Litoralul românesc

Elveţienii preferă heroina în locul românilor

afis anti-tiganesc

Ceasul diplomatic ticăie înrăutăţirea relaţiilor româno-helvete

afis anti-tiganesc

Pe scena relaţiilor internaţionale, demnitatea şi imaginea românilor de-abia dacă se mai agaţă într-un fir de diplomaţie. Francezii ne numesc ţigani de mai bine de un deceniu, italienii nu ne numesc altfel decât ţigani, norvegienii susţin că din cauza ţiganilor (adică a românilor, în viziunea lor) cumpără cupru în loc de aur. Mai nou, elveţienii îngroaşă rândurile jignirilor, numindu-ne ”ciori”, sau ”corbi”.

Un articol de Andreea PAVEL

 În scurt timp, pe 8 februarie a.c., elveţienii se vor prezenta la un referendum prin care îşi vor exprima opinia în privinţa liberului acces al românilor şi bulgarilor, pe piaţa muncii. Recent, extrema dreaptă helvetă, reprezentată de partidul Uniunea Democratică de Centru (UDC), a pornit o campanie dură la adresa românilor şi bulgarilor, promovând ideea că accesul acestora pe teritoriul elveţian echivalează cu jafuri, abuzuri, criminalitate, corupţie şi şomaj. Afişele UDC (foto) sunt însoţite de imaginea românilor în viziunea elveţienilor, adică nişte ”corbi”. Plasticitatea pozei este dată chiar de mărturisirea lui Toni Bruner, preşedintele partidului extremist: ”Păsări agresive şi hoaţe, care ameninţă existenţa celorlalte zburătoare”. Pentru acesta şi simpatizanţii săi, România este o ţară din lumea a treia în care se nasc doar hoţi, criminali, corupţi şi leneşi. Aceştia se pare că uită de piaţa românească de desfacere pentru produsele elveţiene, care nu este tocmai ”şomeră”, sau ”leneşă”. Un singur exemplu ar fi că, ”săracii Europei” au cumpărat în 2008 ceasuri elveţiene în valoare de 13 milioane de euro. Pam-pam!

DA heroină, NU români

La începutul lunii decembrie, aproape 70% dintre elveţieni au votat pentru prescrierea heroinei pentru dependenţi. Drogul va fi inclus în sistemul naţional de sănătate, iar proiectul, care prevede injectarea drogului în clinici, sub supraveghere medicală strictă, a fost introdus în cantonul Zürich în urmă cu 14 ani şi de 10 ani a fost experimentat în mai multe cantoane. Votul a fost favorabil chiar şi în cantoanele unde nu există încă astfel de clinici.
Cei 30% care nu au fost de acord cu programul susţin că mesajul va fi interceptat greşit de către tineri şi va dăuna dependenţilor.
Atât aceste experimente sociale bizare, cât şi rezultatul referendumului nu au fost comentate aproape deloc în mass-media helvetă. Mai mult decât atât, Partidul Uniunea Democrată de Centru nu a avut nimic de spus vizavi de introducerea heroinei în clinici. De ce? Pentru că toate relele vin de la români. Iar românii n-au voie în Elveţia. Încă…

UE are acul Schengen pentru cojocul helvet

În încercarea de a face pace şi de a-şi duce la îndeplinire rolul, Uniunea Europeană dă din coate atât cât îi permite statutul (Elveţia nu este membru al uniunii). În nenumărate rânduri, UE a avertizat populaţia helvetă cu privire la efectele pe care le poate avea un vot negativ al rezultatului votului privind liberul acces al românilor pe piaţa muncii.
Elveţienii sunt ameninţaţi că vor fi excluşi de la prevederile mai multor acorduri bilaterale, inclusiv acordul Schengen, unde au aderat pe 12 decembrie 2008. Însă condiţionarea UE este numită de dreapta populistă elveţiană ca fiind ”şantaj” şi este considerată de aceştia neconstituţională şi nedemocratică.

MAE şi mass-media îngroapă demnitatea românilor

Cine n-are ambasadori şi mass-media, să plângă de ruşine. Dezastrul din diplomaţia românească, atitudinea nulă a ambasadorilor şi lipsa reacţiilor în rândurile jurnaliştilor au permis occidentalilor să joace cuci cu imaginea şi demnitatea românilor în mlaştinile europene. Revelioane cu manelişti ţigani pe toate posturile TV, telenovele cu ţigani, ştiri şi emisiuni numai cu şi despre ţigani, crime, violuri, furturi, remix al imnului României cântat de ţigani, clipuri electorale şi imnuri sportive comupse şi cântate de ţigani, televiziuni cu şi pentru ţigani etc. Asta prezintă mass-media românească. Pe de altă parte, aceeaşi presă se mulţumeşte să prezinte la rubrica de externe ce ţară a mai dat cu noi de pământ, ce umiliri şi jigniri am mai primit din Vest şi de câte ori pe zi suntem confundaţi cu ţiganii. Din cealaltă tabără, Ministerul Afacerilor Externe e într-o permanentă hibernare când vine vorba de relaţiile diplomatice cu imaginea românilor în ochii francezilor, italienilor, elveţienilor, nordicilor etc.
În urma scandalului Mailat, românul de etnie rromă care a ucis o femeie în Italia, Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice (OIJ), editor al ziarului DEZVÃLUIRI a acuzat guvernul italian pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale unor cetăţeni români şi a denunţat lipsa de reacţie a autorităţilor din România. OIJ a demarat, de asemenea, o campanie pentru repararea nedreptăţilor comise împotriva cetăţenilor români, campanie care a rămas fără ecou în rândurile mass-mediei centrale. Cu toate acestea, iniţiativa OIJ revine şi va cuprinde materiale de presă, dar şi o serie de petiţii ce vor fi depuse la instituţiile europene şi româneşti. În consecinţă, aşteptăm mesajele tuturor românilor ce se consideră abuzaţi, discriminaţi în Italia, pe adresa poştală, sau pe cea electronică a ziarului DEZVÃLUIRI, ori la secţiunea ”Problema ta îşi găseşte rezolvarea aici!”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top