Actualitate

Finanțare de 6 milioane de lei pentru amenajarea spațiilor verzi în orașul Hârșova

Contractul cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional în valoare totală de 5.996.133,90 lei, din care 316.417,79 reprezintă contribuția UAT Hârșova (2% din valoarea eligibilă a proiectului) pentru derularea Proiectului „Amenajare spații verzi în orașul Hârșova”, a fost semnat de către primarul Viorel Ionescu și Sirma Caraman, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

„Proiectul are în vedere două suprafețe degradate ce vor fi transformate în spații verzi: Sit 1- situat pe strada Amurgului numărul 2A și strada Amurgului numărul 2C, cu o suprafață de 4.584 de metri pătrați și Sit 2- situat pe strada Cășăriei numărul 2B, cu o suprafață de 7.500 metri pătrați”, spun reprezentanții primăriei Hârșova.

În cadrul proiectului se vor executa lucrări de gazonare a spațiilor proiectate, plantarea cu material arbustiv și arborescent din flora autohtonă, plantarea cu flori anuale și perene, dotarea cu mobilier urban (locuri de joacă pentru copii, foișor pentru jocuri statice, bănci, coșuri de gunoi, hrănitoare pentru animale, lunetă), se vor amenaja toalete ecologice și un sistem modern de iluminat.

Întreaga zonă va fi înconjurată de un gard metalic înalt de 2 metri, gard care are menirea limitării accesului animalelor domestice în spațiul verde, dar și pentru siguranța copiilor care se joacă în spațiul amenajat.

Aleile vor fi realizate din dale de beton, susținute de borduri. Zona va fi prevăzută cu un sistem de irigație automatizat, va fi dotată cu elemente de mobilier urban, va avea sistem WiFi și va fi monitorizată video..

Proiectul „Amenajare spații verzi în orașul Hârșova, județul Constanța” este implementat pe axa prioritară: 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Administrația locală a orașului Hârșova are în acest moment mai multe proiecte aflate în implementare. Amintim aici cele trei proiecte transfrontaliere (România-Bulgaria), cu finanțare europeană. „Interreg Ro – BG”. A Cross Border Union in the Shadow of History, prima dintre cele două investiții, se realizează de către UAT (Unitatea Administrativ-Teritorială) Hârșova în parteneriat cu Municipalitatea Krushari, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul de Istorie din Dobrich. Cu o valoare de peste 3 milioane de euro (85% fiind bani europeni), proiectul presupune reabilitarea ansamblului ”Vasile Cotovu” – monument istoric – și reabilitarea a peste 1,6 km de străzi. Ansamblul va deveni muzeu de istorie, dotat cu un centru multicultural și bibliotecă orășenească.

O altă investiție prinsă în Programul româno-bulgar, „Borderless Health Throught Sport and Cooperation – United in the Battle Against Diseases”, presupune reabilitarea stadionului (inclusiv vestiarul) prin crearea unei infrastructuri sportive moderne care va fi pusă la dispoziția întregii comunități locale pentru promovarea sportului de oină ca sport tradițional românesc. Vor fi create și condiții pentru practicarea altor sporturi (fotbal, volei, tenis, baschet)”, ne-a declarat primarul Viorel Ionescu. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 800.000 de euro.

Al treilea proiect transfrontalier, „Hâșova-Dobrichka, together on the beautiful road of sustainable development through cross border culture”, are o valoare de peste 655.000 de euro.

De asemenea, în implementare se află și un proiect de măsuri integrate pentru categorii defavorizate din zona de Vest a orașului Hârșova, cu o valoare de peste 4 milioane de lei. La fel este și proiectul de creștere a eficienței energetice a spitalului orășenesc, proiect pentru care s-au primit 8,3 milioane de lei. Tot legat de modernizarea spitalului, administrația locală are în stadiul de precontractare un proiect de dotare a infrastructurii ambulatoriului, o investiție de aproximativ 6 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, primăria are în evaluare proiectul „O viață sănătoasă într-un oraș sănătos” care presupune construirea a două blocuri și asfaltarea a patru străzi. Pentru aceste investiții administrația vrea să atragă o finanțare de peste 26 de milioane de lei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top