Opinii

„După datina străbună”, festivalul ce precede sărbătorile de iarnă, la Cumpăna

Continuând tradiţia, în ziua de 13 decembrie 2009, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna în colaborare cu Radio România „Antena Satelor” şi Televiziunea „Favorit” , sub egida Consiliului Judeţean Constanţa, în Sala de spectacole a Casei de Cultura din localitatea Cumpăna se va desfăşura cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă intitulat „După Datina Străbună”.

Festivalul a început la ora 10:00 cu o paradă a portului a costumelor şi măştilor specifice sfintelor sărbători de iarnă, care va avea loc pe Şoseaua Constanţei din comuna Cumpăna. Parada a fost urmată de evoluţia, pe scena Casei de Cultură Cumpăna a fiecarui ansamblu artistic, care îşi va prezenta datinile şi obiceiurile de iarnă din zona de provenienţă. Au susţinut recitaluri artişti consacraţi precum Mariana Anghel, Polina Gheorghe, Marius Marin Cristel, Ionuţ Petreacă, Elena Mimiş Trancă şi Gheorghe Trancă. Orchestraţia a fost asigurată de Taraful Casei de Cultură Cumpăna, condus de dirijorul Nicolae Spătaru. Ansamblurile folclorice care au participat la festival au fost: “Româncuţa”, comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, „Muguraşii Cumpenei”, comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, „Kardelen”, comuna Cumpăna, judeţul Constanţa,  „Plăişorul”, comuna Săliştea, judeţul Alba, „Doruleţul”, comuna Făcăieni, judeţul Ialomiţa,  „Rândurile”, comuna Oseşti, judeţul Vaslui,  „Floricica”, comuna Comarnic, judeţul Prahova,  „Floare de corn”, comuna Corn, judeţul Prahova,  „Junii Valahi”, comuna Vulcana Băi, judeţul Dâmboviţa,  „Hora”, comuna Vlăsineşti, judeţul Botoşani,  „Crai Nou”, oraşul Frasin, judeţul Suceava,  „Muguraşul”, comuna Tulgheş, judeţul Harghita,  „Urziceanca”, comuna Urzicuţa, judeţul Dolj,  „Liliacul”, comuna Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi,  „Moşoaiele”, comuna Luncaviţa, judeţul Tulcea,  „Mugurelul”, oraşul Cernavodă, judetul Constanţa,  „Plai de Dor”, comuna Albeşti, judeţul Constanţa.
De asemenea, tot pe 13 decembrie, începând cu ora 15:00, în sala mică a Casei de Cultură din comună, locuitorii au sărbătorit alături de restul invitaţilor „Ziua etniei tătare din România”, o zi cu o însemnătate deosebită în calendarul intercultural. În acelaşi timp, a avut loc un moment artistic susţinut de ansamblul de dansuri „Kardelen” din Cumpăna.   

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top