Şantierul Naval Constanţa propune contracte dezavantajoase viitorilor angajaţi
Un articol de Andreea PAVEL, Ştefan KOSTOFF
Redacţia ziarului DEZVĂLUIRI a primit copia unui contract care urmează a se încheia între Colegiul Tehnic de Marină ”Alexandru Ioan Cuza” Constanţa şi Şantierul Naval Constanţa (SNC). Elevul care ne-a trimis contractul ne-a adus la cunoştinţă, de asemenea, o acuzaţie extrem de gravă la adresa celor două părţi contractuale. Băiatul, care termină anul acesta clasa a XII-a, ne-a declarat că a fost ameninţat cu exmatricularea în cazul în care va refuza să semneze contractul. Un alt elev ne-a spus că, în cazul în care nu vor semna contractul cu SNC, practicanţii sunt obligaţi să-şi achiziţioneze singuri echipamentele de practică. De asemenea, acelaşi elev ne-a vorbit şi despre ameninţarea unui profesor care le-a spus că dacă nu vor face practică la SNC, există posibilitatea să nu treacă anul la practică, pentru că doar şantierul deţine cele mai bune dotări de specialitate.
Elevii: Nu trecem clasa dacă nu mergem la SNC
Un elev de la clasa a XII-a H ne-a spus cum stă treaba cu perioada de practică ce va începe, după spusele lui, din luna februarie.”La noi în clasă, doar unul a semnat, care face naveta. Ne-au spus că dacă nu semnăm nu ne vor da echipamentele corespunzătoare pentru practică. Deci, trebuie să le cumpărăm din banii noştri. Restul n-a vrut să semneze pentru că după ce terminăm practica, trebuie să muncim obligatoriu trei ani, iar eu vreau să fac facultatea. Ne-a zis un profesor că dacă nu facem practică la SNC, s-ar putea să nu trecem clasa, pentru că dacă nu mergem acolo n-avem practica corespunzătoare, adică acolo sunt cele mai bune dotări, pentru ca noi să învăţăm şi astfel să trecem clasa. Nu-mi amintesc cum îl cheamă pe profesor… Cocea, parcă”.
Un alt elev de la Liceul de Marină ne-a vorbit despre un lucru şi mai grav, referitor la refuzul de a face practică la SNC. Acesta a declarat că sunt ameninţaţi cu exmatricularea. Ţinând cont că un coleg de-al lui ne-a vorbit despre ”posibilitatea de a nu trece clasa, din cauza orei de practică”, creşte considerabil probabilitatea ca acest zvon să fie adevărat.
Condiţii dezavantajoase pentru tinerii practicanţi
Punctul trei al contractului îl obligă pe elevul care semnează contractul să lucreze minimum trei ani pentru Şantierul Naval Constanţa, recunoscut de altfel, pentru salariile mici pe care le oferă. Următoarea condiţie este aceea că dacă viitorul angajat încetează contractul de muncă, sau este concediat, este obligat să plătească 100 euro, drept cheltuieli efectuate de angajator pentru pregătirea profesională. Punctul şapte al contractului mai atârnă un bolovan de gâtul practicantului: ”În cazul în care, după finalizarea examenului de absolvire, elevul solicită angajarea, iar angajatorul eliberează o adeverinţă prin care încunoştiinţează elevul că nu are locuri de muncă disponibile, elevul se poate angaja la altă societate şi este exonerat de plata costurilor şcolarizării”. De asemenea, în cazul în care elevul urmează cursurile unei facultăţi, şi deci are şansa să se angajeze într-un loc mai bine plătit, nu poate face acest lucru pentru că derularea contractului se va decala cu perioada corespunzătoare.
Directorul adjunct se panichează…
Reporterul DEZVĂLUIRI au încercat să stea de vorbă cu Iuliana Negreţ, directorul Colegiului Tehnic de Marină ”Alexandru Ioan Cuza”, dar aceasta nu era în localitate. Nicolae Fulina, directorul adjunct al instituţiei a refuzat să ne furnizeze orice informaţie referitoare la contractele de practică, folosindu-se de pretextul că Negreţ este cea care s-a ocupat de acest lucru, iar el, fiind adjunct, nu are voie să dea declaraţii fără acordul directorului ”mare”. Ne-a sugerat să venim luni pentru a sta de vorbă cu Iuliana Negreţ şi a refuzat de asemenea să ne dea un număr de mobil al acesteia. La plecarea reporterilor, Fulina nu mai rezistă şi întreabă pe un ton panicat: ”Dar ce s-a întâmplat, aţi auzit ceva, sau… ?”. Miraţi, reporterul i-a spus că era vorba despre nişte informaţii generale, dar cum Fulina nu poate da declaraţii fără acordul lui Negreţ, orice discuţie e de prisos. Directorul adjunct conchide dubios: ”Nu veneaţi aşa din senin, dacă nu auzeaţi ceva…”.
Inspectoratul Şcolar Judeţean nu ştie nimic
Mariana Neacşu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, a mărturisit că nu ştie nimic, dar că se va documenta în legătură cu situaţia prezentată de reporterii DEZVĂLUIRI. De asemenea, ne-a sugerat să stăm de vorbă cu Andrei Alexe, juristul instituţiei, care ne poate da mai multe detalii legislative.
Nu a fost întocmai, pentru că Andrei Alexe ne-a spus că a auzit pentru prima oară de acest caz, drept pentru care nu poate da un punct de vedere oficial. Juristul ne-a rugat totuşi să revenim, pentru mai multe detalii, în zilele ce urmează, după ce va cere liceului contractul şi lămuririle de rigoare.
Nici Marian Sârbu, inspectorul şcolar general, nu ştia nimic despre vreun contract încheiat între elevii liceului şi Şantierul Naval Constanţa. Cu toate acestea, ne-a declarat că ISJ nu este implicat în practica de specialitate pe care elevii liceelor de profil o desfăşoară în anumite unităţi economice de profil: ”Înţelegerile se încheie doar între liceu şi unitatea respectivă. Noi nu suntem implicaţi în nici un fel. Deşi liceele nu sunt obligate să facă acest lucru, e bine totuşi să ni se aducă la cunoştinţă astfel de situaţii”. Referitor la ameninţările acuzate de elevi, Sârbu a declarat că nu este posibil aşa ceva şi că se va interesa de acest caz: ”E aiurea să condiţionezi astfel de lucruri şi cu atât mai mult să lansezi ameninţări”.
Pitbullul de serviciu
Dovada faptului că prezenţa presei în biroul directorului şi deschiderea discuţiei despre contractele de practică au agitat spiritele, este modul în care jurnalistul a fost abordat după ce a ieşit din cabinetul direcţiunii.
Nicolae Oteanu, profesor de fizică la Navrom, era de serviciu în ziua în care un reporter DEZVĂLUIRI a încercat să stea de vorbă cu directorul instituţiei. Întâlnirea dintre cei doi, şi mai ales abordarea profesorului Oteanu, nu au fost tocmai fericite. Reporterul a coborât de la etajul doi, acolo unde a stat de vorbă cu mai mulţi elevi despre perioada de practică şi contractele încheiate între liceu şi Şantierul Naval Constanţa. Profesorul de serviciu, care îşi terminase programul înainte ca reporterul să coboare, a strigat după reporter şi l-a agăţat de-un braţ. De-aici şi până la ameninţarea că o va bate pe eleva de serviciu pentru că reporterul nu şi-a dat datele din condica de la intrare, n-a fost cale lungă. Domnişoara de serviciu a permis reporterului, după ce s-a prezentat, să intre în cabinetul directorului, fără nici un fel de problemă. Reporterul a insistat să intre elevul de serviciu mai întâi şi să-i anunţe vizita. Ulterior, cel dintâi a urcat la etajul doi, acolo unde erau clasele a XII-a. La plecare, după ce se sunase, deci programul profesorului Oteanu se încheiase, reporterul a fost abordat foarte brutal şi ameninţător de profesor:
Nicolae Oteanu: ”Hei, domnişoară, ia vino încoace. Unde ai fost? Te-ai semnat la intrare?
Reporter: ”Nu. Domnişoara de serviciu m-a lăsat să intru la director, pentru că m-am prezentat”.
N.O.: ”Să vezi ce-o bat eu acuma, ea nu ştie că nu se intră aşa!? Aţi intrat ilegal, da?”
Rep: ”Cum s-o bateţi?!”
N.O.: „Uite-aşa, o s-o bat!”
Ulterior, reporterul s-a legitimat pentru a-i fi notate datele şi a scos legitimaţia de presă, moment în care Oteanu a continuat autoritar:
N.O: ”Asta poate să fie orice. Mie-mi arăţi buletinul. Am crezut că eşti elevă când ai urcat… dar să ştii că te-am bunghit”.
Rep: ”Păi, şi când am coborât cum v-aţi dat seama că nu sunt elevă?”
N.O.: ”Dacă erai elev, ştiai că nu treci de două ori pe lângă mine, fără să mă iau de tine”.
Acesta este momentul în care reporterul îl roagă pe profesor să se prezinte.
N.O.: ”Nu contează cine sunt… (uitându-se pe legitimaţie, apoi pe buletin, îşi schimbă tonul vocii într-unul foarte prietenos şi glumeţ, n.red.) şi ce sunteţi dumneavoastră? Dacă tu spui că semeni cu asta din legitimaţie…”
Rep:”Pe domnişoara o mai bateţi?”
N.O: ”Nu, n-o bat… ai intrat ilegal în şcoală. Trebuia să-mi spună mie domnişoara şi eu te duceam. Cum să treci de profesorul de serviciu?”
Rep:”De unde să ştiu cine sunteţi?”
N.O.: ”N-aveam ecuson? Păi, acum am terminat serviciul… ”
Rep: ”L-aţi terminat înainte să cobor eu, pentru că atunci când s-a sunat de intrare eu încă eram sus”.
N.O.: ”Eu n-am greşit… (către o mămică ce tocmai ieşea zâmbind) Sunt eu profesor rău?”
Iar mămica, râzând complice către profesor, adaugă: ”Nu, nu! Eu am plecat mulţumită că am copil bun!”