Afaceri Europene

Epurari în cloaca sindicala de la Constanta

Pentru unii, sindicatul nu  mai este ce a fost odata – formula sociala de reprezentare a intereselor omului muncii- ci a devenit ori un instrument de lansare în domeniul afacerilor personale, ori o eficienta rampa de propulsie în lumea politica (vezi Victor Ciorbea, Liviu Luca, etc.). În consecinta, functiile de decizie la nivelul tuturor confederatiilor sindicale din România au devenit în cei saisprezece ani de tranzitie, cele mai dorite si vânate posturi. Lupta perversa pentru ocuparea locurilor din vârful piramidei sindicale a ajuns la niveluri uluitoare, mai ales în ceea ce priveste metodele de manipulare a maselor în folosul unor grupuri de interes restrânse. La Constanta, vechile rivalitati din lumea staff-ului sindical  din cadrul celor doua confederatii mari, CNSRL Fratia si Blocul National Sindical, au culminat cu sacrificarea pe plan sindical a celor care pe de o parte nu-si prea gaseau rostul în functiile detinute, ori care nu au reusit sa cedeze la timp ambitiilor ce alimentau starea de rivalitate si dusmanie cu capii din conducerea sindicatelor.

Un articol de Stefan KOSTOFF

Planul de epurare al structurilor sindicale la nivelul confedereatiilor BNS si CNSRL Fratia, a fost gândit în amanunt înca din primele luni ale acestui an. Primul semn al schimbarii a fost dat la începutul lunii iulie a.c. odata cu organizarea unui referendum. Sindicalistii din finantele constantene au revenit astfel la Blocul National Sindical. Pe plan national, acestia se desprinsesera de BNS si se afiliasera la Uniunea Sindicatelor din Finantele Publice. Chiar daca pe plan local, colaborarea între cele doua institutii a fost una foarte buna, precum declara la acel moment liderul BNS filiala Constanta, Vasile Otelea, miscarea tot a fost facuta. Pe 5 iulie, sindicalistii din finante s-au  întors la Blocul National Sindical, hotarârea fiind adoptata în data de 7 iulie a.c. Prin aceasta miscare, BNS filiala Constanta s-a marit cu 700 de membri. Liderii sindicalistilor spuneau imediat dupa eveniment ca „în acest fel vor putea fi atinse obiectivele pe care acestia le urmaresc de mult timp”, strângerea rândurilor fiind chipurile la acea data „o modalitate prin care vocea lor va fi mai bine auzita de autoritati”. De  fapt miscarea avea sa anticipeze mutarea facuta pe esichierul sindical acum în perioada de început a toamnei.

Lica Neagu se întoarce la manivela

Pe 7 septembrie a.c. membri ai Blocului National Sindical din Constanta, Galati, Braila, Buzau, Tulcea si Vrancea s-au întâlnit, în statiunea Eforie Nord, la un asa zis program de pregatire în domeniul fondurilor structurale. Presedintele BNS Constanta, Vasile Otelea, declara atunci ca sindicalistii aveau ca scop întocmirea unei liste ce ar fi trebuit sa cuprinda o serie de proiecte viabile la nivel local si regional, care sa poata primi finantare prin fonduri structurale europene în perioada 2007-2013. Cum fodurile respective daca erau obtinute riscau sa se disipeze în  zeci de filiale si alte sindicate maruntele afiliate ori la BNS ori, în functie de alte miscari la CNSRL Fratia, capii celor doua confederatii au decis ca sa înfiinteze o singura confederatie gigant pe scheletul celor doua formatiuni initiale, astfel fiind împacate si capra si varza sindicala de la vârf. Cu aceasta ocazie s-a ivit momentul platirii unor polite mai vechi, rivalitatile fiind acum rezolvate prin îndepartarea adversarilor incomozi. Celebra fiind rivalitatea dintre Marian Foca liderul Fratia la Constanta si Marin (Lica) Neagu, sindicalistul galben al soferimii, ocazia crearii noului organism sindical ce urmeaza a se numi Uniunea Generala a Muncii a rezolvat problema. Lica Neagu a ramas pe de laturi, chiar daca în vria în care intrase acceptase compromisul împacarii de fatada cu Marian Foca. Zarurile fiind deja aruncate în ceea ce priveste ocuparea functiilor de vârf în noua formatiune sindicala, ( formula îl prevedea ca sef pe Marian Foca iar ca adjunct pe Vasile Otelea), unii din sustinatorii lui Neagu au reactionat, împotrivindu-se planului de fuziune.
Uniunea dintre confederatiile sindicale CNSLR Fratia, Blocul National Sindical (BNS), CSDR si Meridian, care ar fi trebuit sa aiba loc pâna la sfârsitul anului se pare ca nu se va mai realiza din cauza nemultumirilor membrilor de sindicat ale celor patru confederatii. De fapt nu a membrilor simpli ci a celor care înca mai sunt la conducerea filialelor si nu au reusit sa se combine în ceea ce priveste posturile  cheie.

Foca a întors-o

În urma cu mai bine de un an de zile, mai precis la începutul lunii august 2004, Marian Foca, se arata total neinteresat de fuziunea CNSLR cu BNS.
În urma unui recensamânt al organizatiilor din cele doua confederatii se stabilise ca împreuna ar fi avut peste 45.000 de membri, dintre care aproape 30.000 apartineau CNSLR-Fratia. Desi documentul rezultat din operatiunea de recenzare ar fi trebuit semnat de liderii celor doua confederatii, Marian Foca nu a vrut sa fie prezent. La acel moment Foca nu dorea fuziunea deoarece credea ca miscarea avea sa-l dezavantajeze la un moment dat.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top