Comisia Europeană

Firmele care au lucrat la Medgidia sunt abonate la fonduri publice și sunt legate prin acționariat

Primarul din Medgidia nu exclude posibilitatea ca Marian Butnaru să-l fi turnat la DNA. Consilierul neagă.

Am încercat să aflăm mai multe amănunte despre ancheta DNA privind lucrările de reabilitare a parcurilor din Medgidia chiar de la primarul Marian Iordache, care însă nu a dorit să dezvolte subiectul, invocând tocmai ancheta în curs. Primarul ne-a spus totuși că ancheta a fost deschisă în urma unei plângeri a unui consilier local a cărui identitate o cunoaşte, dar nu doreşte să o facă publică. Cunoscând relaţiile tensionate dintre primar şi Marian Butnaru, l-am întrebat dacă acesta este consilierul care i-a făcut plângerea. „Poate să fie, poate să nu fie Butnaru, dar nu vreau să comentez”, ne-a răspuns Marian Iordache.

 

Marian Butnaru: Eu am auzit că plângerea a făcut-o unul dintre constructori

Marian Butnaru neagă faptul că ar fi în spatele acestei reclamaţii: „Nu este nimic adevărat. Dacă aş fi eu, nu aş avea nicio problemă să recunosc. E adevărat că îi fac opoziţie primarului în Consiliul Local, dar asta e altceva. Eu am auzit că unul dintre constructori a făcut reclamaţia, pe organizarea de şantier, nişte bani ne daţi. Din punctul meu de vedere, acolo e puşcărie curată. Recepția lucrării trebuia făcută acum un an de zile. Cât despre calitatea lucrărilor, cred că se vede cu ochiul liber în parcul central!”.
Foşti colegi la PNL, Iordache şi Butnaru au fost buni prieteni. Lanţul de iubire s-a rupt în 2013, când Marian Butnaru a fost exclus din PNL, se spune şi cu „ajutorul” lui Marian Iordache. În prezent, Butnaru îi face opoziţie primarului în Consiliul Local, din postura de consilier UNPR.

Firmele executante sunt abonate la contracte cu statul

Revenind la lucrare, panourile informative montate în parcuri ne arată faptul că aceasta are valoarea totală de 12.868.584,82 lei, aproape 3 milioane euro şi a fost finanţată de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Guvernul României și Primăria Medgidia, care a participat cu 2,8 milioane lei. Licitaţia de execuţie a fost câştigată de o asociere de patru firme: SC Elliot Consulting & Parteners SRL Cernavodă, SC Argos SA Cernavodă, SC Construcţii Nuclearo Electrice SA Cernavodă şi SC Rabbit Prod SRL Agigea.
Firmele par a fi abonate la contractele cu statul, căci au efectuat, în asociere sau separat, mai multe lucrări pentru diverse administraţii locale, în general pe proiecte cu finanţare europeană. Primele trei firme au şi legături de acţionariat.

Constructorii sunt legaţi prin relaţii de acţionariat

Sc Elliot Consulting are ca obiect principal de activitate Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, iar asociaţii sunt Teodorescu Adela Elena şi Teodorescu Bogdan Florin, cel din urmă având şi calitatea de administrator. Conform informaţiilor de la Registrul Comerţului, în anul 2014 Elliot Consulting a avut un profit de 1.047.258 lei, la o cifră de afaceri de 5.522.357 lei.
SC Construcţii Nuclearo Electrice SA are 15 acţionari tip listă, iar ca administrator îl regăsim pe Teodorescu Bogdan Florin de la Elliot Consulting. Obiectul de activitate este tot Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, iar cifra de afaceri pe ultimul an a fost de 5.022.091 lei, cu un profit de 128.151 lei.
SC Argos SA, cu obiect principal de activitate Construcţii Hidrotehnice, are 124 de acționari tip listă, iar admnistratori pe Lazia Lucian (care este şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General), Nicolau Gheorghe şi Postole Emil. Compania a avut în anul 2014 pierderi de 2.123.499 lei, la o cifră de afaceri de 22.101.197 lei. Lazia Daniela, nora lui Lazia Lucian de la Argos SA este auditor la Construcţii Nuclearo Electrice SA.
SC Rabbit Prod SRL Agigea este deţinută de Antoniewicz Pena (fosta şefă a Direcţiei Trezorerie şi Contabilitate Publică Constanţa) şi Antoniewicz Cristian Ioan. În 2014, firma a înregistrat un profit de 44003 lei, la o cifră de afaceri de 1013994 lei.

Am încercat să discutăm și cu constructorii. Singurul care a acceptat dialogul a fost Antoniewicz Cristian Ioan, reprezntantul SC Rabbit Prod SRL Agigea: „Nu ştiu nimic despre acest dosar, acum aud prima dată de la dumneavoastră. Lucrările nu au fost întârziate din cauza noastră. Noi ne-am ocupat doar de plantări. Celelalte firme din asociere s-au ocupat de amenajarea terenului, iar noi nu putem să plantăm decât după ce terenul este liber de sarcini. Chiar cu întârziere, noi ne-am terminat treaba încă de anul trecut, am plantat tot ce era în contract. Dacă s-au uscat, asta nu e vina noastră. Planta nu este un obiect de mobilier, trebuie să ai grijă de ea. Întreţinerea nu mai este sarcina noastră.”
(Notă: fotografiile din pagină provin de pe facebook și au fost postate de locuitori ai orașului nemulțumiți de starea parcului, în diverse stadii ale lucrării).

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top