Ştiri

Geoană a pierdut, în timp ce liberalii bat la poarta PD-L

Spulberarea Guvernului formează noi ipoteze în rândul primarilor constănţeni

Au fost alungaţi sau au demisionat? Va fi sau nu linişte? Strada va fi din nou scăpată din mâna Ministerului de Interne, sau gradul de infracţionalitate va scădea? Ne-am făcut sau nu de tot râsul pe scena relaţiilor internaţionale? Este sau nu urmarea faptului că suntem în campanie electorală? Sunt întrebări al căror răspunsuri nu sunt importante decât dacă situaţia în teritoriu va avea de suferit mai mult (dacă este posibil!) decât în prezent. Pentru a afla acest lucru, jurnaliştii DEZVĂLUIRI au luat pulsul în judeţul Constanţa pentru a afla direct de la şefii administraţiilor locale dacă şi cum va fi afectată derularea activităţii acestora, după ce miniştrii social-democraţi au demisionat.

Un articol de Andreea PAVEL

Mugur Mitrana, primar comuna 23 August (PD-L): „Nu e bine. Era un guvern bun”

„Din câte cunosc eu, li s-a cerut colaborarea reprezentanţilor PSD, dar totul s-a declanşat din cauza orgoliilor acestora. Consider că nu e bine şi nu era cazul, mai ales în vreme de criză, pentru că era un guvern bun, dar dacă nu se înţelegeau tot degeaba. Cred că Geoană are de pierdut ca imagine, pentru că Nica a gafat şi ca ministru nu poţi să gafezi. PSD ar fi putut să schimbe ministrul şi-atât. Sperăm ca acum să se înfăptuiască odată descentralizarea pentru că aşa e normal să se întâmple şi să ne acorde independenţă totală. Prin deputaţii noştri le-am cerut şi le vom cere în continuare acest lucru. Şi după aceea chiar nu văd care ar mai fi rolul Consiliului Judeţean, pentru că primăriile au toate compartimentele de specializare şi dacă nu le au, le pot face. De când mă ştiu port război cu ei pentru că întotdeauna au pus obstacole pentru avize de PUG-uri şi PUZ-uri şi pentru autorizaţii de construcţie. Altfel, oamenii nu vor mai sta cu lunile să obţină avize. Şi nici ei şi nici nimeni nu vor ţine în loc dezvoltarea comunei 23 August”, ne-a declarat primarul comunei 23 August.

Palaz, interzis pentru pesedişti?

Cât despre traseul pe care îl va urma PNL şi despre noul prefect, Claudiu Palaz, Mugur Mitrana ne-a precizat următoarele: „Deşi nu sunt mare om politic, părerea mea e că PNL-ul ar trebui să meargă cu PD-L. Iar cât despre Claudiu Palaz, consider că s-a făcut o alegere nu bună, ci foarte bună! Pentru că acum administraţiile locale şi toate deconcentratele nu vor avea decât de câştigat. Claudiu Palaz e un tip foarte bine pregătit şi ne-a consultat întotdeauna, în orice problemă. E un tip muncitor şi va face treabă. E un câştig pentru judeţ. Din câte ştiu eu, CJC a interzis primarilor PSD să participe la lansarea lui, deşi mulţi şi-ar fi dorit să participe pentru că au avut o colaborare bună cu toţi primarii. Sper să-şi menţină aceeaşi linie. Primăriile chiar aveau nevoie de un prefect precum Claudiu Palaz, mai ales pe problemele de fond funciar”, a conchis Mugur Mitrana.
Coleg de partid cu edilul din 23 August, Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu ne-a declarat: „Cred că la nivel naţional, această schimbare îşi va face simţită prezenţa, în schimb, noi suntem prea mici să facem ceva sau să ne ia cineva în seamă. Cred că cel care a avut de pierdut e Geoană, pentru că popularitatea lui Băsescu nu poate să scadă vreodată de la astfel de situaţii”.     

Valentin Vrabie, primar comuna Peştera (PSD): „Guvernul PNL a făcut mai multe decât PD-L – PSD”

Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera, e supărat foc (şi pe bună dreptate) pe faptul că administraţiile locale nu beneficiază de independenţă faţă de Consiliul Judeţean. Acesta speră că odată cu reorganizarea Guvernului, să se înfăptuiască odată pentru totdeauna şi descentralizarea atât de mult disputată: „E o problemă prea delicată, iar eu sunt un simplu primar. Singurul meu scop este să am grijă de localnicii comunei care sunt nişte oameni minunaţi şi care merită mult mai multe decât le-am oferit şi le vom putea oferi vreodată. Ştiţi foarte bine că al nostru cuvânt nu e luat niciodată în seamă aşa că nu ne rămâne de făcut decât să ne vedem de treabă. Cred şi sper ca PD-L, care a fost numit şi partidul primarilor, să înfăptuiască descentralizarea despre care se tot vorbeşte. Dar o descentralizare integrală, mai ales financiară. Cel care a avut de pierdut ca imagine este Geoană, fără dar şi poate. Pesediştii oricum erau daţi afară de mult, dar ca să nu spună că au fost daţi afară au zis ei că pleacă şi şi-au dat demisia. Nu se potriveau ca mentalitate deloc. Pe de altă parte, în timpul guvernului minoritar PNL parcă s-au făcut mai multe lucruri decât s-au realizat în aceste luni de guvernare majoritară. Cât despre noi ca primari, se consideră că avem doar obligaţii. Nu şi drepturi”, a conchis dezamăgit Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera.

Ioan Oprea, primar comuna Săcele (PNL): „Sper că PNL nu va merge cu învinşii”

Primarul comunei Săcele, Ioan Oprea ne-a declarat că dorinţa cea mai mare este să câştige dreapta, dată fiind doctrina pe care o îmbrăţişează: „E bine ce s-a întâmplat pentru că îi mai tăvăleşte pe cei din PSD. Sunt de acord şi cu Udrea la Mediu, în condiţiile în care va face treabă şi îşi va întoarce privirile şi către noi. Oricum pedeliştii vroiau să-i trimită acasă, dar cei din PSD au tot încercat, s-au gândit poate că îi iartă Băsescu. Dar uite că nu i-a iertat, drept pentru care au plecat acasă. Sunt foarte bucuros că au pus un prefect destoinic, cel mai potrivit pentru funcţia asta pentru că este şi cel mai priceput. Dorinţa mea ar fi să piardă Geoană, pentru a câştiga dreapta. Cât despre liberali, sper că nu vor fi atât de nepricepuţi încât să meargă mai departe cu învinşii”, a mărturisit Ioan Oprea.  

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top