Actualitate

Fostul primar din Murfatlar și-a amintit că nu și-a luat banii de concediu pe ultimii 4 ani. Cere 64 mii lei de la Primărie!

Fostul primar al orașului Murfatlar, Valentin Saghiu și fostul vice-primar Ilie Manea s-au trezit că nu și-au primit drepturile pentru concediile aferente ultimilor patru ani de mandat (2017 – 2020).  În acest sens, ambii au formulat câte o solicitare în care îi cer noului primar Gheorghe Cojocaru să le plătească un total de peste 20.000 euro!, contravaloarea în bani pentru acele zile de concediu pe care nu și le-au luat la momentul respectiv.

În replică, actualul primar Gheorghe Cojocaru a declarat pentru publicația Dezvăluiri că situația este unică în țară și că e absurd ca un primar care putea să își ia oricând concediu, pentru că și-l aproba singur, să ceară după 4 ani bani pe motiv că nu a efectuat concediul de odihnă.

Mai mult decât atât, Cojocaru i-a răspuns oficial lui Saghiu că legea prevede că primarii își pot „reporta” zilele de concediu de la un an la altul doar în baza unei hotărâri a Consiliului Local, care în această situație NU există.

Iată cum sună solicitarea fostului primar Valentin Saghiu:

„Subsemnatul Valentin Saghiu, (…) vă rog să-mi acordaţi compensarea în bani a concediului legal de odihnă neefectuat pe perioada mandatului de primar, pentru anii 2017, 2018, 2019, 2020, în conformitate cu art 146 din Codul muncii, art. 213, art. 214 din Codul administrativ, art.1 din Ordonanţa guvernului nr. 80/2003 modificată şi actualizată. Vă mulţumesc anticipat”

O solicitare cu un conținut similar a depus şi Ilie Manea, fostul viceprimar.

Nu există o HCL prin care Saghiu să își fi „transferat” zilele de concediu de la un an  la altul

Ca reacție la solicitarea lui Saghiu, actualul primar al orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru i-a formulat un răspuns oficial, cu nr.6726/25.11.2020, în care i-a comunicat următoarele:

Având în vedere solicitarea dvs. Înregistrată la Primăria orașului Murfatlar sub nr.6726/30.10.2020, privind compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuate, aferente anilor 2017, 2018, 2019 și 2020, facem următoarele precizări:

Conform prevederilor art.8, alin.1 din OG 80/2003, primarii efectuează concediul de odihnă în fiecare an”. De asemenea art.8, alin.2 din OG 80/2003 prevede că  în cazuri excepționale, cu aprobarea consiliului local, primarii pot efectua concediul de odihnă și în anul următor.

Având în vedere că nu există nici un document din care să reiasă că v-a fost aprobată efectuarea concediului  în anul următor, compensația solicitată de dvs. se poate acorda doar pentru anul 2020, respectiv perioada 01.01.2020 – 25.10.2020.

Primarul are un raport juridic de muncă atipic cu instituția publică în serviciul căruia se află calificat uneori ca fiind de natură contractuală, ce a luat naștere odată cu validarea mandatului, iar dispozițiile legale aplicabile sunt cele ale art.28, alin.2 din Codul muncii. Activitatea primarilor se desfășoară nu în baza unui contract de muncă ci a unui mandat civil, situație în care în discuție este o răspundere civilă delictuală de competența instanțelor civile.

În situația în care sunteți nemulțumit de această rezolvare, vă puteți adresa instanței de judecată

Ca și cum răspunsul primit nu ar fi fost destul de clar,Valentin Saghiu a depus o plângere prealabilă adresată Primăriei orașului Murfatlar, înregistrată sub numărul 7876/15.12.2020.

În această plângere, Saghiu solicită din nou compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuate, aferente anilor 2017, 2018, 2019 și 2020, respectiv suma de 64.705 lei, cu dobânda legală, actualizată cu indicele de inflație până la data plății.

Ca drept motive în baza cărora și-a întemeiat plângerea, Saghiu spune: am exercitat funcția de primar al orașului Murfatlar, la momentul actual, mandatul meu de primar fiind încetat. În perioada menționată nu am beneficiat de concediu de odihnă, deși aveam acest drept potrivit art.38 din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali, art.1 din O.G. nr.80/2003 privind concediul de odihnă anual și alte concedii ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene, precum și a primarilor și viceprimarilor coroborate cu prevederile art.213, art.214 din O.U.G nr.57/2019 privind Codul administrativ. De asemenea, în condițiile încetării mandatului de primar, efectuarea concediului de odihnă nu mai este posibilă, astfel că se impune compensarea în bani a concediului de odihnă la care aș fi îndreptățit.

„Saghiu ori este într-o criză foarte mare de bani, ori l-a pus sau sfătuit cineva”

Contactat de ziarul Dezvăluiri, primarul în funcție al orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, a declarat:

Cred că ăsta e un caz unic în țară. Normal că niciun primar nu face asta, mai ales că își aprobă singur și a plecat de fiecare dată când a avut nevoie. Cât am fost eu primar, erau puține cazurile în care făceai hârtie scrisă că pleci în concediu, pentru că trebuia anunțată Prefectura. Acum Codul administrativ nu mai cere acest lucru, dar înainte era o procedură greoaie, și oricum nimeni nu făcea asta.

Cred că 95% din primarii din țară, nu și-au luat concedii în baza acestor cereri, că n-au avut nevoie. Toată lumea își programează concediul fracționat și atunci când e cât mai puțină treabă la primărie.

În 2020, el nu a plătit nicio bursă școlară și nici măcar un leu pentru transportul profesorilor. Adică, tu nu plătești lucrurile astea, știi situația financiară în care ai lăsat Primăria, iar tu vii și ceri 64.705 lei și vicele tău probabil vreo 50 și de ceva de mii lei, când tu nu ai avut bani în Primărie să plătești lucrurile importante? Asta înseamnă că ori vrea să mă pună pe mine în dificultate, ori este într-o problemă mare cu banii. El a mai fost subiect de presă națională, când și-a mărit salariul atunci când dăduse Primul ministru ordonanța din 2019, cum că de la 1 ianuarie 2020 se vor bloca salariile demnitarilor și chiar a doua zi. Atunci Saghiu și-a mărit consistent salariul ca să fie prins în luna decembrie 2019 cu el mărit, motivând că are localitatea bani.

Saghiu ori este într-o criză foarte mare de bani, ori l-a pus sau sfătuit cineva.”.

(sursa foto: Facebook)

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top