Ştiri

Echipajul PNL Constanţa, dezbinat de „căpitan”: jumate D.A., jumate ba!

„În turul II votăm Băsescu” versus „Chiar dacă ne dau premierul, tot nu facem alianţă”

În cursul săptămânii trecute, Traian Băsescu a şocat opinia publică şi a stârnit controverse în rândul liderilor politici afirmând că îşi doreşte un nou Guvern, purtând însă aceeaşi pălărie de dreapta: un executiv PD-L – PNL, cu condiţia ca premierul să nu fie numit din rândul liberalilor. Aceştia i-au sugerat lui Băsescu să „nu mai vândă pielea ursului din pădure” şi să-şi vadă mai departe de treburile marinăreşti. Motivaţia liderilor PD-L pentru opţiunea unui Guvern format cu PNL este reprezentată de similitudinile ideologice. Se pare că pentru liberali acest aspect este prea puţin important, dat fiind faptul că aceştia nici nu vor să audă de o altă alianţă cu democrat-liberali, cu atât mai puţin cu cât preşedintele i-a anunţat că singura condiţie este ca peneliştii să-şi ia gândul de la funcţia de premier.

Un articol de Andreea PAVEL

Ar fi curios de urmărit dacă liderii Partidului Naţional Liberal se vor sfătui cu reprezentanţii partidului din teren, în speţă primarii liberali ai oraşelor şi comunelor din ţară. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu cei mai reprezentativi şefi ai administraţiilor publice locale liberale, atât din prisma numărului de mandate obţinute până acum, cât şi din prisma experienţei în administraţie, sau a devotamentului faţă de doctrina liberală.

Ioan Oprea, primar comuna Săcele: „Din păcate, băieţii de la vârf merg cu PSD. Ar trebui să ne consulte şi pe noi”  

Suprafaţa comunei – 18.212 hectare
Sate aflate în administraţie – 0
Populaţie – 2700 locuitori
Număr de mandate – 2

„Din punctul meu de vedere, ca primar PNL, cred că cel mai bine ne-ar fi cu PD-L. Totul depinde, însă, de Băsescu. Varianta pe care el a propus-o nu este corectă. Nu se poate şi preşedinte din partea democrat-liberalilor (asta dacă iese tot el), şi premier tot democrat-liberal. S-ar repeta episodul cu Boc premier şi nu am ajunge nicăieri. Am văzut cu toţii cât a rezistat un guvern condus de un democrat-liberal. Pe de altă parte, acest lucru reprezintă o tendinţă către dictatură şi nimeni nu îşi doreşte aşa ceva. PNL Constanţa susţine varianta unui Guvern cu PD-L, dar, din păcate, băieţii noştri de la vârf înclină să meargă cu PSD. Noi nici nu vrem să auzim de posibilitatea asta. Ar trebui să ne consulte şi pe noi, că până la urmă primarii sunt cei care aduc voturile”, ne-a declarat Ioan Oprea, edilul comunei Săcele.  

Gheorghe Grameni, primar comuna Mihai Viteazu: „De ce e musai să fie un premier PNL?”

Suprafaţa comunei – 9713 hectare
Sate aflate în administraţie – Mihai Viteazu, Sinoe
Populaţie – 3440  locuitori
Număr de mandate – 3

„Cei de sus, de la centru, sunt mari, noi mai puţin contăm pentru ei. Cu toate acestea, în turul I eu îmi voi îndemna comunitatea să voteze cu Crin Antonescu, desigur. Ulterior, în turul II îi voi îndemna să voteze cu Băsescu. În cazul în care Antonescu ajunge în turul II cu Băsescu, automat îl vom vota pe al nostru şi cu siguranţă va ieşi preşedinte. Dar dacă nu va reuşi să ajungă în turul II, vom merge cu Băsescu şi susţinem un Guvern PNL – PD-L pentru că suntem de dreapta şi aşa este normal. Asta cu toate că nu se mai înţelege nimeni cu Băsescu. Câte despre premier, ce e musai să fie de la noi? Asta e o aberaţie, nu contează de unde e premierul, important e să meargă lucrurile şi să se înţeleagă pentru a putea depăşi criza. În ce priveşte anticipatele, asta e ambiţia prostească a preşedintelui. Cred că după prezidenţiale cu siguranţă vom avea anticipate, apoi va cădea din nou Guvernul şi tot aşa…”, ne-a declarat primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni.

Ioan Herdean, primar comuna Istria: „Cât e Băsescu acolo, alianţa nu e posibilă”

Suprafaţa comunei – 17.063 hectare
Sate aflate în administraţie – Istria, Nuntaşi
Populaţie – 2630 locuitori
Număr de mandate – 4

„Nu cred că mai este posibilă vreodată o alianţă între PNL şi PD-L, atât timp cât Băsescu mai este în fruntea democrat-liberalilor. Am trecut prin prea multe ca să mai avem încredere într-un Guvern format cu ei şi nu cred că este posibil un astfel de Executiv nici chiar dacă ne oferă funcţia de premier. Cât despre colegii mei de breaslă, n-am avut de-a face cu primarii PD-L, nu-i cunosc, chiar nu ştiu ce să spun despre ei. Dar la nivel central, nu este posibilă nici o astfel de alianţă. În schimb, Claudiu Palaz este un om extraordinar, deosebit, şi niciodată Constanţa nu a avut un prefect mai competent şi abil. În ce priveşte alegerile anticipate, în mod sigur vom avea de-a face cu ele. În concluzie, eu ca primar PNL, aleg PSD, în detrimentul PD-L, în ciuda tuturor incovenientelor de la nivelul judeţului”, ne-a mărturisit şeful administraţiei publice din comuna Istria, Ioan Herdean.

Ion Adam, primar comuna Comana: „Nu-l mai iau în serios pe Băsescu”

Suprafaţa comunei – 8118  hectare
Sate aflate în administraţie – Comana, Tătaru, Pelinu
Populaţie – 1860 locuitori
Număr de mandate – 1

„În primul rând, eu nu mai iau nimic în serios din ce spun Băsescu şi democrat-liberalii şi în al doilea rând, dacă vorbeşte serios, atunci o face pentru că îi este frică de Crin Antonescu. Ştiţi de ce? Pentru că dacă intră în turul II cu Geoană, atunci Băsescu va câştiga cu siguranţă, dar dacă, în schimb, intră în turul II cu Antonescu, atunci nu are nici o şansă să câştige alegerile. De aceea a ieşit pe post să spună că vrea un Guvern cu noi: ca să-l sensibilizeze pe Crin, iar acesta să nu-l mai atace şi să-l critice pe el, ci pe Geoană. Pe de altă parte, cu toţii ştim că oricine se duce cu Băsescu la guvernare nu poate face nimic: aţi văzut şi PNL, şi PSD. Cât despre Negoiţă, cred că nu va fi validat, dar nici la anticipate nu vom ajunge pentru că să ştiţi că nu numai liberalii şi social-democraţii vor ajunge la anticipate, ci şi democrat-liberalii. Şi ce? Credeţi că le va conveni? Concluzia mea este că dintre PD-L şi PSD, aleg PSD pentru că am avut de-a face cu ei şi acum, şi înainte şi majoritatea este reprezentată de oameni de cuvânt, iar acesta este cel mai important aspect. Deci în contextul actual spun PSD, chiar dacă  acum patru ani aş fi spus PD-L”, a declarat Ion Adam, primarul localităţii Comana.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top