Administrație Locală

Florin Pascale: Niculițelul chiar merită mai mult!

Florin Pascale: Niculițelul chiar merită mai mult

Florin Pascale: Niculițelul chiar merită mai mult. Asta spune fostul primar din Niculițel, care candidează din nou la primărie, din partea PNL. Pascale a mai fost primar la Niculițel, timp de trei mandate, până în anul 2020, când a pierdut alegerile.

Spune că vrea să revină pentru că actualul primar nu s-ar fi ocupat corespunzător de proiectele de investiții începute de el.

De ce candidează, de ce crede că ar trebui să fie votat

„Sunt niculițean. Iubesc Niculițelul! Candidez pentru că vreau ca Niculițelul să reînceapă să se dezvolte, știu care-i sunt prioritățile și pot să muncesc pentru a ajunge acolo unde-i este locul: între cele mai frumoase localități din Dobrogea și din țară.

Am experiență în administrație publică, am cunoștințele necesare și îmi place să fac asta. Văd potențialul Niculițelului și cred cu tărie că valorificarea acestuia va fi benefică pentru întreaga comunitate”.

De ce crede că a pierdut în 2020

„2020 a fost un an dificil – pandemie, restricții, secetă. Pentru toate nemulțumirile cetățenilor trebuia să fie cineva vinovat.

Apoi, a existat o campanie de denigrare despre care știam, dar nu am ripostat. Nu știu cine a spus aceste vorbe, dar se potrivesc situației de atunci:

„Dacă te aștepți ca lumea să fie corectă pentru că și tu ești corect, te păcălești singur. Este ca și cum te-ai aștepta ca leul să nu te mănânce, pentru că tu nu l-ai mânca!”

Concluzia este că aveam nevoie de o pauză să-mi înțeleg greșelile, să mă bucur de familia mea, să-mi regândesc prioritățile.

Dumnezeu nu-ți dă întotdeauna ce-ți dorești, dar sigur primești ce-ți trebuie”.

Ce a realizat în timpul mandatelor sale

„Am pus bazele unei dezvoltări durabile a Niculitelului care a devenit o localitate modernă și civilizată.

Pe lângă proiectele în infrastructură (drumuri, alimentare cu apă, canalizare, stadion, bază sportivă) am dezvoltat activități culturale, educative.

Mi-am dorit ca tinerii să cunoască istoria satului, oamenii de valoare care s-au născut și au crescut aici, să-și poată lua modele de viață autentice. Am inițiat activități de promovare a satului și a tradițiilor.

Ma bucur să văd că a reînceput să circule pe rețelele de socializare filmul de promovare <Niculitel-miracol și legendă>, făcut în 2010.

Un alt proiect de suflet este înfrățirea cu satul Capaclia din raionul Cantemir, Republica Moldova din 2016.

Am fost la Capaclia împreună cu consilieri locali, preoți, copii din ansamblul folcloric. Am participat împreună la Hramul bisericii, hora satului, la evenimentul organizat la Centrul Cultural <Vatra> din Raionul Strășeni în 2018, la Centenar.

Au venit de la Capaclia la Niculitel: primarul de atunci, prietenul meu, Alexei Busuioc, consilieri, preotul satului, copiii din sat. Au participat la Sărbătoarea Sf. Martiri de la Niculitel, la Sărbătoarea viei și a vinului. Au fost schimburi culturale și educative de mare valoare.

Proiectul <Jeunes en Roumanie>, început în 2013, prin care tineri cercetași belgieni au ales să vină la Niculțel, au făcut lucrări de arheologie, au socializat, au legat prietenii cu tinerii din Niculitel, au cunoscut satul, zona.

Am înființat Asociația Sportivă Sarica Niculitel.

Ansamblul folcloric <Plai de Dor> ajunsese un ambasador de frunte al satului. M-am străduit să-l susțin și să-l promovez. Sunt convins că era o bucurie a întregului sat să-i aplaude la fiecare eveniment important al localității și nu doar atunci. În 2020 erau aproximativ 80 de copii în ansamblu”.

Ce greșeli a făcut cât a fost primar?

„Sigur că am făcut greșeli. Cine nu face?

Deciziile importante pe care a trebuit să le iau nu au fost întotdeauna populare, dar erau necesare. Cred că nu am avut răbdare să comunic suficient, pentru ca oamenii să le înțeleagă.

Ar fi trebuit să inițiez mai multe întâlniri publice care, poate, n-ar fi rezolvat toate problemele, dar aș fi fost mai aproape de niculițeni.

O altă mare greșeală este că am făcut echipă cu oameni care nu-mi meritau încrederea, care își doreau o poziție socială superioară, nu să muncească alături de mine pentru comunitate.

Dar cred că cel mai mult am greșit față de familia mea. Aveam foarte puțin timp liber pe care să-l petrecem împreună și nici atunci nu eram total prezent”.

Ce spune despre el însuși

„Sunt economist de profesie, lucrez în administrație din 1991.

Mi-am făcut ucenicia în Primăria Niculițel alături de oameni profesioniști. De la ei am învățat să citesc și să înțeleg o lege, să fiu riguros și organizat.

Îmi plac lucrurile făcute temeinic, admir oamenii harnici și pricepuți, îmi place să lucrez în echipă, sunt încăpățânat și puțin cam orgolios.

Sunt căsătorit, am doi fii de care sunt tare mândru.

Și, ca un niculițean veritabil, sunt viticultor. Mă ocup de o mică podgorie a familiei. Îmi place să păstrez tradiția satului, să muncesc împreună cu fiii mei, măcar la strânsul recoltei”.

Ce crede despre actualul primar și realizările acestuia?

„Mediocre! (despre realizările lui – n.red.). În 2020 au rămas proiecte importante aflate în stadii destul de avansate. Îmi permit să amintesc:

– Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Proiectul a fost finanțat de la bugetul de stat, prin programul PNDL, în valoare de 1,7 mil. euro și reprezintă a 3-a etapă de extindere a sistemului de alimentare cu apă si canalizare.

Era în fază de execuție. A fost finalizat, dar consumăm în continuare apă neconformă, pentru că forajele din Capaclia nu sunt exploatate, deși apa de acolo este potabilă.

– Extinderea rețelei de canalizare ape uzate și modernizare rețea de alimentare cu apă potabilă,

investiția era în valoare de 2,5 mil. euro, finanțată din fonduri europene. Reprezintă a 4-a etapă de extindere.

În 2020, contractul de proiectare și de execuție era atribuit. Lucrările au început abia în august 2022 și încă se lucrează.

– Reabilitare drumuri stradale în comuna Niculițel. Proiectul în valoare de 1,2 mil. euro a fost finanțat din fonduri europene (program PNDR) și cofinanțat de la bugetul local.

În 2020, era atribuit contractul de execuție și proiectul tehnic finalizat. Lucrările s-au finalizat, dar calitatea acestora este îndoielnică.

– Reabilitare, modernizare, extindere, dotare cămin cultural, este un proiect finanțat din fonduri europene, program PNDR și avea o valoare de 700,000 euro. În 2020 contractul de lucrări era atribuit, încă se lucrează.

– Reabilitare corp clădire școală gimnazială Nichifor Ludovic din Niculițel, proiectul a fost finanțat din fonduri europene prin programul operațional regional (POR), bugetul de stat și cofinanțare de la bugetul local.

În 2020, contractul de proiectare și execuție era atribuit, proiectul tehnic era elaborat. Școala și-a reluat activitatea în clădire abia în septembrie 2023.

– Eficientizarea consumului de energie pentru sediul primăriei din comuna Niculițel – proiectul era finanțat prin programul operațional regional- axa prioritară 3, prioritatea de investiții 3.1, operația b – clădiri publice, apel dedicat zonei de investiție teritorială integrată Delta Dunării. Avea valoare de aproximativ 400.000 euro.

Proiectul era în etapa de precontractare a finanțării, după ce parcursese etapele de elaborare a studiului de fezabilitate și de depunere a cererii de finanțare.

Aici s-au împotmolit și au fost reluate etapele de la zero. Înțeleg că au fost finalizate lucrările.

– Alimentarea cu gaze naturale a Niculițelului. În 2019 am primit informația că vor fi finanțări pentru proiecte de alimentare cu gaze naturale și ar fi bine să fim pregătiți.

În 2020, studiul de fezabilitate era elaborat, erau depuse documentele pentru obținerea avizelor, urma întocmirea cererii de finanțare și depunerea acesteia. Am aflat că în octombrie 2023 a fost aprobată cererea de finanțare”.

Subfinanțarea educației”

„Dar ceea ce mă nemulțumește cel mai mult este subfinanțarea educației. Activitatea ansamblului folcloric a fost limitată, activități sportive zero. Microbuzul școlar n-a fost folosit din 2020, deși elevii participă la concursuri, olimpiade școlare.

Stadionul și baza sportivă multifuncțională, inaugurate în 2012, construite cu efort din fonduri europene, sunt în paragină.

Promovarea în scopuri turistice a Niculițelului nu se află pe lista de priorități a edilului, deși acum sunt și pensiuni construite cu mare efort de cei care au avut curajul să acceseze proiectele finanțate prin AFIR. Lista e mult prea lungă…”.

Care sunt nevoile comunității?

„Investițiile în infrastructură trebuie să continue. Mă refer la asfaltare drumuri comunale, alimentarea cu gaze naturale. Alimentarea cu gaze naturale este un proiect greu, important și de lungă durată care trebuie făcut cu simț de răspundere. Foarte importante sunt investițiile în infrastructură socială, culturală, sportivă, astfel încât Niculițel să devină o opțiune pentru cei care vor să se retragă din aglomerările urbane, să se stabilească în rural și să găsească aici tot confortul necesar. O opțiune pentru investitorii privați care ar putea crea locuri de muncă.

Mă gândesc la construirea unei grădinițe care să funcționeze și cu program prelungit, pentru cei interesați, la un centru medical nou, la încurajarea și susținerea activităților sportive, educative. Astfel încât copiii/tinerii să facă sport, să învețe să cânte la un instrument, să picteze, să joace șah, și, de ce nu, alături de cei mai puțin tineri. Și cei mai puțin tineri au nevoie de socializare, de terapie prin mișcare.

Dezvoltarea turistică a Niculițelului este foarte importantă și benefică pentru întreaga comunitate. Potențialul este bogat și variat. Se pot face mai multe trasee marcate, pentru iubitorii de drumeții, trasee autorizate pentru ATV-uri, să fie încurajate și sprijinite competițiile organizate și, cel mai important, să facem PROMOVARE.

Pentru toate acestea este necesară o bună comunicare cu oamenii din sat, atenție la nevoile lor și la toate oportunitățile de finanțare care vor apărea. Toate aceste le putem face doar împreună!

Niculițelul chiar merită mai mult!”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top