Politic

George Șișcu: Legislație coerentă în urbanism și construcții

Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor ajunge în Parlament, după adoptarea în ședința Executivului. Deputatul George Șișcu, care a anunțat această veste importantă, a subliniat că noul Cod va înlocui zeci de alte legi, ordonanțe, hotărâri de Guvern și ordine de ministru care reglementau regulile din cele trei domenii. Această măsură este așteptată de mult timp, întrucât numărul mare de modificări operate în legislație a dus la apariția unor prevederi care se contrazic sau, în cazul altora, chiar la un vid legislativ.

Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor promite să reducă timpul uriaș de așteptare până la momentul în care autoritățile emiteau o autorizație de construcție, termenul maxim fiind de 65 de zile de la depunerea unui dosar complet.

„Ajunge în Parlament, după adoptarea în ședința Executivului, o lege mult așteptată: Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, care va înlocui zeci de alte legi, ordonanțe, hotărâri de Guvern și ordine de ministru care reglementau regulile din cele trei domenii. Atât de multe modificări au fost operate în legislație și atât de des, încât ajunseserăm ca pentru anumite spețe să avem prevederi care se contrazic sau în cazul altora chiar vid legislativ.
Apariția Codului promite să ducă în primul rând la reducerea timpului uriaș de așteptare până la momentul în care autoritățile emiteau o autorizație de construcție (termenul maxim: 65 de zile de la depunerea unui dosar complet).
Conform proiectului, în mediul rural se vor putea edifica locuințe unifamiliale destinate uzului propriu, fără subsol și cu o suprafață de maximum 150 mp, pe baza unor proiecte personale, create de specialiști sau proiecte standard oferite de autoritățile locale, doar prin notificarea primăriei. În plus, se vor putea închide balcoanele din blocuri, construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării exterioare, notificând primăria și fără a necesita autorizație de construcție.
Evident, proiectul de Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor are nevoie în continuare de o largă dezbatere cu toți cei implicați, autorități și beneficiari privați, dar prin mecanismele parlamentare de dezbatere în cele două camere, întâi în comisiile de specialitate și mai apoi și în plen, am încredere că vom ajunge la o formulă finală satisfăcătoare. Astăzi avem o situație la limita haosului, cu multe prevederi legale interpretabile, cu timpi uriași de așteptare, și multe procese pe rolurile instanțelor menite tocmai să deznoade situații neclare”, a declarat deputatul George Șișcu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top