Exclusiv

Elevi bătuți de profesoară. Nou caz mușamalizat la Constanța AUDIO EXPLOZIV!

Elevi bătuți de profesoară. Nou caz mușamalizat la Constanța

Elevi bătuți de profesoară. Nou caz mușamalizat la Constanța, după cel izbucnit ieri, în care elevii unei clase erau umiliți și agresați de învățătoare.

Redacția Dezvăluiri a intrat în posesia unei înregistrări audio în care un profesor vorbește despre o colegă profesoară care a bătut doi elevi de liceu. Pe înregistrare se aude cum profesorul Marius Dumitrescu de la Liceul Dimitrie Leonida din Constanța îi cere fostului director Ionuț Pătrașcu să cerceteze abuzul Haricliei Popescu împotriva elevilor. Din informațiile noastre, la această discuție a participat și Daniela Frangopol (care se și aude pe înregistrare), inspector în cadrul ISJ Constanța. Înregistrarea a fost făcută vineri, ‎3 ‎martie ‎2023.

„Faptul că doamna Popescu bate copii… Nu ai făcut nimic, doar te-ai interesat și ai văzut că e adevărat. Ai fost anunțat, două persoane te-au anunțat de treaba asta. Trebuia să anunți părinții, să anunți inspectoratul (Inspectoratul Școlar Județean – n.red.). Părinții nu au reclamat de teamă că elevii nu vor mai fi luați în programul Erasmus. Erau înregistrări video în camera aceea. Le-ai păstrat?”, sunt întrebările profesorului Dumitrescu.

Elevi bătuți de profesoară. Nou caz mușamalizat la Constanța

Răspunsurile directorului sunt de-a dreptul halucinante. Pătrașcu spune că nu are de ce să anunțe ISJ, pentru că părinții nu au reclamat nimic!

„Am întrebat eu copiii și mi-au spus <ne-a luat un pic așa, de ureche>. Nu am avut de ce să păstrez înregistrările video, de vreme ce nu este o reclamație”.

Inspectoarea Frangopol îi ține isonul, spunând că Inspectoratul trebuie anunțat atunci când există o hârtie scrisă din partea unui reclamant. Cu alte cuvinte, dacă nu există o reclamație scrisă, povestea poate fi îngropată. Ceea ce s-a și întâmplat. Înregistrările de pe camerele video au fost șterse și peste această poveste s-a așternut tăcerea.

L-au anunțat personal pe șeful ISJ dar nu s-a luat nicio măsură!

Asta până în iunie 2023, când Marius Dumitrescu și colega sa, Paula Panait, au mers în audiență la șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai. Cei doi i-au relatat inspectorului general despre incidentul cu agresiunea împotriva elevilor, dar acesta nu a luat nicio măsură!

„Am mers împreună cu colegul meu, domnul Marius Dumitrescu, în audiență la domnul inspector general, pentru a discuta despre mai multe nereguli pe care le semnalasem anterior conducerii școlii, dar conducerea școlii nu a luat seama de sesizările noastre.

În timpul audienței cu domnul inspector general, printre toate aspectele sesizate, domnul Dumitrescu a menționat și situația în care doamna Popescu a bătut doi elevi de clasa a unsprezecea, la ora dumneaei, din sala 8, unde își desfășoară orele.

Pe unul dintre ei l-a luat ulterior în proiectul Erasmus, poate ca să nu reclame situația respectivă. Domnul Dumitrescu aflase de această situație chiar de la elevii în cauză. Dumnealui a anunțat conducerea școlii la momentul respectiv, dar nu s-a luat nicio măsură, spunându-se cum ni se spune de fiecare dată când doamna Popescu ne jignește în ședințele de catedră, că <așa este ea>.

În urma informării domnului inspector despre aceasta situație de violență asupra elevilor, nu s-a întâmplat nimic.

Mai mult decât atât, doamna Popescu este acum directoarea școlii și nu ratează niciun moment să ne hărțuiască pe noi, cei care semnalăm nereguli în școală”.

Contează doar hârtiile, nu adevărul și în niciun caz elevii!”

„Când a auzit că doamna Popescu a bătut doi elevi, domnul inspector general nu a avut nicio reacție în sensul de ne cere mai multe detalii, pentru a ancheta cazul. De altfel, ulterior nu a fost nicio anchetă desfășurată de școală sau de Inspectorat.

Am observat că la ISJ Constanța contează doar hârtiile și nu faptele sau adevărul. Dacă nu există hârtie sau reclamație, cazul poate fi mușamalizat. Și chiar și atunci când există hârtii, cei din Sistem știu foarte bine cum să se <acopere> de ele. Contează doar aparențele, în niciun caz adevărul și cu atât mai puțin elevii.

Întorcându-mă la dialogul cu inspectorul general, ca să scape de responsabilitate, acesta mi-a sugerat să depun o plângere la Parchet. Apoi și-a dat seama că a greșit și a spus că nu trebuie să îl iau în serios”.

Ce spune șeful ISJ, Sorin Mihai

Conștienți de abilitatea cu care acești oameni se mișcă printre hârtii și regulamente, l-am întrebat și noi pe șeful ISJ ce trebuie să facă un director de școală, respectiv un inspector școlar, când află că un profesor a bătut un elev. Iată ce ne-a răspuns:

„Conform Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor, în primul rând sesizează Poliția și DGASPC. Conform aceleiași proceduri, ISJ doar este informat verbal. Obligația este cea a directorului unității de învățământ, cel care poate oferi date concludente în relația cu instituțiile abilitate și care poate sprijini managerul de caz stabilit de DGASPC pentru situația respectivă. Cu toate acestea, de fiecare dată când s-au pus la dispoziție aceste date concludente și către ISJ, ne-am asigurat că s-a stabilit comunicarea prevăzută”.

L-am întrebat pe Sorin Mihai și dacă a fost informat despre acest incident de către subalterna sa, inspectoarea Frangopol. De asemenea, am vrut să știm cum comentează declarațiile celor doi profesori. Până la redactarea articolului nu am primit niciun răspuns. Dacă îl vom primi ulterior, îl vom publica.

Mihai Răzvan ROTARU

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top