Fără categorie

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Proceduri mai simple la proiecte europene și finanțarea infrastructurii mari de către UE

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a participat la o conferință de presă la Constanța, pe 10 aprilie, alături de președintele organizației județene Bogdan Huțucă și primarii Robert Șerban (Eforie) și Iulian Constantin Soceanu (Techirghiol), lideri în județ la accesarea de fonduri europene.

Venit la Constanța direct de la Summitul Uniunii Europene ce s-a desfășurat la Sibiu, Mureșan a vorbit despre acest eveniment important și a prezentat temele de dezbatere propuse de Partidul Național Liberal pentru alegerile europarlamentare.

Cei doi primari au vorbit despre proiectele cu finanțare europeană pe care le implementează și au rătat și problemele cu care se confruntă în punerea lor în practică (birocrația excesivă, creșterea cursului euro și lipsa forței de muncă, care pun în dificultate firmele de construcții care participă la licitații pentru realizarea acestor obiective).

„Guvernul nu a depus cereri de finanțare pentru marile proiecte de infrastructură”

„Am observat că în România fondurile europene sunt atrase de primari și președinți de consilii județene care sunt oameni gospodari, în timp ce Guvernul nu e capabil de asta.

România ar fi putut să atragă pentru marile proiecte de infrastructură 10,8 miliarde euro și iată că au trecut 5 ani din 7 și am absorbit doar 1,7 miliarde, iar Guvernul PSD-ALDE nu a depus nici măcar un proiect mare de infrastructură. Nici pentru extinderea Centurii Bucureștiul la nivel de autostradă, nici Pod peste Dunăre Brăila-Tulcea, esențial pentru toată Dobrogea, nici Autostrada Unirii Târgu Mureș-Iași-Ungheni, proiect important pentru întreaga Românie. Guvernul PSD-ALDE spune că vrea să realizeze acest proiect prin parteneriat public-privat. De fapt, asta înseamnă că nu va construi această autostradă, căci legea parteneriatului public-privat este foarte complicată și înseamnă că jumătate din bani vin de la buget și jumătate de la un privat, care va impune taxă de acces.

PNL vrea să construiască această autostradă din fonduri UE, adică gratis. Există fonduri europene pentru studii de fezabilitate și construire efectivă a acestei autostrăzi. PSD nu dorește legarea Moldovei de restul țării, ci vrea ca oamenii din Moldova să rămână săraci, dependenți de pomeni electorale, manipulabili.

PSD și ALDE, două partide izolate la nivel european

Summitul de la Sibiu a cuprins două mari evenimente, un summit al Partidului Popular European, la care au participat președinți, prim miniștrii și președinți politici din PPE. Președintele Klaus Iohannis și Ludovic Orban au fost gazde pentru opt președinți și prim miniștri din PPE și ai celor 3 instituții europene. În același timp, liderii PSD și ALDE nu s-au întâlnit cu omologi ai partidelor europene la care sunt afiliați. PSD și ALDE sunt două partide izolate în Europa. PNL este singurul partid din România care contează în plan european.

A fost adoptată agenda strategică a Uniunii Europene pentru următorii 5 ani. Agenda adoptată ieri va rămâne mereu legată de Sibiu. Din discuții s-au desprins două teme importante, siguranța cetățeanului și crearea de noi locuri de muncă.

Sibiul s-a prezentat ieri excepțional, o gazdă primitoare, de la polițiști, la cetățeni, angajați în industria hotelieră și alte servicii. Greutatea președintelui Iohannis la nivel european a crescut enorm în urma acestui eveniment, în timp ce Viorica Dăncila nu a existat în peisaj.

Programul PNL pentru europarlamentare

Programul PNL pentru alegeri, care va fi comunicat public săptămâna viitoare, are trei trăsături. El este: proeuropean, concret și realist. Programul nostru susține consolidarea și întărirea Uniunii Europene, căci consolidarea Uniunii este consolidarea României în Europa unita și aici principiul coeziunii este fundamental, pentru ca sa ajungă și România la nivelul celorlalte state.

Programul vorbește despre beneficiile pe care aderarea la UE le-a adus României. Concret, România a contribuit la bugetul UE, de la aderare și până la sfârșitul lunii aprilie 2019, cu 17 miliarde euro, și a atras fonduri europene de 52 miliarde euro, cu 35 miliarde mai mult decât a plătit, de trei ori mai mult decât a plătit. Când vom auzi politicieni care vor încerca să atace Uniunea Europeană, vom arăta cifrele și le vom spune oamenilor adevărul”.

Siegfried Mureșan a vorbit și despre intenția PNL de a crește subvențiile din agricultură la nivelul mediu din UE, până în 2024. Tot pentru agricultori, europarlamentarul a vorbit despre crearea a două programe noi, numite Prima Fermă” și „Prima Seră”, prin care fermierii să primească până la 100.000 euro nerambursabili din fonduri UE, pentru a stimula tinerii să dezvolte mediul rural și agricultura din România, astfel încât românii care lucrează în agricultură în Europa să se întoarcă acasă.

Mureșan a vorbit și despre 5 mari proiecte de infrastructură, pe care PNL le vrea finanțate din bani europeni: Podul peste Dunăre, Autostrada Unirii, Autostrada Brașov-Comarnic, autostrada Sibiu- Pitești și Șoseaua de centură a Bucureștiului.

Alte propuneri ale PNL despre care a vorbit Mureșan sunt: dublarea numărului comunelor din România legate la rețeaua de gaze naturale, fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic ridicat și reabilitarea termică a 500.000 de apartamente, creșterea de la 8.000 la 20.000 anual a numărului de burse Erasmus pentru studenții români, introducerea de internet de mare viteză în toate universitățile și căminele studențești din România, dublarea fondurilor pentru cadastrare.

Simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene

„Simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene reprezintă însă prioritatea zero. Acum avem un strat consistent de birocrație de la nivel european și unul uriaș de la nivel național. Vrem un set unic de proceduri, valabil în toate țările europene, aceleași reguli bazate pe cele din statele care au avut o birocrație minimă, cum este Polonia, care a reușit să atragă 99 la sută din fondurile europene disponibile. În plus, vom propune interdicția de adăuga birocrație suplimentară de la nivel național. Se va lucra mai simplu, mai rapid și mai ieftin pentru cei care accesează fonduri europene”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top