Cel mai mare parc eolian din Europa se învecinează cu sărăcia românească din comuna Fântânele
Cel mai mare parc eolian din Europa se află în centrul unui nou scandal. Compania cehă CEZ refuză să plătească impozitul pe clădiri pentru turbinele eoliene construite în comuna constănţeană Fântânele. Reprezentanţii CEZ spun că în România este un vid legislativ în ceea ce priveşte energia eoliană, iar Codul fiscal nu îi obligă să plătească acest impozit. În plus, compania CEZ ar fi obţinut o adresă de la Ministerul de Finanţe în care se spune clar că turbinele eoliene nu sunt clădiri, deci pentru ele nu se plăteşte impozit. Primarul comunei Fântânele, Gheorghe Popescu, are însă altă părere: o construcţie înaltă de 100 de metri, care susţine o nacelă de 80 de tone, cu o fundaţie solidă, este clădire şi trebuie impozitată. Popescu dă exemplul unor investiţii similiare, la Peştera, Saligny, Mihai Viteazu, unde dezvoltatorii au plătit deja impozite. De aceeaşi părere este şi Prefectul judeţului, Claudiu Palaz, care consideră că CEZ trebuie să-şi plătească impozitele.
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Andreea PAVEL
“Cu cel mai mare parc eolian din Europa, la noi în comună, vom rămâne fără curent electric!”
Deşi morile de vânt de pe teritoriul comunei se învârt în continuu, Primăria abia are bani să îşi achite facturile la utilităţi. Optimismul cu care primarul Gheorghe Popescu a participat la dezvoltarea celui mai mare parc eolian din Europa s-a transformat într-o mare deziluzie, în momentul în care a aflat că CEZ nu intenţionează să plătească impozitul pe clădiri. “Noi am colaborat foarte bine cu compania Monsson (cea care a făcut proiectul acestui parc, vândut ulterior companiei CEZ-n.red) şi apoi cu CEZ, pe care i-am sprijinit pe toată durata construcţiei. Gândiţi-vă la tot disconfortul pe care l-am suportat în tot acest timp, cu utilaje grele, praf şi zgomot în comună. Iar acum ei nu vor să îşi plătească impozitele, aşa cum prevede legea. Stăm atât de prost cu banii, încât în următoarele luni nu vom mai avea cu ce să plătim energia electrică. Vor râde şi curcile de noi: Cu cel mai mare parc eolian din Europa, construit pe raza comunei, vom rămâne fără curent electric!”.
Gheorghe Popescu consideră că în luna august 2010, atunci când parcul a fost pus în funcţiune, CEZ ar fi trebuit să depună declaraţia de venit şi apoi să plătească impozitul, stabilit la 1% din valoarea investiţiei, conform unei Hotărâri a Consiliului Local, adică aproximativ 7 milioane euro! Acest lucru nu s-a întâmplat şi primarul i-a chemat pe reprezentanţii companiei la discuţii. Aceştia au angajat o firmă de consultanţă care să poarte negocierile.
“Codul fiscal din România nu este… updatat!”
Reprezentanţii CEZ consideră însă că grupul ceh nu are motive să plătească această taxă, pentru că stâlpii eolieni nu sunt construcţii, legislaţia din România este ambiguă, iar Codul fiscal nu este… updatat!:
„În niciun caz CEZ nu va refuza să plătească vreo taxă, dacă va fi cazul. Codul fiscal şi legea românească sunt formulate destul de neclar. De pildă, Codul fiscal, care a fost făcut în 2005-2006, nu prevede nişte articole care se referă clar la domeniul eolian. Între timp, s-au construit destul de multe. Codul fiscal nu e updatat”.
Legea 571 din 2003, privind Codul fiscal, modificată şi reactualizată, la art. 250, alineatul 6, precizează că doar centralele hidroelectrice, termoelectrice, nuclear-electrice şi staţiile de transformare şi conexiune sunt scutite de plata taxelor şi impozitelor aferente. Despre eoliene… nimic.
De vreme ce nu sunt menţionate în Codul fiscal la excepţii, investiţiile în eoliene trebuie să fie impozitate, consideră primarul comunei Fântânele: “Atât timp cât actualul Cod fiscal este în vigoare, ei trebuie să plătească. Dacă se va schimba între timp şi vor fi scutiţi, asta e o altă discuţie. Dar până una-alta, au construit parcul în contextul actualei legislaţii, care nu îi scuteşte de plata impozitelor”.
Ministerul de Finanţe din România îşi dă cu părerea în… construcţii
Discuţiile dintre cele două părţi s-au referit şi la statutul de construcţie al stâlpilor eolieni.
“Ei mai spun că nu plătesc, pentru că e vorba de nişte simpli stâlpi, deci nu e vorba de clădiri. Cum pot spune ei că nu sunt clădiri, dacă un stâlp înseamnă 100 m înălţime, o nacelă de 80 de tone, transformator, lift, fundaţie etc. O turbină se numeşte de fapt ansamblu eolian. Deci nicidecum un simplu stâlp cu cabluri electrice în interior”, e de părere primarul Gheorghe Popescu.
În schimb, reprezenzanţii CEZ au un as în mânecă. Au obţinut de la Ministerul de Finanţe un răspuns la o adresă oficială, în care se spune că stâlpii eolieni nu sunt clădiri. De aceea au decis să nu plătească.
Primarul: I-am pus să scoată plăcuţa de reclamă la CEZ, de pe clădirea şcolii
În schimb, CEZ şi-a manifestat disponibilitatea de a investi în proiecte sociale la Fântânele. Chiar şi la acest capitol au fost probleme. Primarul Popescu ne-a declarat că a făcut companiei energetice mai multe propuneri de investiţii, pe care cehii le-ar fi refuzat, pe motiv că nu sunt de interes general. Cele două părţi s-au contrat şi în ceea ce priveşte forma sub care se fac aceste investiţii. Primarul a cerut sponsorizări în bani, pentru ca Primăria să se ocupe de derularea investiţiilor, în timp ce compania CEZ vrea să construiască şi să apoi să doneze obiectivele Primăriei.
“Avem un buget mare pentru proiectele sociale din Fântânele. Atâta vreme cât bugetul pentru proiectele destinate comunităţii este foarte mare, ne putem păstra dreptul de a construi singuri şi apoi le dăm în folosire. Problema domnului primar nu este dacă e donaţie sau sponsorizare. Problema dumnealui este alta: vrea să-i plătim suma respectivă, în contul Primăriei. Nu putem face donaţii în bani, pentru că ar fi interpretări. Înţelegem că are probleme cu bugetul, dar nici nu putem să facem mai mult”.
Replica primarului: “Le-am înaintat politica de dezvoltare a comunei între 2007-2013, dar ei construiesc şi investesc în comună, după chef. Spre exemplu, i-am rugat să facă o bază sportivă şi să aducem gaz metan în comună şi mi-au zis că acestea nu sunt probleme stringente. Deci dacă ei n-au vrut, n-au făcut. Ei fac donaţii, nu sponsorizări. Adică vin, hotărăsc să investească în ceva, indiferent dacă localitatea are sau nu nevoie de chestia aia, se apucă şi construiesc şi pe urmă pun plăcuţe cu <Asta a construit CEZ>, ca să-şi facă reclamă în comună. M-am enervat foarte tare când am văzut cum, la şcoală, au pus o plăcuţă pe care scria <Proiect susţinut de CEZ>, pentru câteva bănci pe care le-au cumpărat. I-am pus să dea jos plăcuţa respectivă”.
În fine, cele două părţi nu se înţeleg nici în ceea ce priveşte termenul de finalizare a investiţiei. Repzentanţii CEZ spun că nu s-a făcut recepţia finală a lucrării, pentru că mai au de construit încă 19 stâlpi, iar ceilalţi sunt în teste. Primarul se opune: “Şi dacă ei vor întârzia câţiva ani cu aceşti 19 stâlpi, înseamnă că în tot acest timp nu vor plăti nimic? În celelalte comune, alte companii de eoliene de ce plătesc impozite?”
Primarul Popescu spune că e decis să acţioneze în instanţă compania CEZ, pentru că nici seria de notificări pe care le-a trimis până acum şi nici discuţiile purtate nu au dus la niciun rezultat.
Prefectul Palaz: Stâlpii eolieni sunt clădiri. Investitorul trebuie să plătească!
Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a declarat, în exclusivitate pentru DEZVĂLUIRI, că CEZ trebuie să-şi plătească impozitele şi taxele: “Nu ştiam de această situaţie, acum aud pentru prima dată, de la voi. Dacă situaţia este aşa cum mi-aţi prezentat-o, investitorul trebuie să plătească! Stâlpii eolieni sunt clădiri!”
Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, a încasat deja impozitul de la o altă companie energetică: „Ceea ce fac cei de la CEZ în Fântânele este o şmecherie, prin care încearcă să se sustragă plăţii taxelor. Motivul invocat de ei, conform căruia stâlpii eolieni nu sunt clădiri este o aberaţie, pentru că orice lucru care are o fundaţie şi se toarnă beton, este construcţie. Lucrurile sunt foarte simple. Dacă nu vor plăti taxele, vor aduce un mare deserviciu comunei Fântânele. Pe de altă parte, dacă s-a făcut recepţia parţială şi o parte din stâlpi au fost daţi în folosinţă, atunci nu au niciun motiv să nu plătească. În Peştera, într-un an, deja investitorii mi-au plătit taxele, chiar înainte să se facă recepţia finală”.