Opinii

Festivalul internaţional “Dan Moisescu” din Topalu, carte de vizită a muzicii populare

În săptămâna ce a trecut, locuitorii comunei Topalu au luat parte, de la cel mai mic, la cel mai mare, la cel mai important eveniment cultural al toamnei.

 

Un articol de Sebastian TARCEA, Andreea PAVEL

Festivalul se numeşte “Concurs de Interpretare a Cântului, Dansului şi Portului Popular „Dan Moisescu“ şi s-a desfăşurat în perioada 8 – 10 octombrie. Manifestarea a ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, un număr cu noroc, întrucât tradiţionala petrecere a avut anul acesta character internaţional. La eveniment au luat parte ansambluri din zona transfrontaliera a Bulgariei.

La spectacol a onorat cu prezenţa şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), care a fost însoţit de Cristan Zgabercea, directorul Direcţiei de Cultură din cadrul CJC. Cel dintâi s-a arătat foarte impresionat de calitatea organizării evenimentului, dar şi de talentul tinerilor care au participat la festival. Constantinescu şi-a manifestat încrederea în continuitatea festivalului unic, de altfel, în România. Prin activităţile susţinute, tineretul din Topalu a demonstrat în faţa vizitatorilor dragostea de muzică populară românească. Pe de altă parte, Zgabercea, a ţinut să menţioneze faptul că festivalul de la Topalu este la prima ediţie internaţională, în care au fost alături de români noi echipe folclorice şi interpreţi din Bulgaria: “Este normal ca ei să fie alături de noi, având în vedere rădăcinile commune ale Dobrogei româneşti şi Dobrogei bulgăreşti. Nu rămâne decât să extindem această arie a vecinilor care vor fi prezenţi la festivalul de la Topalu”. Scena căminului cultural a fost ocupată de “Junii Murfatlarului”, ansamblul “Mugurelul”, din Cernavodă, grupul multiethnic “Prietenia”, din Mihail Kogălniceanu, ansamblul “Româncuţa”, din Cumpăna şi “Dobrogeanca”, din Ovidiu. Coregrafia şi profesionalismul au fost principalele atuuri ale tinerilor care au încântat participanţii la festival. Precizia paşilor şi costumele impresionante au fost apreciate de toţi cei prezenţi la eveniment pentru un week-end relaxant în acordurile muzicii populare de calitate. Imnul festivalului a fost interpretat de orchestra “Plaiuri dobrogene”, dirijată de Costel Cloşcă, după care s-a dat startul concursului propriu-zis. 19 concurenţi s-au luat la întrecere, într-ale folclorului, interpretând o baladă, sau o doină şi o sârbă, sau o horă.

Caracterul internaţional al manifestării a fost dat de cele opt ansambluri invitate din zona transfrontalieră a Bulgariei: Tervel, Dobrich, Crusari şi General Toseva. Cei care au pus umărul la organizarea acestui festival au fost Consiliul local, Primăria şi Căminul cultural al comunei Topalu, Consiliul Judeţean Constanţa şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa. Festivalul Concurs de Interpretare a Cântului, Dansului şi Portului Popular „Dan Moisescu“ s-a desfăşurat în cadrul Proiectului „Comunicare interculturală şi integrare europeană”, Programul PHARE CBC 2005 – România-Bulgaria.

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top