Litoralul românesc

Firma Primera Holding a depozitat fier vechi în Lumina, fără temei legal

Autorizaţia de mediu este datată cu o zi înainte de sesizarea ziarului DEZVĂLUIRI

 

Un articol de Andreea PAVEL

Pe data de 11.09.2008, Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice, editor al ziarului DEZVĂLUIRI, a trimis către Agenţia pentru Protecţia Mediului o adresă în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin care era prezentată situaţia din Lumina şi erau solicitate informaţii referitoare la reglementările legale în baza cărora s-a acordat autorizaţia de mediu. Răspunsul APM a sosit pe 16.09.2008:

”SC PRIMERA HOLDING SRL deţine Autorizaţia de Mediu nr.448/10.09.2008 eliberată pentru activitatea de comerţ cu ridicarea deşeurilor şi resturilor metalice feroase în comuna Lumina, satul Lumina, Activul Filiala nr.6”. Răspunsul este semnat de Ionuţ Ferendino, purtătorul de cuvânt, şi Adrian Manole, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Întrebările care se ridică în această situaţie sunt următoarele:

– De ce firma Primera Holding a depozitat fier vechi încă din lunile iunie-iulie, dacă, conform spuselor reprezentanţilor APM, autorizaţia de mediu a fost emisă de-abia pe 10 septembrie a.c.?

– De ce atât autorităţile de specialitate, cât şi directorul operaţional al firmei care colectează şi depozitează fierul, au afirmat că există autorizaţia de mediu, înainte ca aceasta să fie emisă?

– Cum se face că autorizaţia a fost datată exact cu o zi înainte de momentul în care Agenţia pentru Protecţia Mediului din Constanţa a primit adresa oficială din partea ziarului DEZVĂLUIRI, în care se solicitau informaţii cu privire la reglementările legale în care firma Primera depozitează fierul vechi în Lumina?

Cine va reuşi să descopere răspunsurile la aceste întrebări, va înţelege de asemenea şi resemnarea localnicilor care sunt siguri că în spatele afacerii se află şmecheri celebri precum fraţii Soare, sau Vasea, ori de ce nu chiar nepotul lui Bârlădeanu, fost FSN-ist. Declaraţia familiei Chivăran, din Lumina, este relevantă pentru întreaga situaţie: ”Probabil ăla care are fierul le râde-n nas ălora care vin cu controlul. Ăsta e prea puternic ca să fie oprit de primar sau Mediu”. Iată  şi explicaţiile din cealaltă tabără:

Valerian Gherasim, comisar la Garda de Mediu:

”Domnişoară, eu nu v-am zis despre fiare, eu am zis de firma Primera că are autorizaţie! Sau cel puţin, eu aşa ştiam, că de fost n-am fost să văd dacă are sau nu. Actele se depun la APM cu 45 zile înainte, moment în care firma primeşte un bonuleţ conform căruia se atestă faptul că şi-au depus actele. În tot acest timp se dau anunţuri în ziarele locale şi centrale despre prin care se aduce la cunoştinţă acest lucru, iar eventualele contestaţii se depun într-un anumit termen la APM. Dacă s-a făcut sau nu acest lucru, iar nu ştiu. Sau dacă n-a avut nimeni, nimic de obiectat?! Nu ştiu, discutaţi cu domnul Petro!”

Lucian Băluţă, director operaţional Primera Grup:

”Autorizaţia primită pe 10 septembrie este cea pentru Basarabi, că în afară de Lumina mai am depozite de fiare la Midia şi, mai nou, la Basarabi. Deci nu ştiu cum v-aţi înţeles cu cei de la Mediu, dar v-au informat eronat. Oricum eu încep să car fierul de la Lumina, îmi vine acum vaporul, deci pe 5-6 octombrie se va debarasa acolo. Şi asta, repet, e temporar, necazul va fi betoniera! Lăsaţi-mă acum cu autorizaţiile de mediu, aia e zonă industrială şi cu asta basta! Acum vin de acolo şi ştiţi cum miroase de la Avicola? Îţi vine să vomiţi! Puteţi să scrieţi ce vreţi, deci. Dar nu vă faceţi probleme cu noi, totul e ok!”

Afacerile firmei Primera Holding

De menţionat este faptul că Primera Holding este parte a grupului de firme Primera, fiind înfiinţată în anul 2004 cu capital integral autohton. Activităţile grupului de firme Primera sunt diverse, de la valorificare şi export de deşeuri metalice, comerţ şi achiziţii cereale, import şi distribuţie oţel beton, transporturi, închirieri şi exploatare utileje pentru construcţii până la dezvoltare de proiecte imobiliare. Cifra de afaceri a grupului estimată pentru anul în curs este de peste 150 milioane euro. Ansamblul rezidenţial Sunset dezvoltat de compania Primera Holding este primul complex dintr-o serie de proiecte imobiliare unice privind locaţia şi nivelul de lux propus.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top