Fără categorie

For Guard Professional, o firmă de securitate constănțeană țintește toată România

Firma constănțeană de protecție și pază For Guard Professional este cel mai elocvent exemplu că nu doar marile companii sunt menite a se extinde pe plan național. Deși este printre cele mai proaspete firme de profil din Constanța, For Guard Professional pregătește deja terenul pentru dezvoltarea afacerii în Dobrogea, având ca scop final acoperirea la nivel național. “În prezent, portofoliul nostru de clienți este format cu preponderență din operatori din porturile Constanța și Agigea. De asemena, suntem prezenți în orașul Constanța și purtăm discuții pentru noi contracte în judeţ şi în judeţele vecine. Scopul nostru este de a ne dezvolta până devenim reprezentativi la nivel național”, a declarat Adrian Nicărel, administratorul firmei.

Un articol de Gabriel BOTEZATU

Personal cu experienţă relevantă în domeniul securităţii 

For Guard Professional a luat ființă în 2013, având ca principală activitate servicii de atestare profesională în domeniul pazei și protecției. În 2014 a fost extins obiectul de activitate la protecție şi gardă, dar și consultanță de specialitate, prin obţinerea Licenţei de Funcţionare pentru servicii de pază, eliberată de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Faptul că firma are dreptul să-și pregătească profesional angajații a reprezentat un atu în relația cu clienții, factorul uman fiind o condiție determinantă pentru beneficiar. De asemena, un avantaj îl constituie experiența cadrelor din conducerea firmei, care cuprinde două persoane cu diplomă de Manager de Securitate, un Evaluator de Risc şi inspectori şi şefi de servicii cu experienţă în coordonarea activităţilor de securitate. Astfel, în mai puțin de un an, societatea a reușit să obțină un număr considerabil de contracte. “Avem dreptul să pregătim și să calificăm agenți și printre noi sunt și cadre cu experienţă operativă în zona portuară și acest lucru a reprezentat un avantaj față de ceilalți jucători din piață. Dar eu cred că cel mai mult ne-a recomandat respectul față de beneficiar, care nu caută vechimea firmei pe piață, ci seriozitatea”, a adăugat Nicărel.

Strategie complexă de marketing

În ceea ce privește intenția de extindere pe alte zone geografice, acțiunea va fi precedată de o amplă campanie de marketing și promovare a firmei. “În prezent pregătim o strategie complexă de marketing prin care urmărim să ne poziționăm printre jucătorii medii din piață și să pătrundem și în alte județe”, a punctat reprezentantul firmei. Având în vedere că societatea este în plină expansiune, managerii acesteia se așteaptă pentru anul acesta o o creștere a cifrei de afaceri de șapte până la zece ori față de 2014. În ceea ce priveşte recuperarea investiţiei, planurile sunt mai de durată, luându-se în calcul stabilizarea pieţei şi accesul pe piaţa sistemelor de monitorizare.

Piață dominată de coloși și concurență neloială

Deși perspectivele sunt favorabile, Adrian Nicărel a subliniat că este extrem de greu să pătrunzi și să te dezvolți pe o piață dominată de marile companii, într-un domeniu care nu este ocolit de favoritisme. “Cu toate că o mare parte din activitatea noastră este desfășurată în port, încercăm să dezvoltăm un segment de abordare a pieței din afara portului, unde găsești multe firme mari de la București. Nu este o piață închisă, dar este dominată de câțiva coloși. Perspectiva de acces la contractele mari pentru o firmă de nivelul nostru poate apărea în condiţiile respectului faţă de lege, într-un mediu concurenţial transparent”, a explicat reprezentantul firmei constănțene. Firmele mici încearcă să se poziționeze foarte jos cu prețurile, dar riscul este imens, pentru că nu-și pot acoperi cheltuielile. Poţi intra pe piaţă practicând preţuri de dumping, dar nu poţi rezista aşa prea mult. Mai mult de atât, “pe această piață problemele legate de bonitatea beneficiarului sunt frecvente, chiar dacă este vorba de clienți mari. Se caută încă preţul cel mai mic, chiar dacă dimensionarea corectă a dispozitivului de pază şi calitatea oamenilor sunt cruciale în situaţiile limită. Există încă societăţi mari care preferă să nu ia în calcul riscurile de securitate şi nu apelează la serviciile unei societăţi specializate de pază decât în urma unor evenimente”.

Codul ISPS

Societăţile respectabile din zona noastră își asumă şi costuri suplimentare pentru licențele și autorizațiile specifice domeniului securității.“Ca operator pe piața de securitate, dacă vrei să ajungi la clienți care caută firme serioase, trebuie să obții certificare ISO în domeniu. În urma auditului de specialitate al Certind, am obţinut în această primăvară şi certificarea ISO 9001. Petru a asigura un serviciu complet beneficiarilor noştri din sfera portuară, pe lângă Licența de lucru în port şi Avizul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră , ca un caz particular, noi ne-am autorizat anul acesta să efectuăm evaluări de securitate conform Codului ISPS (International Ship and Port Facility Security). Acest cod este un normativ de securitate portuară, impus la nivel mondial de Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO) tuturor operatorilor portuari. Doar 20 de firme din țară sunt autorizate de Ministerul Transporturilor să întocmească documente ISPS necesare operatorilor portuari (planuri de securitate, evaluări, audituri).”, a precizat Adrian Nicărel.

Obligativitatea evaluării de risc, o gură de oxigen

În ceea ce privește piața de profil, per ansamblu, dacă în 2013 a stagnat, în toamna anului trecut a cunoscut o ușoară dezmorțire. Semnele bune din macroeconomie pot determina pentru anul acesta o creștere a tranzacțiilor în domeniu cu 10-15%. În perspectivă, o reglementare legislativă care va intra în vigoare la începutul anului viitor ar putea reprezenta o gură sănătoasă de oxigen pentru multe firme din piața securității. “De la 1 ianuarie 2015, evalauarea de risc la securitate fizică va fi obligatorie pentru orice societate, la întocmirea planului de pază. Și atunci, conform evaluării de risc, dimensionarea dispozitivelor de pază va putea fi făcută cu acurateţe mai mare. Beneficiarii vor fi ajutaţi să nu mai închidă ochii la riscuri şi nu vor mai fi tentaţi să scadă numărul de posturi de pază doar de dragul de a face economie de bani.
Evaluatorii de risc sunt persoane certificate în urma unor cursuri speciale la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi sunt înscrişi într-un Registru Naţional al Evalauatorilor de Risc la Securitate Fizică. Firma noastră dispune de un astfel de evaluator şi vom putea oferi serviciul unei game largi de potenţiali clienţi”, a subliniat administratorul For Guard Professional. Analiza de risc are scopul de a identifica ameninţările şi vulnerabilităţile care pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală sau libertatea unei persoane ori care pot aduce prejudicii valorilor deţinute de unităţi, în scopul determinării impactului şi evaluării riscurilor de securitate şi în baza căreia se stabilesc măsurile necesare pentru limitarea sau eliminarea acestora.

Dublarea numărului de angajați într-un an

În momentul de față, societatea constănțeană asigură servicii de pază pentru mai multe societăţi multinaţionale, asigurând necesarul uman conform reglementărilor în vigoare atât din legislaţia muncii cât şi din legislaţia de specialitate. Noile contracte în stadiu de negociere vor presupune dublarea personalului în următorul an. Condițiile de angajare în structurile unei companii de securitate sunt cele prevăzute de Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, dintre care specifice sunt atestarea profesională de către Poliţie și cazier judiciar curat. Fiecare post de agent are o cabină și acces la utilități, iar cea mai frecventă schemă de lucru este “în ture”. Costurile aferente echipării unui agent de pază depășesc 2.500 de lei.

“Românul este foarte inventiv când vine vorba de furat” 

Criza financiară a determinat o creștere a cazurilor de furt, metodele s-au diversificat, iar paza obiectivelor din port sunt cu atât mai dificilă cu cât cele mai multe cazuri sunt “din interior”. “Tentația de furt este foarte mare în contextul crizei economice. În cele mai multe cazuri, indiferant de unde este locată zona de interes, autorii furturilor au legături cu persoanele din interiorul companiei păzite. În acest caz, cea mai bună măsură pe care trebuie să o ia beneficiarul este de a se asigura de loialitatea angajatului. Noi monitorizăm și pe ai noștri și pe ai lor, însă hoțului nu-i trebuie facultate. Românul este foarte inventiv când vine vorba de furat”, a încheiat administratorul For Guard Professional.

Autorizații, licențe și certificări

Societatea For Guard Professional dispune de o serie de autorizaţii, licenţe şi certificări care o poziţionează în topul firmelor de profil:

– Licenţă de funcţionare eliberată de IGPR
– Licenţă de lucru în port eliberat de Ministerul Transporturilor
– Avizul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră
– Autorizaţia pe linie ISPS eliberată de Ministerul Transporturilor
– Autorizaţia de furnizor de formare profesională pentru certificarea agenţilor de securitate, eliberată de Autoritatea Naţională de Calificări
– Certificat ISO 9001: 2008 eliberat de Certind

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top