Fără categorie

“Doar eu pot salva Mangalia şi turismul din staţiunile zonei!”

ION MINCĂ, preşedintele Organizaţiei Judeţene Constanţa a Partidului Conservator

  • „Trădători, vânzători, tot ce este mai rău la un om, găseşti la o parte din consilierii care sunt acum în Consiliul Local din Mangalia. Asta mă determină să mă gândesc să candidez”.
  • „Dacă eu nu voi candida, va fi dezastru!”
  • „Îi cunosc aşa de bine pe politicienii locali, cum nici ei nu îşi închipuie. Ştiu absolut tot ceea ce au făcut, ştiu ce au în gând să facă”.
  • „Vreau să redau demnitatea cetăţenilor din oraş. Voi încerca, în primul rând, să reabilitez staţiunile turistice. M-am şi gândit aşa… , la o cifră, zic eu că având un miliard de euro aş reuşi să scot şi oraşul şi staţiunile la suprafaţă”.
  • „Mangalia este oraş turistic, dar din păcate se vede că la ora actuală este dezastru”.

A consemnat Paul PÂRVU

Dezvăluiri: Candidaţi la Primărie?
Ion Mincă: În proporţie de… 50%, da!

DZV.: De ce v-aţi decis să candidaţi, fie şi “în proporţie de 50%” doar, şi care ar fi celelalte 50 de procente care v-ar determina să nu candidaţi?
I.M.: Cele 50% care m-au determinat se datorează situaţiei care este la ora actuală în Mangalia, Mangalie care de 20 de ani de zile nu a progresat absolut deloc, din contră, a regresat! Cei doi primari, care au fost… naşul – cu – finul, naşul 12 ani, finul trei, şi mai urmează un an…, sper să fie sănătos să îşi termine mandatul până la anul, deci: timp de 16 ani de zile n-au adus decât dezastru şi tot ce-i mai rău posibil în oraş. Celelalte 50% depind de sănătatea mea. Dacă până la anul consider că pot să fac faţă din punct de vedere medical, am să candidez. Şi, în primul rând, am să candidez pentru că sunt singura persoană, la ora actuală, din municipiul Mangalia, care poate să facă ceva, cu adevărat, pentru toţi cetăţenii. Sunt singura persoană! În rest, absolut nimeni nu va fi în stare să scoată acest oraş şi staţiunile din această mizerie, în care se află. Toţi cei care au fost până acum şi au condus, primari, consilieri, nici unul dintre ei nu a intrat în Primărie cu gânduri curate, de a face ceva, de a lăsa ceva benefic în urma lor, şi pentru generaţiile următoare. Nu au intrat acolo decât numai şi numai cu gândul de a fura! Cuvântul îl folosesc pentru absolut toţi cei care au trecut prin Primărie! Cred că sunt singura persoană care, niciodată, şi se poate verifica lucrul ăsta, nu a beneficiat cu absolut nimic din Primărie. Nici lucrări, nici terenuri, nu m-am dus să cer niciodată absolut nimic, de la nici un primar sau de la nici un Consiliu Local. Ceea ce se întâmplă la ora actuală lasă mult de dorit. În primul rând,  calitatea oamenilor, începând de la primar până la o parte din consilieri, care nu reprezintă pe absolut nimeni, ci numai şi numai interesele lor personale. Trădători, vânzători, tot ce este mai rău la un om, găseşti la o parte din consilierii care sunt acum în Consiliul Local din Mangalia. Asta mă determină să mă gândesc să candidez. Eu sunt convins că voi câştiga! Voi câştiga, pentru că lumea are nevoie de un om gospodar, un om cinstit, un om corect. Nu duc lipsă de modestie, atâta bine cât am făcut eu pentru o grămadă de oameni din oraşul ăsta, alţii nu vor fi în stare să facă nici după ce o să mor eu, 100 de ani dacă mai trăiesc ei şi nu o să reuşească lucrul ăsta. În primul rând, sunt gândurile mele şi dorinţa mea de a lăsa ceva, să se vorbească şi după două-trei generaţii că am fost cel mai bun primar pe care l-a avut Mangalia vreodată. Sunt convins că pot să fac faţă. Bineînţeles, cu o echipă, nu contează de la ce partide sunt, sau din societatea civilă, dar am capacitatea să aduc lângă mine oameni cu care putem să ridicăm ştacheta în Mangalia. În primul rând mă adresez tuturor cetăţenilor, făcând abstracţie de partide, să se gândească că nu cred că se mai merită se pierdem încă patru ani de zile cu un alt primar, cum se vehiculează că va veni… iarăşi naşul în locul finului.

DZV.: De ce nu aţi candidat în 2008? Ce v-a determinat să o faceţi acum?
I.M.: În 2008, am încercat să promovez un om deosebit, un coleg de partid, Olan Vasile, la fel: un om curat, un om corect cu el şi cu cei din jurul lui, cu o familie deosebită, şi, am eu o vorbă, un om cu număr la poartă. Un om care are tot ceea ce îi trebuie unei familii, cu o afacere stabilă, se ocupă de agricultură. Şi am considerat şi vârsta, are undeva în jur de 60 de ani, îl recomanda pentru funcţia asta de primar, şi sunt 100% convins că Mangalia la ora asta nu se afla în situaţia în care se află. Dar din păcate au ales ceea ce era mai rău pentru ei…

DZV.: Cum au reuşit cetăţenii să obţină lucrul ăsta?
I.M.: Păi, ne aducem aminte perioada Iorguş, 12 ani de zile, că aici revin iar, îşi doreşte, am înţeles, să ajungă din nou în fruntea primăriei din Mangalia. După părerea mea, este o ciorbă care timp de 12 ani de zile s-a acrit, vă daţi seama cam în ce hal a ajuns, şi să o reîncălzeşti după 12 ani de zile, în care orice om, indiferent cât e de limitat în gândire, nu poate să nu vadă că timp de 12 ani de zile nu a lăsat absolut nimic în urma lui, decât cele… 12 mii de miliarde cheltuite din bugetul local. Şi poate au fost alte sume, chiar mai mari. Orice cetăţean să facă un calcul, ce înseamnă 12 mii de miliarde în dolari sau în euro, pentru că pentru mine a fost tot timpul o curiozitate, căci niciodată nu am văzut 10, 20, 100, 1000 de oameni, din Mangalia, să fie interesaţi de ceea ce se face în Primărie, de activitatea Consiliului Local. La şedinţe nu vin decât câţiva aplaudaci, care se uită pe pereţi şi, când le face semn un primar, încep să înjure, să scuipe. Şi mă surprinde, pentru că nimeni nu şi-a pus niciodată întrebarea: Domnule, practic sunt şi banii mei, ai unui contribuabil, unde s-au dus banii ăştia, pe ce s-au dus banii ăştia? Pentru că nu a creat 20 de locuri de muncă, în 12 ani de zile, Iorguş, sau să fi intrat într-un parteneriat privat cu cineva, să vină bani la buget. Toţi banii au dispărut pe floricele, pe zugrăvit trotuare, pe nimic altceva. E clar că aceşti bani nu s-au dus în altă parte decât în buzunarele lor.

DZV.: Ce îi reproşaţi primarului actual?
I.M.: Relaţia mea cu actualul primar este una inexistentă şi lucrul acesta cred că l-au spus şi alţii. Cred că este genul de om care nu poate să colaboreze cu nimeni, probabil numai cu cei cu care are interese, sau cei care l-au susţinut şi îl susţin în continuare. De realizat, în trei ani de zile, nu a realizat decât… ceartă, un Consiliu Local care nu a funcţionat timp de doi ani de zile, ştim destul de bine că a vrut să-l desfiinţeze, şi nu reprezintă absolut nimic pentru nimeni. Deci nu reprezintă cetăţenii acestui oraş. În continuare este… finul lui naşu şi îl urmează, sau: ceea ce a făcut naşul, face şi finul. Finul… nu sare departe de naş!

DZV.: Apropo de USL. Într-un fel sunteţi într-o alianţă. Cum funcţionează USL-ul la Mangalia?
I.M.: Nu funcţionează. Nu funcţionează, pentru că este aceeşi situaţie, de până să se înfiinţeze acest USL. În primul rând, marea piedică este acest comportament al actualului primar care, nu a dorit şi nici nu doreşte să fie o colaborare între cele trei partide. Nu a făcut altceva, în aceşti trei ani de când este primar, decât să destabilizeze absolut tot ceea ce era bun aici, în oraş.

DZV.: Nu vă temeţi că aţi putea să fiţi obligat, de liderii Partidului Conservator, să vă daţi la o parte, în favoarea lui Tusac, ori să îl susţineţi în alegeri? Nu vă temeţi de acest lucru?
I.M.: Nu. Nu am de ce să mă tem, deoarece pentru mine este clar. La noi, la centru, am discutat de foarte multe ori cu preşedintele Daniel Constantin, cu preşedintele executiv, senatorul Vasile, şi mi s-a garantat că în localităţi, acolo unde consider că avem şanse ca noi să câştigăm, mai mult decât dacă am susţine un alt candidat, vom merge cu candidaţii noştri proprii. Ori, la Mangalia, consider că avem şansa să câştigăm, şi datorită comportamentului actualului primar! Sper ca, în final, să fiu candidatul, dacă nu al ACD-ului, al PC-ului.

DZV.: Deci e clar, vor fi liste separate, cel puţin pentru dumneavoastră, la Mangalia. Ce credeţi, PSD și PNL ar putea încheia vreo alianţă?
I.M.: Îmi este greu să cred lucrul ăsta, pentru că şi PNL-ul are, din câte ştiu, aceeaşi problemă cu actualul primar . Mai mult de atât, dacă ne aducem bine aminte, am fost şi primar interimar, o lună şi jumătate. Zic eu că a fost o perioadă în care am demonstrat de ce sunt capabil, şi asta nu poate să spună absolut nimeni că nu este adevărat, nici chiar apropiaţii actualului primar. Am fost viceprimar, e adevărat: doar şase luni de zile am stat în Primărie, pentru că timp de un an de zile, deşi eram viceprimar ales…, nu mi se permitea accesul în Primărie! Vă daţi seama ce colaborare poate să fie între mine şi actualul primar, deşi nu ascund faptul că am discutat de multe ori. L-am sunat de sute de ori, în trei ani de zile, nu treceau două-trei zile să nu încerc să reuşesc să colaborăm, să-l ajut, să-l sprijin, să-i ofer chiar prietenia mea, dar din păcate nu cred că cineva va reuşi să facă ceva cu acest om. Este imposibil, fapt pentru care în perioada în care am stat în Primărie, viceprimar, zic eu că mi-am făcut treaba în limita permisă de către el, pentru atribuţiile pe care mi le-a dat. Eu zic că nu am ieşit pe uşa din dos. E adevărat, m-a schimbat, pentru că eram singura persoană de care îi era frică, nu din alte motive. Pentru că ceilalţi au clacat. Doctorul Oleniuc, în trei luni de zile, şi-a dat demisia. Deci, eu eram singura persoană incomodă, din toate punctele de vedere. Aici nu pot să-l condamn pe el, nu pe Tusac îl condamn, pentru că m-a schimbat, ci pe colegii liberali, care, la vremea respectivă, nu au vrut să înţeleagă că nu vor reuşi, pentru nimic în lume, atâta timp cât nici eu nu am reuşit să colaborez cu Tusac. Ei au spus că nu, că o să fie bine, iar finalul îl ştim cu toţii. Fostul viceprimar liberal şi-a dat demisia şi, zic eu,  nu a ieşit pe uşa din faţă, ca mine, ci a ieşit pe uşa din dos. Pentru că dacă ţineau de acea alianţă, pe care o aveam, nu se ajungea aici. Practic au fost umiliţi, prin ceea ce le-au făcut la ultima ședinţă de Consiliu!

DZV.: Să înţeleg că există o şansă să fiţi şi candidatul nu numai al PC-ului, ci şi al ACD-ului, adică să vă sprijine şi  liberalii, în ciuda dispoziţiilor date de partidul lor, de la centru?
I.M.: Eu cred că mă recomandă capacitatea mea de a conduce acest oraş, numai şi numai pentru cetăţeni, şi cred că aş fi cea mai potrivită persoană la ora actuală să fiu chiar candidatul USL-ului. Eu nu am nici un fel de problemă cu nici un partid. Singura mea problemă sunt oamenii.

DZV.: Şefii PNL de la judeţ ar accepta ca să le dea dispensă celor din Mangalia să vă sprijine?
I.M.: Vreau să vă spun că am o relaţie foarte bună cu preşedintele liberal, cu domnul Dragomir, dar încă n-am purtat o asemenea discuţie.

DZV.: Dar nu excludeţi această posibilitate.
I.M.: Nu, nu o exclud şi vă spun că vor urma sondaje în toamnă, pe care le vom face şi noi, Partidul Conservator la Mangalia, le va face şi PNL-ul, şi atunci vom vedea cam pe ce poziţii ne situăm. Eu sper ca în acel sondaj să fiu printre favoriţi.

DZV.: Şi se vor comforma…
I.M.: Nu ştiu, chiar dacă nu se vor comforma, dacă sunt alte interese, este problema lor. Eu nu am decât un singur interes, acela de a câştiga alegerile, dacă voi candida la Mangalia. Şi dacă nu voi fi ales, vreau să mă regrete lumea.

DZV.: Ce şanse aveţi, în diferite formule: candidat USL, candidat ACD, candidat numai al PC-ului?
I.M.: Eu zic că am şanse suficiente să câştig. Pentru că, de data asta, sper că lumea, sau cei care până acum s-au mulţumit cu o pungă de mălai, cu o pungă de făină, de zahăr, cu un pui, cu o cizmă, cu o găleată, să îşi dea seama că nu au făcut altceva decât să-şi facă rău singuri. Pentru că acele lucruri pe care le primesc, în primul rând, nu le-au primit din banii celor care le-au oferit, erau tot din banii lor, pentru că cei care au lucrat în primării, au de unde să dea, pentru că au furat atât de mult încât îşi pot permite ca, la patru ani de zile, să păcălească 4-5 mii de oameni pe care să îi scoată la vot , să îi voteze şi să mai câştige un mandate. Şi ei să mai câştige câteva milioane de euro!… Deci sper că, de data asta, lumea a înţeles că nu mai există altă şansă.

DZV.: În acest moment, ce scor electoral consideraţi că aveţi?
I.M.: Aici nu aş vrea să dau o cifră, dar eu zic că stau foarte bine în Mangalia. Încă nu se ştie că voi candida, încă nu am ieşit oficial. Am semnale pozitive, pentru că am stat de vorbă cu foarte multă lume, pentru că şi asta este una din calităţile mele, pe care ceilalţi nu le au, iar când spun “ceilalţi” mă refer la absolut toţi cei din clasa politică. Asta mă determină, pentru că indiferent cu cine mă întâlnesc şi stau de vorbă, se roagă pur şi simplu de mine să candidez!

DZV.: Care vor fi candidaţii cei mai periculoşi şi fiecare ce calitate are pentru a fi considerat de dumneavoastră contracandidat serios? În felul acesta poate îi caracterizaţi pe fiecare în parte.
I.M.: Eu nu consider pe nici unul periculos pentru mine. În primul rând, v-am spus, îi depăşesc  din toate punctele de vedere.

DZV.: Cine consideraţi că vă va sufla în ceafă? Iorguş, Oleniuc?
I.M.: Nici Iorguş, nici Oleniuc… Problema se pune la cei care vor pune ştampila, pentru că politicienii  pentru mine nu reprezintă nici un pericol. Îi cunosc aşa de bine, cum nici ei nu îşi închipuie că pot fi cunoscuţi de către o persoană. Ştiu absolut tot ceea ce au făcut, ştiu ce au în gând să facă.

DZV.: Sensul întrebării era care ar fi răul cel mai mic? Să zicem că, din diferite motive, nu veţi putea să candidaţi, care ar fi răul cel mai mic pentru Mangalia?
I.M.: Dacă eu nu voi candida, va fi dezastru!

DZV.: Şi totuşi cineva va trebui să iasă primar. Dacă nu candidaţi, pe cine votaţi?
I.M.: Fără nici o discuţie, nu o să-i votez nici pe Iorguş, nici pe Tusac. E posibil să vină un nou candidat, până la anul.

DZV.: Poate să vină un independent, sau un candidat surpriză?
I.M.: E posibil, dar şi acolo am rezerve, pentru că am cunoscut şi cunosc atât de mulţi oameni care, în momentul când ajung acolo, pe fotoliu, pe scaun, eu nu am stat pe fotoliul ăla de primar cât am stat în Primărie!, se transformă. Şi încep să se închidă în ei, încep să se închidă în birouri, îşi formează câte o echipă cu oameni cu care să poată să fure şi ei în continuare. Şi se gândesc, domnule, am patru ani de zile, peste patru ani dacă mai ies, bine, dacă nu, până atunci rup, atunci când o să fie, cum de altfel procedează toţi, încep şi ies în campanie, cu un an de zile înainte se apucă să spele, să cureţe şi dup-aia iară…

DZV.: Întrebarea următoare se referă la experienţa din iarna lui 2010, când nu aţi reuşit…
I.M.: A fost o perioadă foarte scurtă. Dacă atunci…

DZV.: S-ar mai putea relua echipa respectivă?
I.M.: Eu nu am avut o echipă atunci. Am intrat singur în primărie. Aveam lângă mine, e adevărat, nouă colegi, consilieri care m-au susţinut. Dar în primărie am intrat singur. Restul, ce s-a format, s-a format pe parcurs.

DZV.: S-ar mai putea forma o coaliţie, anti-Tusac să zicem?
I.M.: Eu vreau să vă spun că şi oamenii lui, pe care îi consideră apropiaţi la ora actuală, nu-şi mai doresc un asemenea om lângă ei.

DZV.: Nici din interes?
I.M.: Păi tocmai de asta rămân, pentru că au anumite interese. Ca să se întâmple ceea ce s-a întâmplat acum un an şi jumătate, să mai fie suspendat, nu cred. Este cel mai simplu lucru pentru mine să îmi fac o echipă, cu care să lucrez. În primul rând, mizez pe societatea civilă. Bine, sunt multe lucruri de spus, despre ceea ce vreau să fac.

DZV.: Ce veţi face dacă veţi câştiga?
I.M.: În primul rând, vreau să redau demnitatea cetăţenilor din oraş. Voi încerca, în primul rând, să reabilitez staţiunile turistice. M-am şi gândit aşa… , la o cifră, zic eu că având un miliard de euro aş reuşi să scot şi oraşul şi staţiunile la suprafaţă.

DZV.: Aceşti bani de unde să vină? Din investiţii, din accesări de fonduri europene, din credite?
I.M.: Şi Iorguş, timp de 12 ani de zile, bugetul îl alcătuia pe vânzări de terenuri şi credite bancare. Actualul primar la fel. Investiţii, ceea ce nu au reuşit până acum, dar nu că nu puteau, asta ar însemna să le minimalizez capacitatea celor doi primari, a lui naşul-cu-finul, de a nu aduce investitori. Din contră, investitori au fost, au venit şi au plecat aşa cum au venit. În primul rând, pentru condiţiile care le-au fost puse, pentru că nimeni nu a venit aici fără să li se spună de la început: Da, vrei să faci asta? Mie îmi dai 30%-40% procente. Ceea ce se poate vedea cu ochiul liber este că timp de 12 ani de zile Iorguş, trei ani de zile actualul primar şi cu încă unul, patru, deci 16 ani, nu au creat împreună 50 de locuri de muncă. Singurul este şantierul naval, dar dacă îmi aduc bine aminte, coreenii au venit de prin 90 şi ceva. Până în 1996, când a câştigat Iorguş, au venit coreenii în oraş. S-a mai făcut o fabrică de confecţii aici, la ieşire din Mangalia, care la fel nu a fost adusă nici de Iorguş, nici de nimeni. Dar ei, ca edili ai oraşului, nu au adus nici un investitor.

DZV.: Cum vedeţi viitorul Mangaliei, fiindcă am ajuns la lucruri concrete? Cum veţi creiona viitorul Mangaliei? Câteva direcţii de acţiune. Îl vedeţi ca oraş turistic, ca oraş industrial…
I.M.: Asta şi este, oraş turistic, dar din păcate se vede că la ora actuală este dezastru.

DZV.: Şi cum veţi soluţiona aceste lucruri? De exemplu, în şantierul naval lucrează o mare parte din populaţie.
I.M.: E adevărat. Lucrează în jur de 3000 de oameni, dacă înmulţim cu doi, 6000 de oameni care, practice, mănâncă din banii câştigaţi în şantierul naval. Vedeţi, aici este problema. Cred că primul lucru pe care îl voi face, voi încerca să îmi fac o echipă, care să stea 24 de ore din 24, să îmi acceseze fonduri, proiecte şi bani aduşi de la Comunitatea Europeană. Este singura soluţie. Este foarte adevărat că nu au făcut şi nici nu cred că vor face foştii primari şi actualul edil acest lucru: să încerce să aducă bani de la Comunitatea Europeană. În primul rând că banii aceştia se aduc foarte greu, pe proiecte adevărate, dar se şi fură mai greu decât banul din bugetul local. Şi eu zic că ăsta a fost principalul motiv pentru care nu au reuşit să aducă bani pentru investiţii.

DZV.: Pe investitorii privaţi cum îi veţi atrage?
I.M.: În primul rând prin facilităţi. Taxele şi impozitele la ora actuală în Mangalia cred că sunt cele mai mari din ţară, ori nu poţi să îi strângi de gât pe agenţii economici prin aşa ceva, sub nici o formă. Dar v-am spus, nu sunt interese ale comunităţii, sunt interese personale.

DZV.: Turismul e de actualitate. De ce s-a ajuns aici, ce e de făcut pe termen scurt, mediu şi lung?
I.M.: În primul rând, privatizările care s-au făcut, asta o spun de ani de zile. Fostul ministru Agathon care a distrus practic Neptunul şi Olimpul, din privatizarea care s-a făcut la vremea respectivă. Să nu uităm că nouă hoteluri le-au luat fraţii Micula, care, ştiu sigur asta, în 2001 sau 2002, când s-au vândut unităţile din Neptun-Olimp, aveau cinci mii de miliarde datorie la bugetul de stat atunci. Şi, cu toate astea, le-a fost permis să cumpere nouă hoteluri în Neptun-Olimp şi două vile din cele mari, pe malul mării. Hoteluri la care care nici măcar nu au dat cu var, cu o bidinea. Nu mai vorbim de mobilier interior. Cel puţin pe afară, să le zugrăvească, să taie iarba. E un dezastru, de fapt se vede. A doua şi poate cea mai importantă locaţie a fost, zic eu, complexul Belvedere-Panoramic-Amfiteatru, care a fost scos de Agaton cu trei zile înainte de licitaţie. Era o firmă, dacă îmi aduc bine aminte, care a cumpărat hotelul Galaţi, actualul Cocor, care este singura locaţie, mai mare vorbesc, în care într-adevăr s-au băgat bani şi, la ora actuală, este una din unităşile reprezentative din cele care au rămas. Complexul, pe care atunci urmau să îl cumpere tot cei de la Cocor, a fost scos de pe lista de privatizare cu trei zile înainte. Era un interes atunci cine să-l cumpere. Nu l-a mai cumpărat nimeni. A rămas pe la Ministerul Turismului, mult timp.

DZV.: Cine trebuia să îl cumpere?
I.M.: Din câte imi aduc aminte, Nadia Comăneci şi încă cineva. Cert este că nu l-a luat nimeni până acum trei ani de zile, când am înţeles că l-a cumpărat o persoană, unul din asociaţii de la UNITA, un om zic eu destul de în vârstă şi se vede că este un dezastru acolo. Deci era cea mai frumoasă locaţie de pe litoral. La ora actuală mie îmi este jenă să merg acolo să văd în ce hal arată.

DZV.: Ce este de făcut? Care vor fi tacticile pe termen scurt şi strategiile pe termen mediu şi lung?
I.M.: În primul rând, oricum anul acesta nu se mai poate face nimic. Este un an compromis. Zic eu că din toamnă, atât Ministerul Turismului, Ministerul Mediului, Protecţia Consumatorului, toate organele astea abilitate, ar trebui să ia la mână fiecare unitate în parte, să vadă cine este proprietarul şi să i se traseze un termen,un plan de investiţii.

DZV.: Dumneavoastră ca primar, cum v-aţi gândit să contribuiţi la resuscitarea economică a Sudului litoralului?
I.M.: Aici este iar una din greşelile pe care le-au făcut şi fostul, şi actualul primar. Pentru că nu comunică cu oamenii. Indiferent de cât de încăpăţânat ar fi un om, nu se poate să nu aibă şi puţin bun simţ în el. În momentul când te duci acasă, la hotel, la restaurant şi stai de vorbă cu el faţă în faţă, să îi spui, să îl rogi, să îl sprijini, să îl ajuţi să îşi rezolve problemele. Nu cred că nu poţi să reuşeşti să faci aşa ceva. Eu sunt convins că discutând cu oamenii este imposibil ca acel om să nu înţeleagă că este în primul rând în beneficiul lui şi, automat, chiar nefiind din localitate, din Mangalia, se gândeşte că a dat nişte bani…. Cred că pot fi convinşi să reinvestească şi să încercăm să aducem din nou şi hotelurile şi absolut toată baza de turism, să o readucem de fapt, cel puţin la nivelul la care a fost.

DZV.: Ce veţi face în viaţa personală, dacă nu veţi ieşi primar? Rămâneţi în politică?
I.M.: Rămân, de ce să nu rămân. Cel puţin atât cât îmi va fi bine din punct de vedere al sănătăţii. Deci eu nu am o problemă, chiar nu am. Şi asta trebuie să înţeleagă toată lumea. Eu stau foarte bine cum stau. Chiar familia mea m-a rugat, de atâtea ori, să mă retrag, să îmi văd de sănătatea mea, de problemele mele, şi să nu mă mai intereseze de absolut nimic. Pentru că, de-a lungul timpului, mi-au demonstrat, oameni pe care i-am ajutat cu absolut tot ceea ce au avut nevoie, şi mi-au întors spatele, că nu trebuie să crezi în recunoştinţă.

DZV.: Cum stă Partidul Conservator la nivel de Mangalia şi la nivelul judeţului?
I.M.: La nivel de Mangalia cred că, la ora actuală, ne situăm acolo…, între un 15% – 20%.

DZV.: Ca număr de membri, ca activitate?
I.M.: Din câte ştiu eu, la Mangalia erau în jur de 1000 de membri. Dar membri adevăraţi, nu luaţi din cartea de telefon. Şi eu i-am mai verificat, din când în când, dar cu mici excepţii, că şi-au mai schimbat numerele, dar de fiecare dată, de Anul Nou sau de Paşte, puneam pur şi simplu mâna pe telefon şi îi sunam pe fiecare în parte, îi întrebam prima dată dacă sunt sau nu sunt membri. Unii mă recunoşteau şi nimeni nu mi-a spus, niciodată, că nu face parte din Partidul Conservator.

DZV.:
Mi se pare mie, sau la nivel de judeţ este o perioadă de reorganizare?
I.M.: Nu vi se pare. Este adevărat. Am reorganizat Partidul Conservator din temelii. Ceea ce n-am reuşit, în doi ani şi jumătate, sau nu au putut ceilalţi preşedinţi, care au fost înaintea mea, la ora actuală cred că am izbutit să acopăr în jur de 70% din judeţ. Urmează municipiul Constanţa, care reprezintă 50% din numărul populaţiei cu drept de vot, pe care, la nivel de organizaţie locală, în perioada imediat următoare, îl vom reorganiza din temelii, de jos, de la firul ierbii. Actuala conducere de acolo este formată din oameni care au venit la noi acum, nu pot să le dau numele, chiar o să vă surprindă oamenii care vor veni la Partidul Conservator, în primul rând în oraşul Constanţa. Şi ceea ce pot să vă spun este că, la ora actuală, în Partidul Conservator, în proporţie de 70%, structurile de conducere şi preşedinţi de organizaţii judeţene sunt foşti ofiţeri ai armatei române şi ai MAI-ului.

DZV.: Este o politică la nivel naţional?
I.M.: Nu. Este o idee de-a mea, pentru că am găsit oameni mai verzi decât un pom, care pur şi simplu îşi doresc să facă ceva.

DZV.: Care sunt cele mai puternice organizaţii locale ale PC?
I.M.: La ora actuală, Mangalia, Cernavodă, unde am reuşit să facem o organizaţie super, Hârşova la fel, o organizaţie nou înfiinţată, cu o echipă de tineri, la Medgidia la fel, Ostrov, unde stăm bine, Eforie şi, bineînţeles, alte localităţi rurale.

DZV.: Aveţi şanse să scoateţi mai mulţi consilieri, sau poate chiar primari?
I.M.: De data asta, da. Şi trebuie să ne gândim că mai avem un an de zile până la alegeri şi suntem în fiecare zi pe teren. În fiecare zi primim noi şi noi membri. Ceea ce pentru mine este o surpriză cât se poate de plăcută. Sincer, nu mă aşteptam să vină atâta lume către Partidul Conservator, acum.

DZV.: Care este colaborarea cu PSD şi cu PNL, în cadrul USL, la nivel de judeţ şi, punctual, pe localităţi?
I.M.: În primul rând, la nivel de judeţ nu ne-am mai întâlnit de vreo trei luni de zile, nimeni nu m-a mai sunat.

DZV.: De când s-a semnat protocolul…
I.M.: De când s-a semnat protocolul, au fost nişte întâlniri săptămânale, cu preşedinţii de organizaţii din judeţ, unde au semnat protocoalele între ei. Din câte ştiu, a rămas Mangalia, dar putea fi semnat fără nici un fel de probleme, nu ştiu care au fost motivele de nu s-a întâmplat aşa. În orice caz, preşedintele meu de aici, de la Mangalia, Vasile Olan, nu avea nici un fel de problemă să semneze acel protocol, pur şi simplu nu s-a semnat. Şi din câte ştiu, mai sunt Năvodari, Cernavodă, Techirghiol parcă. Nu cunosc motivele. Cert este că ceva nu funcţionează. În ceea ce mă priveşte pe mine, singurul scop este să câştigăm la anul alegerile, să scăpăm de actuala Putere. Dacă ceilalţi au alte gânduri, e problema lor. Pentru mine asta este esenţial, să cîştigăm alegerile la anul. Ori cîştigăm împreună, ori pe bucăţi, dar per total să câştigăm alegerile.

DZV.:
Ce mesaj aveţi pentru locuitorii din Mangalia şi pentru cei din tot judeţul, în calitatea dumneavoastră de preşedinte al Partidului Conservator?
I.M.: În primul rând, pentru cei din Mangalia, eu pot să le transmit că eu le ofer o şansă, nu ei îmi oferă mie. Eu am o vârstă şi singurul lucru pe care mi-l doresc este să las ceva în urma mea, generaţiei care va veni. Asta îmi doresc, chiar dacă nu o să mai fiu în viaţă, să se discute despre mine la superlativ. Şi dacă aş apuca să prind un mandat, sunt convins că dacă voi fi sănătos, la al doilea nici nu va mai trebui să ies pe stradă să îmi fac campanie. Deci nu, eu nu îmi voi mai face campanie, lumea va veni la mine la poartă să mă roage să candidez. Sunt convins de lucrul ăsta şi îmi doresc să rămân în istorie ca cel mai bun primar pe care l-a avut Mangalia vreodată.

DZV.: Iar la nivel de judeţ?
I.M.: La nivel de judeţ, în primul rând mă adresez celor care până acum nu au făcut parte din nici un partid politic, cei care nu au ieşit la vot din diferite motive. Rugămintea mea este să iasă la vot, pentru că am observat, de atâţia ani de zile, că sunt o anumită categorie de oameni care le decide soarta. Să nu mai stea în case, să iasă să voteze, iară în ceea ce mă priveşte pe mine şi  priveşte Partidul Conservator, să fie conştienţi că este un partid, la ora actuală, cu o conducere tânără, un partid curat, căruia nu are nimeni ce să îi reproşeze. Chiar şi atunci când au fost la guvernare, dacă ne aducem bine aminte, după câteva luni de zile s-au retras, n-au mai vrut să stea lângă cei care, la vremea respectivă, conduceau destinele ţării, pentru că nu au vrut să promoveze conservatorilor anumite proiecte, care erau în favoarea cetăţenilor, şi s-au retras de la guvernare. Deci nimeni nu are ce să ne reproşeze. Suntem o alternativă, pentru că, nu este nici un secret, eu îmi doresc şi sunt foarte mulţi colegi de-ai mei care îşi doresc acelaşi lucru, să fim gen… UDMR. Încercăm să scăpăm de UDMR şi să fim noi acel partid care să încline balanţa, dar nu cum a făcut UDMR-ul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top