Comisia Europeană

Firma liberalului Aurelian Ceauş primeşte un cadou de 40 de milioane de euro

Centrala Nucleară, pomană românească pe bani europeni (II)

La sfârşitul lunii aprilie 2009, a avut loc licitaţia de atribuire a lucrărilor la cel mai mare proiect hidrotehnic de pe Dunăre, din ultimii 20 de ani – rectificarea cursului Dunării, cu scopul ascuns al asigurării apei de răcire pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă. Câştigătoarea licitaţiei este firma Interconstruct SRL, din Constanţa, care ar urma să primească 38 de milioane de euro pentru lucrări. În mod inexplicabil, această firmă a fost aleasă pentru executarea proiectului, deşi are doar câteva mici lucrări hidrotehnice în portofoliu şi nu dispune de utilajele necesare pentru lucrări de proporţii. Culmea tupeului, la puţină vreme după ce a primit contractul de 38 de milioane, Interconstruct a mers cu mâna întinsă la Guvern, pentru a cere încă şase milioane de euro, fonduri nerambursabile, destinate… achiziţiei de utilaje necesare realizării proiectului de la Dunăre. Această societate, aflată multă vreme printre principalii acţionari ai televiziunii CTV, este proprietatea unui cunoscut politician liberal – Aurelian Ceauş. Perioada de glorie a firmei Interconstruct corespunde cu anii în care PNL a deţinut şefia Administraţiei Naţionale a Apelor, când această intituţie a oferit contracte pe bandă rulantă firmei lui Aurelian Ceauş. Printre prieteniile şi legăturile de afaceri ale lui Ceauş mai figurează foşti directori în instituţii şi firme din transportul fluvial, politicieni influenţi, dar şi… mafioţi italieni.

Un articol de Răzvan PETRE

Săptămâna trecută vă prezentam povestea unui controversat proiect al Ministerului Transporturilor, care vizează ample lucrări hidrotehnice pe cursul inferior al Dunării, care, în loc să ajute navigaţia pe fluviu, sunt menite a asigura apa de răcire a Centralei Nucleare. După ce v-am dezvăluit motivaţiile obscure ale acestui proiect dezastruos, revenim cu partea a doua a anchetei, în care vă vom prezenta povestea firmei ce a câştigat dreptul de a pune în aplicare planul de mutilare a Dunării.

Interconstruct SRL, firma Apelor Liberale

Înfiinţată în 1994, Interconstruct s-a zbătut ani de zile într-un anonimat total, cu un număr de angajaţi ce puteau fi număraţi pe degetele de la o mână şi cu o cifră de afaceri minusculă. La zece ani de la înfiinţare, soarele a răsărit, în sfârşit, pe strada pe care se afla această firmă, în momentul în care Alianţa D.A., cu PNL în frunte, a câştigat alegerile. Ca o coincidenţă, cifra de afaceri a Interconstruct a explodat, de la 100-200.000 RON (în anii precedenţi), la peste două milioane RON (în 2005). Anul 2006 a reprezentat un moment de cotitură pentru această firmă, care a ajuns la o cifră de afaceri de peste 14 milioane RON şi a atins recordul de 53 de angajaţi. După acest an, dezvoltarea SC Interconstruct s-a mai temperat, la 20 de milioane de RON rulate în 2007 şi 2008, 28 de angajaţi fiind daţi afară.

Practic, evoluţia acestei firme este identică cu cea a Partidului Liberal. În 2005, PNL a ajuns la putere, iar Interconstruct a început să prindă contracte. În 2006, liberalii au rămas singuri în Guvern, iar profiturile liberalului Aurelian Ceauş au sărit prin tavan. După 2007, când PNL a trebuit să împartă ciolanul cu PSD pentru a supravieţui la guvernare, avântul liberal s-a mai potolit, şi la Guvern, şi în afacerile lui Ceauş.

O altă conjunctură favorabilă pentru Interconstruct a reprezentat-o repartizarea (prin algoritmul de guvernare) Administraţiei Naţionale a Apelor Române (ANAR), către Partidul Naţional Liberal. La şefia instituţiei a venit piteşteanul Marius Postelnicescu, preşedinte al filialei judeţene a PNL Argeş. Din acest moment, contractele dintre această instituţie şi din firma lui Aurelian Ceauş au început să vină pe bandă rulantă. Refaceri de diguri, plantări de ţevi de evacuare a apei pluviale, refacerea plajei de la Costineşti şi eliminarea efectelor create de inundaţii, toate acestea au reprezentat lucrări de milioane de euro, plasate de către conducerea liberală a ANAR, către firma liberalului constănţean Aurelian Ceauş.

Experienţă minimă în lucrări hidrotehnice

Interconstruct SRL este înregistrată ca având ca obiect principal de activitate „Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale”, fapt uşor de înţeles, pentru că patronul societăţii nu avea cum să îşi închipuie în urmă cu 15 ani că firma sa avea să câştige o sumedenie de lucrări în domeniul hidrotehnic. De altfel, singurul domeniu în care Interconstruct s-a făcut remarcată în mod constant a fost cel al construcţiilor de clădiri. După ce a acumulat ani de experienţă pe piaţă, firma a reuşit să obţină certificarea cu standardul de calitate ISO 9001:2001, pentru construcţiile civile, industriale, construcţii de drumuri, construcţii edilitare, canalizări etc. Din păcate, firma nu se laudă cu obţinerea certificatului de calitate pentru lucrări hidrotehnice, din motive pe care nu le vom discuta deocamdată. De asemenea, cu toate că în portofoliul firmei figurează, la loc de cinste, lucrările prestate pentru Administraţia Naţională a Apelor (ANAR), nici acestea nu impresionează prin complexitate. Luate una câte una, proiectele ANAR puse în aplicare de Interconstruct constau în montarea unor ţevi, săparea unor şanţuri şi construirea unor diguri – lucrări pe care ar fi putut să le realizeze orice firmă ce dispune de un excavator, o macara şi câţiva muncitori pricepuţi. Distanţa de la aceste realizări, până la operaţiunile complexe de dragare, derocare şi construire de diguri submerse, cerute în proiectul de regularizare al cursului Dunării (adjudecat firmei Interconstruct în primăvară) este cam cât distanţa de la Constanţa la… lună.

Culmea tupeului: Interconstruct vrea ca UE şi Guvernul să-i cumpere utilaje

Deşi nu a reuşit să impresioneze în domeniul construcţiilor hidrotehnice, Interconstruct a stabilit un nou record, în zona afacerilor dubioase cu Statul Român. La doar două luni după ce fusese aleasă pentru a realiza lucrarea de 38 de milioane de euro, pe Dunăre, Interconstruct a depus la Ministerul IMM-urilor o cerere de finanţare. Conform documentaţiei oficiale, firma a solicitat Guvernului să îi aloce încă 6 milioane de euro, bani care ar urma să fie folosiţi pentru „Investiţii în utilaje performante noi pentru realizare lucrări hidrotehnice în cadrul SC Interconstruct SRL”. Fondurile solicitate de către firma lui Aurelian Ceauş fac parte din programul de finanţare post-aderare al UE, fiind nerambursabile. Practic, această cerere de finanţare dovedeşte nu numai că Interconstruct nu are experienţa pentru a pune în practică proiectul de regularizare a Dunării, dar nici nu dispune de utilajele necesare! Culmea tupeului, după ce a obţinut o lucrare ce depăşeşte clar potenţialul său, firma lui Ceauş solicită fonduri nerambursabile (a se citi: Pomană) de la UE, pentru a achiziţiona utilajele necesare efectuării lucrării!

Lumea lui Ceauş – politică, afaceri dubioase, conexiuni distante cu Cosa Nostra

În momentul de faţă, asociaţii din firma Interconstruct sunt Aurelian Ceauş şi Andreea Căciuloiu (soţia regretatului politician şi afacerist liberal Gabriel Căciuloiu), amândoi cu un procent de 50%. În trecut, locul Andreei Căciuloiu a fost deţinut de un nume sonor din peisajul transportului fluvial. Este vorba de Virgil Cacioianu, apropiat al PNL şi fost şef al Şantierului Naval Giurgiu. Tot din zona transportului fluvial este şi liberalul Ovidiu Cupşa, fost şef al ACN, care l-a avut pe Ceauş pe lista invitaţilor la nunta sa, unde a luat loc la masă alături de Lucian Lazia (Argos SA). La aceeaşi nuntă, câteva mese mai departe, au stat fostul prefect Culeţu şi un alt personaj din încrengătura de firme în care este prins Aurelian Ceauş – Geani Raimond Ioniţă. Ioniţă este unul din partenerii de afaceri ai lui Ceauş, fiind implicat, alături de acesta, într-o firmă în care mai era prezent fostul şef al APC, Constantin Matei, şi liberalul Emil Ciorâia (un „client” mai vechi al anchetelor din ziarul DEZVĂLUIRI). Numele lui Geani Ioniţă mai apare şi în alte firme, alături de armatori din transportul pe Dunăre şi de persoane asociate cu un mafiot italian, căutat pentru trafic de droguri şi arme, implicat în atacuri la comandă şi arestat la Constanţa, în urmă cu câţiva ani.

De asemnea, Aurelian Ceauş s-a mai făcut remarcat prin faptul că a fost unul dintre principalii susţinători ai televiziunii CTV (prin Fundaţia Brătianu şi firma Interconstruct, în care deţinea, la vremea respectivă, poziţia de asociat unic) şi de susţinător al campaniei electorale a PNL, în anul 2008, pe care a sponsorizat-o din buzunar cu mărunta sumă de 20.000 de RON.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top