Litoralul românesc

Eşec pe linie pentru agitatorii de la Cernavodă

Iniţiativa persoanelor care au demarat, în urmă cu câteva luni, o campanie de denigrare a primăriţei din Cernavodă,se întoarce împotriva acestora. După ce au bătut oraşul în lung şi-n lat, spunând oamenilor să semneze fie pentru demiterea primăriţei, fie pentru introducerea unor utilităţi, sau alte motive, membrii “grupului de iniţiativă” strâns împotriva primăriţei au mers cu jalba în proţap la prefectul judeţului. Din nefericire pentru ei, instituţia prefectului a aplicat legea, constatând că cererea lor nu îndeplineşte condiţiile legale şi, ca atare, dispunând respingerea ei. De pe urma acestei iniţiative, persoanele care au coordonat strângerea de semnături – fostul director din primărie, Marian Cadiu, şi Luminiţa Costache – nu numai că nu au obţinut ceea ce urmăreau – demiterea Marianei Mircea – dar au şi rămas cu plângerea penală formulată de aceasta. În continuare vă prezentăm şi o serie de declaraţii ale unor cernavodeni, care au fost abordaţi pentru a semna listele, din care reiese clar că această acţiune a fost una dezordonată şi rău-voitoare.

Un articol de Răzvan PETRE

Referendumul cerut de Cadiu & Co., respins de prefectură

Săptămâna trecută a devenit certitudine faptul că iniţiativa de organizare a unui referendum la Cernavodă a fost respinsă. Referitor la acest fapt, reprezentanţii prefecturii au anunţat că „nu se întrunesc condiţiile pentru declanşarea procedurii de referendum”. Concret, Instituţia Prefectului a respins solicitarea unui grup de agitatori din oraşul Cernavodă privind organizarea unui referendum local în scopul demiterii primăriţei în funcţie, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în articolele 55 şi 70 din Legea nr. 215/2001, republicată. Angajaţii prefecturii au constatat că cererea înaintată de către Marian Cadiu, Luminiţa şi Neluţu Costache, în numele comunităţii cernavodene, care, spuneau ei, susţine înlăturarea Marianei Mircea, nu îndeplinea condiţia de a fi însuşita de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-electorale respective.

A doua condiţie necesară pentru demararea procedurii de demitere a unui primar, prin referendum local, este ca acesta să nesocotească interesele generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv pe cele pe care le exercită ca reprezentant al statului. În privinţa aceasta, conform punctului de vedere al instituţiei prefectului, se constată că, din documentaţia depusă la dosar, nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Cadiu şi Costache, cercetaţi penal

Trimişi de jocurile de interese din politica cernavodeană în prima linie a luptei pentru demiterea Marianei Mircea, Cadiu şi Luminiţa Costache şi-au văzut astfel zădărnicită iniţiativa, de către Prefectura Constanţa, care a aplicat litera legii. Pe lângă aceasta, primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, a înaintat plângere penală împotriva lor, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni prevăzute în Codul Penal. Motivele invocate pentru această acţiune au fost multiple, reţinându-se faptul că metodele folosite de Marian Cadiu şi de Costache Luminiţa (n.r. – identificaţi şi de Poliţie ca fiind agenţii de teren ai iniţiativei) pentru strângerea de semnături în vederea organizării referendumului nu au fost corecte, urmărind inducerea în eroare a cetăţenilor. Astfel, celor doi li se reproşează că au informat cetăţenii greşit, cu rea-voinţă, în privinţa scopului acţiunii. De asemenea, pe listele înaintate de cei doi prefectului există persoane care au declarat că nu le-au semnat, estimându-se şi că peste 5% din cei de pe liste au semnăturile dublate, sau chiar triplate.

Declaraţii incriminatoare

În continuare vă prezentăm o serie de declaraţii ale unor cetăţeni din Cernavodă, din care reiese clar că persoanele care au organiyat strângerea de semnături s-au folosit de metode dubioase pentru a-şi face treaba:

•A.C., referindu-se la acţiunea de strângere de semnături, afirmă despre Cadiu Marian că acesta ar fi adus tot felul de acuzaţii primăriţei cum ar fi că datorită ei oamenii sunt săraci, că nu a realizat nimic pentru locuitorii oraşului şi că este rasista.

•J.M. declară că “în ziua de 17.03.2009, fiind la domiciliu, a venit d-na Şerban Constanţa cu o propunere împotriva dnei. Mariana Mircea, cerându-mi să dau o declaraţie precum că sunt de acord să o demitem. Motivele pentru care vor sa o demită sunt: nu s-a ocupat de oraş, a mâncat banii Primăriei, nu dă atenţie oamenilor cum dădea Hânsă şi dl Cadiu Marian.”

•D.I.: “A venit domnul Cadiu cu un tinerel la mine şi m-a întrebat dacă sunt cu doamna primar. Eu i-am spus că sunt de acord, dar n-am ştiut pentru ce mi-a cerut buletinul şi m-a pus sa iscălesc.”

•G.P. declară că “ (…) după ce am semnat o listă cu mai multe semnături, d-l Cadiu mi-a dat mici si bere”

•C.C.: “(…) a venit la mine Cadiu, însoţit de doua persoane, si mi-a zis daca vreau sa semnez un tabel pentru demiterea Doamnei Primar din funcţie, pe motivul că nu a facut nimic din ce a promis, că nu ne oferă locuri de munca, curentul gratuit.”

•I.B.: “(…) nu am semnat nici un document de înlocuire a Doamnei Primar Mariana Mircea şi consider că semnătura este falsă. Această discuţie cu semnături prin oraş am auzit-o că punea oameni să semneze că va da doamna primar curent gratuit dacă semnează. Si poate de aceea oamenii care auzeau semnau tabelele…”

De asemenea, pe liste se află şi o persoana, cunoscută ca fiind susţinătoare a Marianei Mircea, decedată în perioada în care se strângeau semnături.

Oamenii din spatele listelor

Iniţiativa strângerii de semnături pentru demiterea primarului Cernavodei – Mariana Mircea a fost coordonată, în teren, de Marian Cadiu şi de soţii Costache. Marian Cadiu este cunoscut în Cernavodă ca unul din oamenii de casă ai fostului primar, Gheorghe Hânsă. Fost şef al serviciului de asistenţă socială din cadrul Primăriei Cernavodă, Cadiu şi-a pierdut postul în urmă cu un an, în urma restructurării postului său. Despărţirea lui de instituţia care l-a consacrat a fost lentă şi dureroasă, Cadiu luându-şi un concediu medical de jumătate de an, în încercarea de a câştiga timp, pentru a-şi putea negocia o eventuală reîntoarcere în primărie. Cu toate acestea, primăriţa Mariana Mircea a refuzat cererile acestuia de a fi încadrat pe alt post, asupra lui Cadiu plutind o serie de suspiciuni, precum aceea că ar fi “zeciuit” ajutoarele sociale pe care le aviza, din postura de şef al serviciului de asistenţă socială. Conform raportului întocmit de Poliţia oraşului Cernavodă, pe fondul nemulţumirii că şi-a pierdut funcţia din primărie, dar şi al unor întâlniri cu persoane influente din fosta administraţie, printre care şi fostul primar, Cadiu ar fi pus bazele unui grup de iniţiativă. Din acest grup în care, potrivit spuselor sale, Cadiu funcţiona, în calitate de jurist, au mai făcut parte şi soţii Costache – Luminiţa şi Neluţu – care, de altfel, au compus, alături de Marian Cadiu, “delegaţia” care a înmânat prefectului solicitarea de organizare a referendumului.

Potrivit rapoartelor poliţiei, Luminiţa Costache este angajată a firmei SC Farmana SRL –o farmacie care aparţine Anei Popescu – soţia lui Valentin Popescu, care, prin firma sa, General Concrete, este unul din principalii jucători pe piaţa afacerilor locale. Din aceleaşi rapoarte, reiese că soţii Costache, deşi au o stare materială bună, au solicitat primăriţei o locuinţă socială, şi, fiind refuzaţi, s-au asociat iniţiativei lui Cadiu.

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top