Investigaţii

Făgădău și Parcul Arheologic Constanța, studiu de caz despre amnezia la români

Făgădău și Parcul Arheologic Constanța, studiu de caz despre amnezia la români

Făgădău și Parcul Arheologic Constanța, acesta poate fi începutul unui studiu de caz despre amnezia la români.

Există la români o ciudată amnezie legată de greșelile și prostiile din trecut ale politicienilor. Acest sindrom e adesea dublat și de o nostalgie a timpurilor trecute. Această nostalgie îi face pe unii să plângă la mormântul lui Ceaușescu, iar pe alții, mult mai mulți, să schelălăie pe Facebook că „înainte era mai bine”!

În mod ciudat, există astăzi în Constanța un început de simpatie față de Decebal Făgădău. Publicul începe să uite cum a fost în acea perioadă în care orașul stătea pe loc. Oamenii par a fi uitat poticnelile sale în realizarea unor proiecte simple, haosul administrativ sau faptul că el a fost omul lui Radu Mazăre. Făgădău s-a rebranduit și pare pregătit azi să urce pe un cal alb imaculat și să profite de această amnezie a constănțenilor.

Făgădău și Parcul Arheologic Constanța

Treceam zilele trecute prin Parcul Arheologic de lângă primărie și mi-am amintit cum a pierdut Decebal Făgădău finanțarea europeană pentru reabilitarea lui. Și cum a fost făcută lucrarea până la urmă, cu mari întârzieri, din bani de la bugetul local, de către două firme de casă ale fostei administrații Mazăre.

Reabilitarea Parcului Arheologic trebuia să fie finanțată prin POR – axa prioritară „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere”. Valoarea proiectului ar fi fost de 15,5 milioane lei, din care contribuția UE trebuia să fie aproape 12 milioane lei.

A pierdut 12 milioane de lei, fonduri europene

Proiectul a demarat în vara anului 2015, când Primăria Constanța a organizat o procedură de achiziții publice pentru atribuirea contractului.

Licitația a fost câștigată de Mobitom SA, în asociere cu SC Pomacost SA. Două societăți despre care presa a relatat în trecut că aveau legături strânse cu administrația Mazăre.

O firmă participantă la licitație a contestat rezultatul și a cerut reluarea procedurii. În ianuarie 2016, instanța i-a dat dreptate și a cerut Primăriei Constanța să facă o altă procedură de achiziție.

După această nouă procedură, ce să vezi: a câștigat aceeași asociere de firme, Mobitom și Pomacost!

Din cauza acestei contestații, termenul de execuție a fost depășit și a fost pierdută finanțarea de 15.576.652 de lei din bani europeni. Cum proiectul era demarat, a trebuit să fie continuat, dar pe banii noștri, de data asta.

Pe data de 18.11.2016, Primăria a încheiat contractul cu noul – vechi câștigător al lucrării. Termenul de finalizare era martie 2017, deja întârziat. Dar nici acesta nu avea să fie respectat.

Intră în scenă Dorel

Proiectul a trebuit să fie refăcut pentru că preluarea apei pluviale de către rețeaua de canalizare RAJA nu era dimensionată pentru volumul ce provenea de la fântânile arteziene din parc.

Poate că veți spune că nu e mare lucru, e vorba doar de un parc și că astfel de probleme mai apar. Poate, însă succesiunea de bâlbe, incompetențe și modul în care au fost pierduți acei bani europeni ne arată câte ceva din modul de lucru, capacitatea de management și performanța administrativă a unei echipe.

Vă las mai jos câteva linkuri de la alte articole scrise de noi despre Mobitom, la care a lucrat chiar și tatăl lui Decebal Făgădău.

M.R.R.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top