite: revolutia nationala a cauzat clivajul biserica/stat pe axa functionala si centru/periferie pe axa teritorial-culturala; revolutia industriala a produs clivajul capitalisti/muncitori pe axa functionala si sector primar/sector secundar si tertiar pe axa teritorial-culturala. Acestea sunt cele patru clivaje fundamentale.
Revolutia internationala a produs si ea o scindare (reformisti/comunisti), dar aceasta afecteaza doar latura muncitoreasca a unui clivaj amintit, de aceea clivajul determinat de aceasta revolutie este de fapt un subclivaj. Aceste coordonate vor constitui fundamentul unei tipologii a familiilor partidelor politice din Europa. In aceasta schema nu intra si Europa ortodoxa, a carei analiza politica difera de la tara la tara, desi multe din aspectele care vor fi prezentate se regasesc si aici.
In cele ce urmeaza voi prezenta, plecand de la cele patru clivaje fundamentale, tipologia familiilor de partide din Europa Occidentala, fiecarei familii corespunzandu-i partide politice exprimand o latura particulara a unui clivaj. In total voi prezenta opt familii, adica cate doua pe fiecare tip de clivaj, cu exceptia clivajului dintre sectorul primar si cel secundar si tertiar, si o subfamilie, aceasta din urma rezultand din impactul produs de revolutia internationala asupra clivajului capitalisti/muncitori.
Rezultat al revolutiei nationale si deci de origine culturala, clivajul Biserica/Stat ii opune pe clericali anticlericalilor. Clericalii sunt detinatorii influentei politice si sociale a Bisericii, in timp ce anticlericalii sunt adeptii separatiei Bisericii de Stat. In acest tip de clivaj doar doua familii politice isi gasesc originea specifica. Pentru clericali, democratia crestina este mostenitoarea luptelor politico-religioase din trecut. Anticlericali erau reprezentati la inceputul secolului de partide de orientare laica, seculara sau chiar radicala, Partidul republican radical si radical socialist fiind mandria lor.
Avand o origine culturala si rezultand chiar din revolutia nationala, clivajul centru/periferie ii pune in opozitie pe centralisti, unitaristi sau nationalisti cu regionalistii, autonomistii sau federalistii. In acest clivaj isi regasesc originea specifica doua familii politice. Pe latura centrala gasim partidele care sustin Statul si pe care le vom numi de centru, iar pe latura periferica vom gasi partidele pe care le vom numi etnonationaliste sau regionaliste.
Avand origine socio-economica si rezultand din revolutia industriala, acest clivaj pune in opozitie interesele orasenilor, comerciantilor si industriasilor cu cele ale taranilor, cuprinzand de fapt o singura familie. Doar apararea intereselor economice ale populatiei rurale va forma o familie politica specifica: cea a partidelor agrariene. Un singur partid in Europa occidentala ocupa spatiul urban: Partidul Elvetian al Automobilistilor. De la inceputul anilor ’80 asistam la o renastere a acestui clivaj sub forma opozitiei dintre ecologisti si sectoarele secundare si tertiare.
4. Clivajul proprietari/muncitori
Fiind de origine socio-economica si rezultand din revolutia industriala, clivajul capitalisti/muncitori pune in opozitie interesele proprietarilor mijloacelor de productie si de schimb cu cele ale muncitorilor si ale altor proletari. Doua familii politice foarte importante din Europa isi au originea chiar in acest tip de clivaj. Pe latura “proprietari” intalnim partidele care fac recunoscuta vointa politica a mediilor de afaceri, industriale, financiare sau comerciale pe care le vom numi fie “dreapta clasica”, ca in Franta, fie “partide burgheze” ca in Scandinavia. Ca titlu generic le vom numi partide patrimoniale avand in vedere ca trasaturile lor dominante comune sunt apararea economiei de piata si a principiilor liberale. Pe latura “muncitori” gasim partidele care fac cunoscuta vointa politica a celor ce muncesc si in special a miscarii sindicale si cooperatiste. Aceste partide sunt numite cand de “stanga”, cand “socialiste”. Se pot califica drept “partide muncitoresti”, fiindca numitorul lor comun il constituie clasa muncitoare organizata.
Avandu-si originea in afara tarilor Europei Occidentale, revolutia internationala s-a manifestat in doua moduri. In primul rand, ea a dus la aparitia sub-clivajului reformisti/comunisti. Acesta nu a afectat decat latura muncitorilor a clivajului economic, pe care a impartit-o intre partizani si adversari ai revolutilei ruse din 1917. Prabusirea lumii comuniste I-a dat lovitura de gratie. In al doilea rand, aceasta marcheaza profund tarile Europei Centrale care au fost nevoite sa suporte timp de patruzeci de ani partidul unic si economia de stat, bazat pe planificarea centralizata.