Comisia Europeană

Drept la replica

Va¢ cerem ca pe baza Legii Presei s¸i a principiilor deontologiei profesionale sa¢ publicat¸i aceasta¢ replica¢ în aceleas¸i condit¸ii în care a apa¢rut articolul ment¸ionat, precum s¸i sa¢ încetat¸i utilizarea fotografilor care însot¸esc textul pe site-ul dezvaluiri.ro.

În timpul procesului din Suedia, unul dintre argumentele care au înclinat balant¸a în favoarea lui Gregorian Bivolaru a fost chiar campania des¸a¢nt¸ata¢ de presa¢ împotriva lui, care probeaza¢ înca¢lcarea prezumt¸iei de nevinova¢t¸ie – articolul recent de pe siteul dezva¢luri.ro nu este decât un alt exemplu în acest sens.

Biroul de presa¢ MISA
29 noiembrie 2005

Nevinova¢t¸ia lui Gregorian Bivolaru a fost recunoscuta¢ internat¸ional

Articolul „Sclavele sexuale ale lui Bivolaru, dame de companie în Japonia”, semnat de Mihai Ra¢zvan Rotaru, apa¢rut în 5 noiembrie 2005 pe site-ul www.dezva¢luiri.ro cuprinde o mult¸ime de informat¸ii false s¸i ra¢uvoitoare la adresa s¸colii de yoga MISA s¸i a liderului spiritual al acesteia, Gregorian Bivolaru. Pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastra¢, Biroul de presa¢ MISA prezinta¢ punctul de vedere al s¸colii românes¸ti de yoga, precum s¸i o serie de completa¢ri s¸i dezmint¸iri. Va¢ cerem ca pe baza Legii Presei s¸i a principiilor deontologiei profesionale sa¢ publicat¸i aceasta¢ replica¢ în aceleas¸i condit¸ii în care a apa¢rut articolul ment¸ionat, precum s¸i sa¢ încetat¸i utilizarea fotografilor care însot¸esc textul pe site-ul dezvaluiri.ro.
Prima informat¸ie a materialului semnat de Mihai Ra¢zvan Rotaru spune ca¢ „tot mai multe tinere reclama¢ ca¢ au fost trimise în Japonia ca "dansatoare la bara¢" s¸i dame de companie, în beneficiul liderilor MISA”. Aceasta¢ afirmat¸ie grava¢ este gratuita¢, nefiind sust¸inuta¢ de nici o dovada¢. Astfel, autorul materialului încalca¢ Articolul 2 al Codului Deontologic al Ziaristului, care spune ca¢ „Ziaristul poate da publicita¢t¸ii numai informat¸iile de a ca¢ror veridicitate este sigur, dupa¢ ce în prealabil le-a verificat, de regula¢, din cel put¸in 2 surse credibile”. Ca sprijin al acestei afirmat¸ii calomnioase se aduce un set de fotografii personale s¸i intime ale unei practicante yoga din Constant¸a, numita¢ ”victima¢ a sclavagismului sexual practicat de MISA”. Dorint¸a de a publica cele peste 60 de fotografii, în care tâna¢ra apare dezbra¢cata¢, a dat nas¸terea acestui articol. Aurora Moldovan a devenit astfel victima jurnalis¸tilor dornici de a crea senzat¸ie, care prin publicarea acestor imagini au înca¢lcat dreptul la intimitate al acestei persoane. Nici una dintre fotografiile publicate nu demonstreaza¢ realizarea vreunei infract¸iuni s¸i nu probeaza¢ afirmat¸ia falsa¢ din titlul articolului.
În ce prives¸te acuzat¸iile aduse mentorului MISA Gregorian Bivolaru, instant¸a suprema¢ a unui stat membru al UE, Suedia, a decis ca¢ acestea sunt nefondate. Judeca¢torii Curt¸ii Supreme din Stockholm au refuzat cererea de extra¢dare a autorita¢t¸ilor române, bazata¢ pe cele doua¢ mandate de arestare emise pe numele lui Gregorian Bivolaru. Motivat¸ia acestui refuz a fost lipsa de fundament ale acuzat¸iilor aduse, precum s¸i faptul ca¢ liderul MISA nu poate avea parte de un proces corect în România. În timpul procesului din Suedia, unul dintre argumentele care au înclinat balant¸a în favoarea lui Gregorian Bivolaru a fost chiar campania des¸a¢nt¸ata¢ de presa¢ împotriva lui, care probeaza¢ înca¢lcarea prezumt¸iei de nevinova¢t¸ie – articolul recent de pe siteul dezva¢luri.ro nu este decât un alt exemplu în acest sens. Recunoas¸terea internat¸ionala¢ a mentorului MISA a venit la juma¢tatea lunii noiembrie anul acesta, când a fost ales membru pe viat¸a¢, cu drepturi depline, în forul de conducere a Federat¸iei Internat¸ionale de Yoga.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top