Consiliul European

DNA Show!

Să facem un exerciţiu de imaginaţie: Hrebenciuc şi Şova sunt interceptaţi când primul îi spune celuilalt „Dane, mi-a venit o idee – Hai să aruncăm în aer Parlamentul European! Mergem amândoi la Strasbourg, eu aduc nişte acid azotic şi tu iei nişte săpun de mâini cu glicerină (ca să nu se prindă la aeroport), apoi le combinăm, facem nitroglicerină şi Bum! Parlementu!”. După care cei doi râd, îşi aprind câte un trabuc şi încep să vorbească despre fotbal. Ei bine – ce credeţi: Dacă acest dialog ar avea loc în realitate, DNA-ul i-ar sălta pe cei doi pentru terorism?

Un articol de Răzvan PETRE

Bineînţeles că nu! S-ar face de râsul curcilor orice procuror dacă ar merge cu aşa ceva în instanţă. Dai iată că DNA i-a pus pe cei doi sub acuzare pentru o discuţie care chiar a avut loc şi care viza nu vreo întreprindere teroristă, ci împărţirea ciolanului, respectiv schimbarea unor legi. Din capul locului, trebuie notat un lucru – ambii protagonişti sunt parlamentari şi aveau, până zilele trecute, funcţii importante în principalul partid de guvernământ. Faptul că cei doi discută modificarea Codului Penal şi promovarea unei legi (fie ea şi legea amnistiei) ţin, până la urmă, de fişa postului. Chiar având în vedere că respectivele modificări legislative îi creau avantaje lui Hrebenciuc, şi tot nu le putem găsi o vină celor doi. În definitiv, scopul legilor e de a fi în beneficiul oamenilor (fie că vorbim de Popor, sau de indivizi), iar Codul Penal e atât de prost încât eu însumi aş modifica, la urgenţă, vreo 10 articole, dacă cineva mi-ar da peste noapte puterea asta. Iar legea amnistiei, să ne amintim, a fost cerută insistent şi de către alte persoane, fără ca acelora să li se întâple ceva. Bunăoară, Adrian Năstase a cerut acelaşi lucru ca Hrebenciuc, doar că spre deosebire de acesta, el nu a făcut-o prin toaleta unui hotel, ci public, pe blog şi de la tribuna unei întâlniri informale a PSD. L-au săltat pe Năstase pentru asta? Nu.
Să derulăm filmul evenimentelor: Hrebenciuc intră în vizorul procurorilor în urmă cu mai bine de jumate de an, în septembrie se prefigurează dosarul retrocedărilor, în octombrie el este chemat şi pus sub acuzare. La două zile de la eveniment, Hrebe iese la (deja) faimoasa şuetă cu Şova. După încă trei zile, stenograma discuţiilor e sifonată în presă, iar cei doi sunt propuşi pentru arestare. Stop-cadru. Procurorii care de 10 ani îl freacă pe Radu Mazăre fără măcar să-l trimită în judecată sau să claseze dosarele au reuşit să facă acum un dosar în trei zile? Şi doar pe baza unei interceptări? Wow!
Aşa cum arătam mai sus, discuţia dintre Hrebenciuc şi Şova are, din punct de vedere juridic, valoare zero. Cei doi pot declara că au glumit, sau că au vrut să verifice dacă sunt „ascultaţi” de servicii. Ca să nu pice dosarul din cauza asta, DNA i-a legat de coadă povestea cu „cârtiţa” care îi dădea lui Hrebe informaţii clasificate din DNA. Dar staţi aşa! Procurorii ştiau deja de asta, şi reuşiseră să obţină dovezi care permiteau arestarea lui Hrebenciuc şi a informatorului său, încă din august! Şi mai bizar, percheziţia la „cârtiţă” a fost făcută abia la 24 de ore după apariţia stenogramelor în presă! Cum nimic nu e sifonat la întâmplare, puteţi să fiţi convinşi că, în acest caz, terfelirea publică a lui Hrebenciuc şi a lui Şova a fost principalul scop.
Pentru Victor Ponta, scandalul a picat la ţanc. A fost încă o săptămână în care nu s-a vorbit despre guvernarea sa dezastruoasă, sau despre faptul că el e singurul candidat care nu are un program politic concret. I-a dat prilejul să îi „radă” pe Hrebenciuc şi Şova – doi adversari redutabili, de care abia aştepta să se descotorosească. Şi nu în ultimul rând, i s-a dat ocazia de a poza în liderul ferm, care stă departe de scandaluri şi care tranşează rapid orice scandal din partid. Cât despre DNA – probabil că băieţii se felicită că nu l-au săltat pe Hrebenciuc mai devreme. Aşa, au avut ocazia perfectă de a se pune bine cu noul şef. Aviz celor care încă mai cred că DNA-ul e unealta lui Băsescu…

Actualitate

To Top