Ştiri

După ce l-au pupat pe amândoi obrajii, politicienii scuipă uninominalul

Mircea Geoana

Mircea Geoana

Primii care au înjurat noul sistem electoral au fost, culmea, chiar cei care până mai ieri îl lăudau şi îl prezentau ca pe marea realizare a vieţii lor. Este vorba despre politicienii care au negociat şi au votat legea uninominalului. După ce s-au trezit cu ei înşişi, sau cu colegii lor, aruncaţi în afara Parlamentului de noul şi alambicatul sistem, ei l-au renegat. Dacă aruncăm o privire în urmă, spre zilele în care votul uninominal era pe ordinea de zi a Parlamentului, vom observa că, în ciuda optimismului general, a demagogiei şi a susţinerii largi a proiectului de lege, parlamentarii erau conştienţi că noul sistem electoral se asemăna mai mult cu o loterie.

Un articol de Răzvan PETRE

Legea Unininominalului, adoptată pe şest în Senat

Proiectul actualei legi a votului uninominal a fost depus la finele anului trecut la Senatul României. Iniţiativa era susţinută de 17 deputaţi şi senatori, printre care figurau Victor Ponta, Dan Ştefan Motreanu, Varujan Pambuccian, dar şi un reprezentant al Partidului România Mare (care, aşa cum se ştie, s-a luptat până în ultima clipă împotriva instituirii sistemului de vot uninominal). Ne-ar fi produs o bucurie deosebită să vă prezentăm astăzi declaraţiile date de senatori pe marginea acestui subiect, în şedinţa dedicată proiectului de lege. Din păcate, acest lucru este imposibil, întrucât şedinţa de care am vorbit mai sus nu a avut loc. Nici unul dintre senatori nu şi-a bătut capul să desluşească matematica complicată a sistemului propus. Nici un senator nu şi-a asumat răspunderea, votând pentru un proiect de lege pe care se pare că oricum nu îl prea înţelegeau. Votul uninominal a trecut de Senat prin procedura adoptării tacite – proiectul a stat pe masa Senatului mai mult de 60 de zile, situaţie în care a fost declarat ca fiind adoptat, fără ca cineva să îl ia în discuţie.

PSD – primul care se laudă că ne-a dat uninominalul, primul care îl desfiinţează

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, imediat după anunţarea rezultatelor finale, că legea votului uninominal trebuie reanalizată, întrucât are multe imperfecţiuni. Geoană a desfiinţat aritmetica distribuirii mandatelor, arătând că există foarte multe colegii în care PSD a pierdut cu 47, 48 sau 49% din voturi. Şeful de la PSD a catalogat drept ”nedemocratice” situaţiile în care cei care au obţinut locul trei cu 8 sau 9% din voturi au ajuns parlamentari în detrimentul celor dintâi. Ce a uitat Geoană să precizeze este că aceste situaţii au fost posibile tocmai datorită presiunilor făcute de PSD ca legea să fie adoptată în forma actuală, iar nu în variantele propuse de Băsescu sau de Pro Democraţia. Mai corect ar fi fost ca Geoană să se recunoască prostănac, pentru că varianta propusă de Băsescu (uninominal în două tururi), odată adoptată, ar fi adus o grămadă de mandate în plus pentru candidaţii PSD.

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas

Dar să ne uităm un pic pe declaraţiile făcute de deputatul Anghel Stanciu, în numele grupului parlamentar PSD, cu ocazia votului pentru uninominal: „Noi vom sprijini proiectul pe care l-am iniţiat şi care este efectiv în substanţa sa rodul muncii, chibzuinţei şi strădaniei Partidului Social Democrat. Am fost cei care l-am propus, cei care l-am susţinut, cei care am găsit cheia deblocării acestei soluţii de vot uninominal”. Adică acea soluţie considerată acum de Geoană ca fiind nedemocratică…

În încheierea discursului, Anghel a spus: „Vă invit, stimaţi colegi, să votăm votul uninominal (sic!) şi, evident, să plecăm satisfăcuţi acasă, că am făcut un lucru bun cu mâna noastră”. Pentru Anghel, chiar a fost un lucru bun – el s-a ales parlamentar prin redistribuirea voturilor – dar PSD a pierdut alegerile, deşi a câştigat cel mai mare număr de voturi.

Fratele tribunului îşi trimite singur scrisori

Cel mai constant opozant al votului uninominal a fost Partidul România Mare, care se temea de faptul că serioasa lipsă de cadre îi va lăsa pe dinafara Parlamentului. Luând cuvântul la votul final al legii, deputatul Marcu Tudor (fratele lui Vadim) şi-a vărsat nervii pe cei ce au votat în favoarea uninominalului, lansând, totodată şi un mic blestem: „Atât de emfatici şi atât de Popey Marinarul aţi fost, umflându-vă muşchii de fericire şi cu aplauze la acest vot uninominal, încât ar fi trebuit să vă intre şi soţiile, şi copiii, de fericire în Parlament, după cum aţi fost de fericiţi că s-a votat astfel! În ceea ce mă priveşte, eu îmi voi face o sumă cât de cât până la viitoarele alegeri, pusă deoparte, să trimit câte o vedere de felicitare la toţi cei, marea majoritate, după mine, care nu vor mai fi în Parlament. Nu veţi mai intra, domnilor! Eu vă voi felicita, de acum începând, pe cei care vor plimba căruţul prin Cişmigiu, după ce au făcut o activitate 18 ani, poate, de politică.” Din nefericire, bănuielile cele mai sumbre s-au adeverit, iar PRM nu a mai intrat în Parlament. Probabil că acum, în caz că nu plimbă căruciorul prin Cişmigiu, fratele tribunului trimite scrisori autoadresate…

Iliescu, nu eşti reprezentativ!

În urmă cu opt luni, când votul uninominal nu generase încă efecte, toată lumea îl lăuda ca pe un fel de leac al vieţii politice. Luând cuvântul în numele PD-L, deputatul Valentin Iliescu s-a declarat convins că uninominalul va da României un Parlament mai curat, mai reprezentativ: „Cred că adoptarea unei asemenea legi va duce la o calitate mai mare a actului legislativ, la o prezenţă mai reprezentativă şi mai importantă în forul legislativ al ţării şi probabil că problemele şi interesele cetăţenilor, de multe ori călcate în picioare de un Parlament mult prea mult interesat de jocurile politice, să se gândească în primul rând la cei care i-au trimis pe parlamentari acolo”. Pe Valentin Iliescu nu l-a mai trimis nimeni în Parlament, locul său de parlamentar fiind câştigat de un deputat din partea PNL.

Marton Arpad, UDMR: Noi am inventat ceva ce nu există!

După ce au tergiversat cât au putut votul uninominal, de teama că nu vor mai intra în Parlament, ungurii au ajuns să constate, după alegeri, că sunt printre cei mai câştigaţi. Din seria şicanelor UDMR-iste, vă prezentăm declaraţia hilară, dar mesianică, a şefului grupului parlamentar UDMR: „Noi am inventat ceva ce nu există! Aproape nimic nu se ia în circumscripţii, deşi mandatele se vor da către persoanele care au candidat în circumscripţii, dar nu neapărat de către persoana care a fost pe primul loc. Deci, electoratul va afla că a fost fentat în momentul în care deputatul lui va fi cel care a ajuns pe locul 4 în circumscripţia sa electorală.” Pe 30 noiembrie, elctoratul român a fost fentat, UDMR aducând în parlament doi deputaţi, la Braşov, cu doar 1000 de voturi (de pe locul 4) şi în Diaspora, tot de pe locul 4 şi cu doar… 34 de voturi! Ulterior, mandatul deputatei unguroaice din Diaspora a fost contestat, de către… un coleg din UDMR, care murea de ciudă că nu prinsese el mandatul.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top