Ancheta

Firma în care tatăl lui Făgădău a fost cenzor papă zeci de milioane de euro de la primărie și amână lucrările cu anii

Pentru constănțeni, MOBITOM SA este una din zecile de firme ale Grupului Mazăre. Între acestea și MOBITOM sunt însă două deosebiri: 1. Multe din firmele de casă ale fostului primar au fost falimentate și au dispărut odată cu plecarea lui Radu Mazăre în timp ce MOBITOM prosperă, și 2. MOBITOM a avut până acum câțiva ani ca cenzor pe Vasile Făgădău – nimeni altul decât tatăl lui Decebal Făgădău. În aceste condiții, MOBITOM câștigă milioane de euro anual de la primărie, iar toate lucrările se lungesc exasperant, fără ca primarul să ia vreo măsură.

Mai multe contracte decât pot executa

Numai la lucrările contractate de la primărie în ultimii patru ani, MOBITOM a acumulat întârzieri totale de șase ani. O explicație este aceea că firma a primit mai multe contracte decât poate fizic executa. De exemplu, la această oră, cei circa 70 de angajați raportați de MOBITOM la finele lui 2017 ar trebui să se împartă între șantierul Podului de la Butelii și 63 de locuri de joacă pe care tot MOBITOM le reamenajează, plus alte contracte în derulare. Rezultă o medie de 1 angajat pe fiecare șantier. Dacă scoatem din calcul secretarele, contabilii, juriștii etc., rămânem cu o medie de sub 1 muncitor pe fiecare șantier. Și mai disperată e situația utilajelor companiei, plimbate zilnic de-a latul orașului, între zecile de șantiere deschise de MOBITOM pe banii primăriei. Cu o medie de unu-doi muncitori și o basculantă pe șantier, să nu ne mirăm dacă MOBITOM termină podul de la Butelii în 2030…

În același timp, MOBITOM figurează ca firma numărul unu pe țară, la specificul ei de activitate, ca cifră de afaceri, venituri etc. În timp ce alte companii similare s-au agitat să prindă contracte de-a latul țării, MOBITOM a ajuns numărul unu exclusiv prin contractele cu primăria Municipiului Constanța.

MOBITOM, campioana întârzierilor marca Făgădău

Abonată la lucrările primăriei, deținută de grupul lui Radu Mazăre și având până în 2010 ca cenzor pe nimeni altul decât tatăl lui Decebal Făgădău, MOBITOM și-a legat în ultimii 3 ani numele de toate proiectele primăriei Constanța ce au încasat zeci de milioane de euro, dar au suferit amânări faraonice.

Parcul de la primărie, zis și Parcul Arheologic, a fost amânat cu anii deși MOBITOM nu avea decât de montat bănci și coșuri de gunoi, borduri și suporturi.

Pasajul Cumpenei (Podul de la Butelii) e un alt capitol din cartea de aur a colaborării Primăria Constanța – MOBITOM. După trei ani de chinuri, MOBITOM a reușit să termine jumate din calea de rulare, iar traficul e iar dat peste cap de începerea lucrărilor la cealaltă jumătate. În 2015, Decebal Făgădău promisese că lucrările vor fi gata în șase luni…

Pentru Parcul Arheologic, Făgădău a dat vina pe legislația actuală; pentru Podul de la Butelii – pe Ceaușescu și Partidul Comunist.

Pentru locurile de joacă din Constanța – a căror reabilitare a fost încredințată tot către MOBITOM SA – Făgădău a dat vina pe vremea probabilă, argumentând că la Constanța iarna vine în septembrie și nu se poate lucra. Și pe constănțenii care ar fi transformat locurile de joacă în gropi de gunoi și parcări improvizate (!?!) Ceea ce era de așteptat, mai ales pentru că MOBITOM nu e de vină niciodată…

Făgădău dă vina pe contestații, dar problema e la primărie

De fiecare dată când MOBITOM a păpat milioane de euro, dar a lungit contractele până la Sfântu-Așteaptă, primarul Făgădău – în loc să ceară rezilierea contractelor – s-a transformat în avocatul MOBITOM, dându-le scutiri și amânări peste amânări și protejându-le imaginea publică.

Una din explicațiile cele mai comune ale primarului a fost aceea că MOBITOM este victima reclamagiilor care contestă licitațiile. Repetarea până la obsesie a acestui clișeu a funcționat, astfel că până și contestatarii actualului primar au ajuns să creadă că așa stau lucrurile.

Adevărul este însă altul. Așa cum au arătat și reprezentanții Ordinului Arhitecților în cazul Cazinoului din Constanța, contestațiile sunt ceva normal. Pentru ca ele să nu ajungă să blocheze proiecte importante, caietele de licitație trebuie întocmite corect și transparent de către primărie.

Dacă Făgădău ar fi venit cu caiete de sarcini care să fie corecte și să nu favorizeze MOBITOM-ul, contestatarii nu ar fi avut ce să conteste, procesul ar fi fost câștigat de la prima înfățișare în instanță, iar lucrările ar fi trebuit făcute la timp. Dar MOBITOM nu ar mai fi avut nicio scuză pentru întârzieri…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top