Interviu

Fostul uragan Gonzalo ameninţă cu inundaţii sudul României

Pe 15 octombrie 2014, Uraganul Gonzalo a fost ridicat la Categoria 4 – cea mai puternică furtună tropicală din Atlantic, în ultimii 3 ani. După ce a devastat Insulele Bermude, Gonzalo a fost retrogradat la stadiul de ciclon extratropical, dar asta nu a însemnat că el şi-a pierdut potenţialul destructiv. Furtuna a traversat apoi Atlanticul şi a devastat coastele Angliei şi ale Germaniei, aducând furtuni, viscole şi vânt puternic peste întreaga Europă centrală şi de vest. Vine acum rândul peninsulei balcanice, care se va confrunta cu pericolul inundaţiilor, zone extinse – din Serbia şi sud-vestul României şi până în Grecia, fiind prognozate a „încasa” peste 100 de litri pe metru pătrat de ploaie, în 24 de ore.

Un articol de Răzvan PETRE

Uraganul Gonzalo – devenit între timp sistem extratropical – a lovit săptămâna trecută Marea Britanie, Germania şi Franţa cu vânturi ce au atins şi depăşit 120 km/h. S-au produs pagube însemnate, iar doi oameni au fost ucişi. Sistemul a produs prima zăpadă importantă a acestei ierni în Munţii Alpi, în Elveţia înregistrându-se condiţii de viscol şi vânt cu viteze de peste 100 km/h. În porţiuni din Italia, Austria şi Ungaria a fost decretat cod roşu de vânt, iar acum Balcanii sunt vizaţi de furia fostului uragan, pericolul principal fiind ploaia.

Inundaţii şi zăpadă de octombrie

Deasupra Europei Centrale, ciclonul a produs deja ploi abundente, inundaţii find raportate în Austria şi Slovenia. În capitala Sloveniei – Ljubliana – s-au înregistrat 137 de litri pe metru pătrat în 6 ore. Pericolul se mută acum spre est. În primă fază, va fi vizată zona dintre Belgrad, Munţii Banatului şi Judeţul Mehedinţi. Apoi, ploile se vor muta către centrul Bulgariei, nordul Greciei şi centrul Câmpiei Române. Ploile vor fi însoţite de vânt puternic şi vor prefaţa invazia unei mase de aer polar. În noaptea de sâmbătă spre duminică vor fi condiţii de ninsoare de la Balcic, până în nordul Greciei – o zonă în care zăpada este un fenomen rar.

Gonzalo, teleconexiunile şi încălzirea globală

Fenomenele extreme ce afectează acum Europa par să indice că teleconexiunile (legături la mare distanţă între fenomene meteo) care se aplică în bazinul Pacificului au corespondenţi în Atlantic. În ultimele zeci de ani, meteorologii americani au observat că, de fiecare dată când un taifun major (categorie 3 sau mai puternic) loveşte Japonia, urmează ca, o săptămână mai târziu, un val de aer polar să cuprindă continentul american.
Acelaşi lucru pare să se întâmple acum în Europa, unde fostul uragan Gonzalo antrenează în urma sa o masă de aer foarte rece.

ANM consideră că urmează vreme normală

Apropierea ciclonului extratropical ce a purtat în Atlantic numele Gonzalo a determinat Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) să emită două coduri galbene. Joi, 23 octombrie 2014, se află sub atenţionare judeţele din Banat şi vestul Olteniei. Vineri, atenţionarea cu cod galben de ploi, vânt şi răcire accentuată este extinsă pentru toate judeţele de deal şi munte. În Câmpia Română, inclusiv Bucureşti, este cod verde. Conform definiţiei de pe site-ul ANM, Cod galben înseamnă că „fenomenele meteo prognozate sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi”.

{youtube}NSkgXNA_dx4{/youtube}

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top