Fără categorie

Există viață după Mazăre?

Interviu cu Mihai Petre, Președintele Organizației Municipale Constanța a Partidului Forța Civică.

DEZVĂLUIRI: În ultimele săptămâni au circulat mai multe scenarii legate de îndepărtarea sau plecarea lui Radu Mazăre din PSD. Cum ar reconfigura lucrurile în politica și administrația locală o astfel de situație?

Mihai Petre: Eu nu cred în scenarii și în ipoteze, mai ales dacă Radu Mazăre este subiectul acestora. Dacă vă mai amintiți, până acum a și murit de vreo două ori. Zvonistica din jurul lui Mazăre este mai degrabă generată de propriul său aparat de manipulare și dezinformare, pentru a testa reacția opiniei publice, dar mai ales a segmentului său de votanți fideli în direcțiile dorite de acesta. Nu Radu Mazăre sau PSD sunt importanți, ci dreapta, ce face dreapta este cu adevărat important.

A consemnat Mihai Răzvan ROTARU

Eu rămân la părerea, enunțată în fiecare an pre-electoral, dar neascultată de nimeni, că Mazăre și Constantinescu puteau fi bătuți la fiecare scrutin local care s-a derulat din anul 2000, cu o singură condiție: dreapta să fie unită în spatele unui singur candidat. Uitați-vă că Mazăre este constant ales primar de maximum 30% din populația cu drept de vot a municipiului Constanța care, în condițiile unei prezențe de 50 și un pic la sută, înseamnă acel mega-coafat procent de 65% în spatele căruia primarul pozează ca fiind cel mai iubit dintre constănțeni. În realitate, el nu este, hai să zicem iubit, decât de maximum 1/3 dintre aceștia.  Din păcate, restul de 20% se împarte între candidații dreptei. Cheia înfrângerii lui Mazăre este un candidat comun al dreptei care să subțieze electoratul pro-Mazăre cu 5-10% și să convingă cam 25-30% dintre constănțenii care au stat în casă la alegeri, să iasă la vot. Cum dreapta însă nu a fost capabilă de coerență, poate și pentru că Mazăre și-a băgat coada prin oameni infiltrați, Constanța este astăzi dominată de PSD. Dispariția tandemului Mazăre-Constantinescu din peisajul politic nu înseamnă totodată și dispariția influențelor sau a oamenilor acestora. În județul Constanța, PSD este o mașină politică și electorală foarte bine pusă la punct, și fără Mazăre sau Constantinescu. Sigur, fără cei doi, PSD n-ar mai avea locomotive, dar tot ar rămâne un adversar redutabil. Cu o strategie coerentă, câteva minți luminate și fără orgolii, dreapta îi poate bate și pe Mazăre, și pe Constantinescu, și pe înlocuitorii lor în 2016. O dreaptă fără strategie, fără viziune și dominată de orgolii face ca Mazăre, Constantinescu sau înlocuitorii lor să rămână cu prima șansă și în 2016.

DEZVĂLUIRI: Cine credeți că ar putea prelua conducerea organizației județene a PSD, într-o astfel de situație?

Mihai Petre: Din păcate pentru dreapta, unde nu prea mai sunt lideri sau oricum, cresc destul de greu, tandemul Mazăre-Constantinescu s-a îngrijit de propria linie succesorală. Deci, are cine să preia frâiele politice social-democrate. Primul înlocuitor este deja pe piață, opusul lui Radu Mazăre, ma refer la viceprimarul Decebal Făgădau, iar cel de-al doilea poate fi Nicu Moga, Alexandru Mazăre sau Cristinel Dragomir. E drept, niciunul nu este Mazăre sau Constantinescu, dar niciunul nu este de neglijat. În plus, dacă cei doi dispar din PSD, mașinile de campanie se mută din spatele acestora în spatele înlocuitorilor. Pentru a se bate cu succes, dreapta trebuie să opună o forță umană și politică de o anvergură asemănătoare, dublată de oameni noi, curați, competenți, care să vină cu idei și programe locale mult mai bune decât cele ale liderilor PSD.

DEZVĂLUIRI: Care ar fi eventualii candidați cu șanse la alegerile din 2016 pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța și cu ce mesaje ar trebui să vină acești candidați?

Mihai Petre: Vă voi lăsa pe dumneavoastră să căutați numele candidaților. Eu voi face doar un portret robot, după cum cred că ar trebui să arate candidatul anului 2016. De fapt, este același portret robot care se putea aplica din anul 2000 și până astăzi: un tânăr a cărui vârstă să se învârtă în jurul a 40 de ani, de preferat să nu fi candidat și să fi fost bătut deja de Mazăre, educat, cu studii făcute pe bune, un om care sa stăpânească bine limba română atât în scris, cât și vorbit, dar și cel puțin o limbă de circulație internațională, care să facă diferența între Ion C. Brătianu și Ion I.C. Brătianu, cineva care să fi probat deja seriozitate și competență în activitatea sa profesională, practic cineva care a făcut deja ceva, iar acel ceva să îl recomande ca primar, un om curat, fără dosare penale sau condamnări, aflat deasupra oricăror suspiciuni de corupție, furt sau îmbogățire frauduloasă, un individ cu frică de Dumnezeu, care să cunoască foarte bine problemele străzii și, nu în ultimul rând, care să meargă la primărie pentru constănțean și nu pentru el sau pentru prietenii lui intimi.

DEZVĂLUIRI: De ce e atât de scindată dreapta românească? Liderii de dreapta din Constanța pot sta la aceeași masă? De unde vin orgoliile la nivelul liderilor locali de dreapta?

Mihai Petre: Orgoliu, lipsă de maturitate politică și interesul personal sau de grup sunt doar trei dintre motivele scindării dreptei. Orgoliul se manifestă atunci când te uiți în oglindă și crezi că ești mai bun decat contracandidatul tău, chiar dacă nu ești, lipsa de maturitate politică presupune candidatura la nervi de tipul, „nu-l las eu pe ăla să ia voturile mele”, iar interesul presupune fie o candidatură, orchestrată de altcineva doar pentru a bulversa culoarul de dreapta, fie o candidatură numai din perspectiva de a conduce un oraș strict pentru tine sau prietenii tăi. Eu am dorit să candidez în 2012, doresc și în 2016. Oricând mă dau la o parte pentru cineva mai bun decât mine, capabil să câștige competiția electorală. Dacă toți ar proceda la fel, dacă toți ne-am uita mai mult la lucrurile care ne-ar putea uni decât la cele care ne despart, multe dintre acestea artificiale, dreapta locală ar arăta altfel. Când obiectivul dreptei este schimbarea administrației Mazăre-Constantinescu, oricine spune că eu nu discut cu x sau nu fac echipă cu y, lideri locali al dreptei, ar trebui să plece acasă și să lase politica celor capabili să o facă în mod responsabil. Politica este arta dialogului, nu arta pumnului în masă sau a tonului ridicat.

DEZVĂLUIRI: Mai sus, când vorbeați de refuzul de a dialoga v-ați referit la președintele PDL, Gigi Chiru? La alegerile locale din 2012, Chiru a candidat în dauna dumneavostră…

Mihai Petre: Nu. Vorbeam mai mult din istorie. Astfel de atitudini, extrem de nocive în trecut, ar trebui evitate. Anul 2012 reprezintă o istorie din care și eu și Gigi Chiru am învățat multe. Astăzi putem sta la masă, fără niciun fel de orgoliu, pentru a construi o varianta solidă a dreptei în Constanța.

DEZVĂLUIRI: Ce obiective are Forța Civică la alegerile europarlamentare, prezidențiale și la localele din 2016?

Mihai Petre: Trecerea de pragul electoral la alegerile europarlamentare, câștigarea alegerilor prezidențiale cu Mihai Răzvan Ungureanu candidat și întreaga dreaptă coagulată în spatele său, iar la alegerile locale din anul 2016 ne dorim să prezentăm cei mai buni candidați pentru Primăria municipiului Constanța și președinția Consiliului Județean.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top