Exclusiv

Foarfeca de veghe din lanul subvențiilor

Potrivit unui raport prezentat anul trecut de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, țările în curs de dezvoltare din Europa întâmpină din ce în ce mai multe dificultăți în producția agricolă.

Unul dintre motivele principale ar fi dezechilibrul provocat de alocarea unor subventii foarte mari pentru protejarea agriculturii în tarile deja înstarite. 
În acest moment, în România se acorda subventii de aproximativ 50 euro /ha, ceea ce înseamna nici mai mult, nici mai putin de 25% din subventia pe care o primeste un stat “veteran” precum Olanda, sau Germania.

Un articol de Andreea Pavel

Cele din urma sunt statele în care, desi subventiile de care se bucura agricultorii sunt atât de mari, o pâine de 200 grame costa aproape 8 lei, în timp ce în fostul “grânar al Europei” cei care  primesc un sfert din valoarea unei subventii în celelalte state deja “realizate” cumpara aceeasi pâine cu un pret de zece ori mai mic. Stere Economu, consilier în relatii publice la Directia Agricola de Dezvoltare din Constanta, leaga acest fenomen cel putin ciudat, daca nu absurd, de un altul: “foarfeca preturilor”. El explica faptul ca înainte de ’89 un tractor U650 costa aproximativ 4000$, iar 1 kg de porumb ajungea la 1,6 lei, în timp ce în momentul de fata lucrurile stau de zece ori mai prost: un tractor e de cinci ori mai scump, în timp ce 1 kg de porumb e de cinci ori mai ieftin. Parerea specialistului în acest domeniu este ca situatia de fata demonstreaza ca în România nu poate exista o economie de piata în adevaratul sens al cuvântului, din cauza costurilor foarte ridicate, subventiilor aproape nule si totul raportat la profitul foarte scazut al agricultorilor. În legatura cu aceasta discriminare nejustificata, OCDE anunta ca pâna în 2013 se pare ca si românii vor primi ajutoare financiare de aproximativ 200 euro /ha, mai ales în conditiile în care în întreaga Uniune este recunoscuta calitatea pamântului agricol din sud-estul tarii noastre, iar aplicarea unei agriculturi moderne poate aduce europenilor profituri frumoase.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top