Fără categorie

FPTR: Primăria Mangalia scumpește vacanțele în sudul litoralului mărind la maximum permis impozitul pe clădiri

Federația patronatelor din turismul românesc a luat atitudine, printr-un comunicat, împotriva creșterii impozitelor pe clădiri la Mangalia. Semnatarii comunicatului consideră că această majorare se va regăsi într-un preț mai mare al serviciilor din stațiunile din sudul litoralului. Redăm mai jos integral comunicatul de presă:

Primăria Mangalia intenționează să adopte luni, 21 decembrie, într-o ședință, majorarea impozitului pe clădiri la 1,95% din valoarea imobilului, la nivelul maxim admis prin Codul Fiscal, măsura urmând să scumpească de anul viitor vacanțele în sudul litoralului.

 FPTR nu susține propunerea primăriei Mangalia de mărire a impozitului pe clădiri, deoarece aceasta nu face altceva decât să scumpească vacanțele în stațiunile din sudul litoralului, să descurajeze investițiile și să amplifice efortul de supraviețuire al agenților economici.

În ultimii ani, in sudul litoralului au aparut multe investitii majore in domeniul turismului. Astfel, aceasta zona incepuse sa fie tot mai solicitata de turisti, care au observat eforturile investitorilor facute pentru ridicarea calitatii serviciilor in aceste statiuni. Măsura preconizata de Primaria Mangalia va împovăra agenții economici, care vor fi oricum afectați de impozitarea terenului de sub clădiri începând cu anul următor, prevăzută prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce mulți agenți economici în imposibilitate de plată și îi vor determina să renunțe la proiecte viitoare de dezvoltare.
„Noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 și 1,3%, plus o majorare de încă 50% a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50%, adică un impozit de 1,95%”, a declarat Nicu Moroianu, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românescu (FPTR).
Din acest motiv, propunerea FPTR este ca primăria să adopte aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a clădirilor și să renunțe la acea majorare de 50% pe care doar o permite, nu o și recomandă noul Cod Fiscal.
Pe de altă parte, ne exprimăm nemulțumirea referitor la faptul că în ultimii ani nu ne-a fost pusă la dispoziție, spre analiză, execuția bugetară la nivelul stațiunilor turistice, chiar dacă am solicitat-o în numeroase rânduri. FPTR solicită Primăriei Mangalia ca taxele și impozitele colectate din stațiunile turistice să se întoarcă în statiuni, nu cum s-a întâmplat până acum. De aceea, dorim să fim informați cu privire la nivelul colectării taxelor, cât și despre cheltuielile făcute în și pentru stațiuni.
„Solicitarea noastră vine în urma faptului că am primit foarte multe reclamații din partea turiștilor legat de aspectul neîngrijit al spațiilor verzi din stațiuni (am constatat cu toții că tunsul ierbii a început abia după închiderea sezonului), legat de lipsa iluminatului public în multe zone turistice, de starea jalnică a trotuarelor și aleilor, de prezența cainilor vagabonzi, de lipsa parcărilor și a indicatoarelor etc.”, a mai declarat Nicu Moroianu.
“Referitor la taxa specială de promovare, FPTR nu este de accord cu aceasta taxa, dar daca nu se renunta la ea, solicită ca aceasta să fie colectată de către Primărie, iar aceasta sumă să fie virată către Asociația de Promovare Sudul Litoralului. Considerăm că până acum sumele colectate nu au fost gestionate eficient în scopul real al promovării turistice și că cei mai buni gestionari ai acestei taxe sunt plătitorii înșiși, membrii ai organizatiilor patronale din sudul litoralului. Inființarea unui nou Serviciu de turism și organizare evenimente din cadrul Direcției turism a Primăriei ca administrator al acestei taxe nu este cea mai bună soluție.” a mai declarat reprezentantul FPTR.
De asemenea, FPTR solicita transparentizarea activitatii Primariei Mangalia si punerea in discutie publica si prezentarea desfășurătorului cheltuielilor de până acum a sumelor colectate prin taxa de promovare, mai ales că unele proiecte depuse la Direcția de turism nu au fost luate în considerare.

Mohammad Murad
Presedinte FPTR

Nicolae Moroianu
Presedinte Patronatul Neptun-Olimp
Vice-presedinte FPTR

Ciprian Constantinescu
Presedinte Patronatul Marea Neagra
Vice-presedinte FPTR

Emil Bodnaras
Presedinte Asociatia Investitorilor Venus
Vice-presedinte FPTR

Virgil Stancu
Presedinte Asociatia de Promovare Sudul Litoralului
Vice-presedinte FPTR

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top