COMUNICATE

Familia baronului liberal Grameni a jefuit via de la Mihai Viteazu

Primarul „sapte case” din comuna constanteana Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, cunoscut opinieri publice drept un activ membru al PNL din gruparea macedoneana, si-a ajutat odrasla sa puna mana pe 68 de hectare de vie din localitate, in dauna bugetului de stat, a diversilor creditori, dar mai ales a unui investitor din Husi. Odrasla primarului a fost reclamata penal pentru sustragerea de struguri de sub sechestru asigurator, de incalcare a prevederilor Legii 36/1992 si de comercializarea la negru a productiei. Date fiind relatiile de partid ale primarului, sesizarile si plangerile penale nu au produs pana acum nici un efect in privinta fiului.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU
DORU COPOȚ

De mai bine de opt ani, via din comuna constanteana Mihai Viteazu a fost jefuita sistematic de grupuri de interese de pe raza localitatii. Perioada coincide perfect cu cea in care destinele localitatii au fost conduse de liberalul Gheorghe Grameni, un macedonean apropiat de gruparea Hasotti-Culetu din PNL Constanta. Asociatia agricola „Via Mihai Viteazu”, constituita potrivit prevederilor Legii 136/1992, parea sa intre intr-o perioada mai buna, in primavara acestui an. Datorita unor circumstante generate de primarul Grameni si fiul sau, promisiunile de mai bine au fost la un pas de compromitere. In data de 12 aprilie 2005, un investitor din judetul Vaslui, pe numele sau Serghei Bunescu, a achizitionat prin firma Speed SRL Husi peste 100 de hectare de vie, din cele 409 hectare, de la o parte din proprietarii inscrisi in asociatia „Vie Mihai Viteazu”. Firma lui Bunescu (unul din marii exportatori de vin din Romania, cu piete de desfacere in Europa Occidentala, dar si in statele din fostul bloc sovietic) s-a subrogat in drepturi si obligatii fostilor proprietari, devenind cel mai important membru al asociatiei viticole. In data de 12 aprilie 2005, societatea si-a asumat mai multe angajamente investitionale si a preluat conducerea asociatiei desemnand drept administrator al acesteia pe inginerul Liviu Balan. Ba chiar, ca o dovada a intentiilor solide, Speed a inceput programul de investitii din aceeasi luna aprilie, devenind astfel, inca de la bun inceput, creditor al asociatiei.

Primarul a aranjat interesele fiului

La sfarsitul lunii martie, a avut loc Adunarea Generala a Asociatiei „Vie Mihai Viteazu”, in care urma sa se stabileasca o cota parte din productia la hectar care trebuia sa revina membrilor proprietari de terenuri. Firma Speed a propus o cota de 400 de kilograme la hectar. Prezent la sedinta, primarul liberal al comunei , patruns de propria-i importanta mai ales de cand „ai nostri sunt la putere”, a luat cuvantul pentru a aranja interesele rudelor, prietenilor si supusilor din comunitate pentru care se gasesc oricand temeiuri suficiente pentru a face orice ca sa fie in gratiile edilului. 800 de kilograme, a rostit acesta, iar de aici a pornit intregul scandal. Dupa urletele care au acoperit argumentele referitoare la achitarea creantelor si suportarea unei parti din necesarul de investitii, supusii au decis ca via sa fie impartita pe felii celor care urmau sa-si exprime interesul de a o exploata. Iar interesul a fost de indata scos pe tapet, printre ravnitorii feliilor numarandu-se chiar fiul si ginerele primarului Grameni, prin firma acestora, SC Agricola Sin SRL Sinoe.

Protocolul si faradelegile

Consecvent celor hotarate, la sediul asociatiei a fost semnat un protocol intre trei societati care urmau sa exploateze via: Speed Husi, Agricola Sin si Pentico SRL. Potrivit inscrisului, partile urmau sa suporte cota proportionala cu suprafetele exploatate din creantele datorate statului si furnizorilor. Iar datoriile, acumulate in timp, aveau ceva greutate: 27 de miliarde de lei vechi catre Fisc, 6,8 miliarde catre furnizori si 490 de milioane (suma esalonata din datoria de 732.000 USD) catre AVAS. Dar cum hartiile si semnaturile nu valoreaza prea mult, fiul primarului a uitat subit angajamentele asumate. Mai mult, Grameni tatal a acceptat sa inregistreze ilegal contracte de arenda pentru 59 de hectare de vie incheiate de firma fiului cu o parte din proprietarii membri ai asociatiei. Potrivit legii, acestia nu puteau denunta calitatea lor de membri ai asociatiei, decat la finele anului agricol (suportand plusurile si minusurile), astfel incat contractele de arenda sunt nule de drept. Dar chiar si cu arenda cu tot, Agricola Sin era tinuta de obligatiile de plata a cotei din creante, prin protocolul semnat, dar mai ales prin prevederile legale. Cu toate acestea, pana in luna septembrie fiul primarului nu a contribuit in nici un fel la lichidarea creantelor, care s-au mai si inmultit, fiind purtatoare de dobanzi si penalitati de intarziere.
In data de 26 iunie 2005, creditorul Biochim SRL Constanta a obtinut un titlu executoriu in instanta, pentru recuperarea contravalorii unor produse chimice livrate. Pe 15 septembrie, imediat dupa demararea campaniei de recoltare a strugurilor, Biochim a instituit sechestrul asigurator asupra viei. In aceeasi zi, Serghei Bunescu a depus o sesizare penala la Politia din Mihai Viteazu, referitor la faptul ca firma lui Grameni fiul comercializa struguri fara forme legale. Cunoscand bine raporturile de putere din partile locului, militianul comunei s-a facut ca ploua, iar din motive asemanatoare, fiul primarului a continuat sa culeaga via, sustragand strugurii de sub sechestru. In data de 17 septembrie, a fost necesara prezenta trupelor DIAS, pentru ca diferentele dintre Bunescu (firma acestuia fiind singura care a achitat cota parte din sumele datorate in numele asiociatiei, astfel incat era interesat de restabilirea legalitatii) si familia Grameni sa nu degenereze in violente.

Plangerile penale au fost si ele trecute cu vederea

Oamenii primarului culesesera 68 de hectare de vie, astfel incat scandalul s-a mutat la politie, la parchet si in instanta, numai aceste institutii fiind in masura sa stabileasca legalitatea si masurile reparatorii cuvenite. Fiul primarului s-a ales cu trei plangeri si sesizari penale, privind comercializarea strugurilor fara forme legale, sustragerea de bunuri de sub sechestru asigurator si incheierea abuziva de contracte de arenda in dauna asociatiei. Politistii si procuroii si-au aratat deja masura dependentei de putere, aruncand in sertare prafuite hartiile in cauza. Raman procesele civile intentate de firma lui Serghei Bunescu. Cu siguranta, familia Grameni ramane cu foloasele.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top