Litoralul românesc

Falsurile care pot transforma orașul Năvodari în groapa de deșeuri toxice a Europei!

În baza unei decizii controversate și bazate pe documente false (după cum apreciază reprezentanții Primăriei Năvodari), Curtea Europeană a Drepturilor Omului va trimite orașul Năvodari înapoi în timp, în cincinalul 1970-1975. Acesta este cea mai neagră perioadă din istoria orașului deoarece atunci s-a înregistrat cea mai ridicată cotă a mortalității infantile (și cele mai multe cazuri de cancer în rândul populației), raportat la media europeană! Fabrica USAS Fertilchim producea masiv îngrășăminte chimice pentru agricultura socialistă românească și pentru exportul aflat sub obediența Securității.

 

Producțiile record ascund însă un adevăr sumbru care a ieși la iveală după abia 45 de ani. În timp ce uzina socialistă producea din plin, nimeni nu a pomenit de reziduurile de producție care au otrăvit la propriu întregul oraș Năvodari. Ani de zile o liniște suspectă a planat peste acest subiect sensibil. Asta până de curând, când câțiva judecători care nu cunosc realitatea din teren au decis ca batalurile în care au fost stocate zeci de ani otrăvurile USAS Năvodari, urmează acum să găzduiască și un imens depozit de reziduuri chimice extrem de periculoase. Năvodari riscă acum să se întoarcă în urmă cu 45 de ani și să devină groapa de gunoi a Europei.

O istorie otrăvită

Fabrica de îngrășăminte chimice de la Năvodari a continuat să fie un factor extrem de poluare, chiar și după ce activitatea de producție a fost stopată, în urmă cu mulți ani. USAS Fertilchim, a încăput pe mâna afaceristului italian Roberto Vincentelli în anul 1999, cu sprijinul lichidatorului Staff SRL. După ce a obținut un preț de invidiat, noul proprietar i-a schimbat numele în Marway Fertilchim, a concediat o mare parte dintre angajații și a tăiat la fier vechi părți însemnate din fabrică. În picioare a rămas doar Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari. Motivul a fost unul strategic, căci noul proprietar era obligat prin contractul de achiziție ca, în anul 2004, să repornească fabrica și să investească sume considerabile în protecția mediului. Pe terenurile din jurul fostei fabrici au rămas cantități uriașe de deșeuri toxice (unele dintre ele radioactive), grave surse de poluare atmosferică și a pânzei freatice. Pericolul reprezentat de deșeurile radioactive de la Fertilchim a fost transpus în cifre în anul 2004 de o comisie mixtă a Ministerului de Interne, SRI si Ministerul Mediului, care a verificat toate societățile comerciale care lucrau cu substanțe ce ar fi putut afecta sănătatea oamenilor. În urma controlului efectuat atunci la Fertilchim au fost înregistrate aproximativ 5 tone de șlamuri de acid sulfuric depuse pe fundul colectoarelor de producție, 2,5 milioane de tone fosfogips în bazine de decantare, aproape 100 de tone cenușă de pirită și peste 120 de tone de catalizatori de vanadiu, existente în sobele de contact.

Certificatul de urbanism – emis de Calapod în baza unor documente falsificate

În anul 2004 Roberto Vincentelli a depus o cerere de eliberare acordului de mediu la Agenția de Protecția Mediului Galați și a încercat să obțină aprobarea de la Primăria Năvodari pentru construirea unui “Centru de Gospodărire a Deșeurilor Industriale”, ce urma să fie prevăzut cu instalații fixe și mobile de reciclare “ecologică” a acestor deșeuri, printr-o nouă firmă înființată de el și denumită SC Ecological Center SA.
În anul 2007, primarul de atunci, Tudorel Calapod, a emis certificatul de urbanism cu numărul 718/2007, document care menționează la rubrica „regimul juridic” al terenului pe care urma să se construiască depozitul de reziduuri chimice, că terenul este proprietatea SC.Ecological Center SA, dobândit prin actul constitutiv nr.2427/29.07.2002 .
Documentul a fost modificat grosolan ștergându-se cu pastă corectoare cuvântul “administrare”, peste care s-a scris ulterior “proprietate”. Deci, prin modificarea unui singur cuvânt, SC Ecological Center SA a devenit din administrator, proprietar și astfel i s-a dat ocazia să procedeze mai departe la punerea în aplicare a planului ce viza groapa de reziduuri toxice, adică să obțină autorizația de mediu. Pe baza acestor „documente”, societatea italianului a obținut o autorizație de mediu în baza căreia, în anul 2008, îi solicită primarului Nicolae Matei eliberarea unui aviz de construire a depozitului. Matei, intuind pericolul existenței unui astfel de depozit în orașul Năvodari, a refuzat tranșant cererea firmei lui Vicentelli. Pe lângă refuzul lui Matei, Consiliul Local Năvodari aprobă Hotărârea nr.36/27.02.2009, prin care se interzice amplasarea deșeurilor de orice natură (nu doar toxice) în vecinătatea orașului. Imediat italianul încearcă să tranșeze problema la Tribunalul Constanța, dându-l în judecată pe Matei pentru că refuza să elibereze avizul de construire. Judecata a fost făcută în baza acelorași „documente”, iar Nicolae Matei a pierdut procesul cu italianul, prin sentința 759/12.08.2009, primarul fiind obligat de instanță să emită avizul respectiv și să plătească o amendă de 20% din salariul minim brut pe zi de întârziere, până la momentul acordării avizului.
La 23 mai 2010, la Năvodari se organizează un referendum la care care 90% din locuitorii orașului au votat împotriva construirii depozitului de deșeuri chimice. Prin HCL 73 din 28.05.2010, se validează rezultatul referendumului. Ulterior referendumului, Prefectul de la acea vreme face o cerere de anulare a certificatului de urbanism 718/20.12.2007, dosarul cauzei cu numărul 7233/118/2010 fiind suspendat din motive necunoscute.

Calapod la pușcărie, investitorii – pedepse cu suspendare

Cazul a luat amploare penală, toți cei implicați în fabricarea acelei iluzorii stări de legalitate ce privea construirea depozitului de substanțe chimice, fiind anchetați și condamnați. Fostul primar al oraşului Năvodari Tudorel Calapod a fost condamnat, în 2014, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, după ce a acordat ilegal certificatul de urbanism pentru construirea acestui depozit de deşeuri.
Tribunalului Constanţa a desfiinţat certificatul de urbanism nr. 718 din 20 decembrie 2007, înregistrat la Primăria Năvodari, eliberat către SC Ecological Center SA Năvodari.
Magistrații au stabilit că în perioada 2004 – 2007, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, Tudorel Calapod, în calitate de primar al oraşului Năvodari, a creat un avantaj nelegal S.C. Ecological Center S.A. Năvodari, reprezentată de Roberto Vincenteli şi Manuela Ştefania Marinescu. Ultimii doi primind pedepse cu suspendare.
Procurorii au constatat că Tudorel Calapod a emis certificatul de urbanism care atesta în mod nereal un drept de proprietate (inexistent în cauză), necesar pentru obţinerea autorizaţiei de mediu. Pe de altă parte, nu a cerut avizul de la Autoritatea Aeronautică Română, şi nici Planul de Urbanism Zonal, aşa încât nu s-a cunoscut adevărata dimensiune a depozitului de deşeuri. Cei condamnați au folosit documente și însemnări vechi de peste 25 de ani, măsurătorile ce vizau limitele legale ale amplasamentului depozitului fiind eronate (distanța minimă față de zonele locuite fiind de cel puțin 1,5 km, iar în realitate distanțele sunt sub 800 de metri).

Italianul a câștigat la CEDO cu aceleași documente false

Primăria oraşului Năvodari a primit o adresă din partea Ministerului Afacerilor Externe prin care se cere, într-o perioadă de maximum trei luni, semnarea autorizaţiei de construire a depozitului de deşeuri toxice. Mai precis, societatea Ecological Center SA a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) o hotărâre definitivă prin care primăria Năvodari este înştiinţată de acest lucru. CEDO a obligat statul român să asigure executarea, prin cele mai adecvate mijloace, a sentinţei civile nr. 759/12.08.2009 a Tribunalului Constanţa, confirmată prin decizia nr. 63/CA/28.01.2010 a Curţii de Apel Constanţa, în termen de trei luni de la data pronunţării hotărârii“, se arată în actul pe care l-a primit administraţia publică din Năvodari de la Ministerul Afacerilor Externe.
Deocamdată avocații primăriei Năvodari au deschis dosarul de revizuire cu nr. 2 756/19.04.2015, cu primul termen în data de 09.06.2015, prin care se va judeca cererea de revizuire a sentinței civile cu nr.759/20.08.2009, cea prin care primarul Nicolae Matei era obligat să acorde avizul de construire a depozitului de reziduuri chimice.
În urmă cu puțin timp, a mai fost făcut un pas pe drumul spre restabilirea adevărului. Tribunalul Constanţa a admis, pe 15 mai, cererea promovată de către Primăria Năvodari, în contradictoriu cu SC Ecological Center SA şi a dispus suspendarea provizorie a executării sentinţei civile nr.759/12.08.2009, până la soluţionarea cererii de suspendare a sentinţei respective.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top