COMUNICATE

Diversiune cu iz politic la Cobadin

În unele localitati din judetul Constanta, lupta electorala a început de multa vreme. Rivali în ale alegerilor pentru ocuparea posturilor din primarii, candidatii perdanti nu au precupetit nici un efort pentru a face tot ce-i posibil ca cei care au iesit la un moment dat învingatori sa le cada în capcana. Agatându-se de multe ori de situatii simpliste ce sunt duse pâna la exacerbare, rivalii cauta motive pentru a se scoate reciproc definitiv din lupta. Cazul primarului de la Cobadin, Ion Corneanu este unul elocvent. Daca pâna acum nimeni nu a stiut care sunt adevaratele dedesupturi ale atacurilor concertate asupra lui Corneanu din partea celui mai „insistent nemultumit” din comuna Cobadin, pe nume Nazif  Ecrem, iata ca situatia se limpezeste. Recent, a fost scos la iveala un document care atesta diversiunea pe care a declansat-o cu succes pâna acum, Nazif Ecrem.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU
                        DORU COPOT

Totul a început în anul 2000, cu ocazia alegerilor locale. La primaria comunei Cobadin au candidat de-a lungul timpului mai multe persoane printre care Corneanu Ion, Marin Fratea, Constantin Pacuraru dar si Nazif Ecrem. Ecrem candidase pentru postul de primar si în anul 1992 si în 1996, dar de fiecare data a pierdut. Lumea din comuna deja vorbeste despre o conjuratie a celor trei, Fratea, Pacuraru si Ecrem, împotriva lui Corneanu. Singurul care avea într-adevar cu ce sa iasa la lupta împotriva primarului Corneanu a fost Ecrem. Acesta luase în anul 1992 un spatiu comercial cu destinatia „Restaurant”, undeva în centrul comunei. Spatiul era al primariei. Abia în anul 1995, firma lui Ecrem, SC.Gessurex Impex SRL, a încheiat un contract de închiriere cu Primaria Cobadin, pe vremea aceea comuna având un alt primar. Contractul avea valabilitatea de 10 ani.  În anul 1990, guvernantii au dat o lege cu valabilitate scurta si de care stiau doar cei care trebuiau sa stie. Legea permitea celor care detineau orice fel spatii sa se declare proprietari fara a fi obligati sa întreprinda nici un fel de alte formalitati. În anul 2000, la multi ani dupa ce valabilitatea acelei legi expirase, Nazif Ecrem s-a trezit sa-si treaca si el spatiul comercial pe numele lui. Pentru acest lucru Ecrem a convins pe cineva din Primaria Cobadin sa execute un fals în documente. Astfel, în Registrul oficial al Primariei aflat în arhiva institutiei, la pozitia 4007 din data de 30.06.1990, a fost trecuta si asa zisa „solicitare de cumparare a spatiului”. Solicitarea lui Ecrem apare la nr.4007 bis.

Cuiul lui Pepelea

Gestul lui Nazif Ecrem a fost totusi ignorat la acea vreme din mai multe considerente pe care nu le vom expune la acest moment. În schimb situatia spatiului a ramas multa vreme incerta. De aceea, în dorinta lui de a pune mâna pe acel spatiu, Nazif Ecrem a dat în judecata Consiliul Local Cobadin iar prin decizia instantei din data de 11.03.2002 acesta câstiga dreptul de a cumpara spatiul. În acest context,  Consiliul local a efectuat o evaluare a spatiului urmând ca ulterior sa-l vânda solicitantului. Evaluarea a fost facuta de firma specializata VIFA SRL Constanta. Neconvenindu-i suma rezultata în  urma evaluarii (265 milioane de lei vechi), Nazif Ecrem îl da în judecata direct pe primarul Corneanu, în dosarul penal 2382/2002. Ulterior Parchetul Medgidia propune o noua expertiza ce a fost efectuata de expertul Suna Timur. Acesta a evaluat spatiul la o valoare ceva mai mica decât evaluarea facuta de Primarie(114,16 milioane lei vechi). Nici în aceste conditii „clientul” nu a dorit sa cumpere spatiul. În luna martie 2005 în sedinta Consiliului local Cobadin se pune în discutie o a treia expertiza. Aceasta a fost efectuata de inginerul Valeriu Stoica, ajungându-se la valoarea de 69,024 milioane de lei. Nici de aceasta data Nazif Ecrem nu a dorit sa cumpere spatiul. De mentionat este faptul ca în Rechizitoriul aflat într-unul din dosarele penale întocmite pe numele primarului Corneanu pe acest subiect, se specifica faptul ca în urma evaluarii efectuate de Suna Timur, Nazif Ecrem ar fi acceptat sa cumpere spatiul, dar ulterior s-a razgândit, considerând sau fiind sfatuit ca este mai bine sa continue procesul împotriva primarului. În conditiile în care intentia reclamantului primarului de a intra în posesia spatiului respectiv,(chiar si folosindu-se de falsuri evidente în acte publice) este clara, tergiversarea situatiei si mai ales tendinta de a crea o diversiune menita sa tulbure viata comunei poate însemna ca la Cobadin exista un interes vadit din partea anumitor grupuri de a-l îndeparta cu orice pret pe actualul primar din postul pe care-l detine.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top