Comisia Europeană

Crima de la Univers’All

De noua luni, familia Stavre din Constanta traieste un calvar, dupa ce fiul de 30 de ani si-a pierdut viata în conditii înca neelucidate de o justitie aservita grupurilor de interese, inertiei si neprofesionalismului. Firul evenimentelor, presiunea pe care o resimt la tot pasul, feelingul personal, dar mai ales conduita politistilor si procurorilor îi determina pe sotii Stavre sa creada ca fiul lor a fost ucis cu sânge rece. Ceea ce face ca acest caz sa fie absolut unicat este faptul ca parintii lui Bogdan Stavre detin un film al evenimentelor, si nu doar mental, ci imprimat în memoria camerei de luat vederi. O memorie care demonstreaza aproape fara dubiu ca ancheta decurge neprofesionist, ca sa nu spunem ca cineva încearca sa musamalizeze întreaga afacere, sub deja mediatizata poveste a unui suicid din dragoste. (foto: Claudiu Stoica si Bogdan Stavre)

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU
                      ANDREEA PAVEL

Începuturile acestei povesti halucinante se gasesc în anul 2003, când Bogdan Stavre s-a angajat pe un post de director economic la firma Univers`All Trading România SRL, apartinând cunoscutului om de afaceri Razvan Petrovici, fiul fostului director al CEC-ului Carmenco Petrovici, implicat pâna peste gât în girarea Fondului National de Investitii – afacere derulata de Sorin Ovidiu Vântu sub guvernarea CDR. În cadrul firmei, Bogdan gestiona relatia cu furnizorii pentru punctele de lucru ale retelei deschise pe raza municipiului Constanta, dupa preluarea magazinelor Connex Plus de la SC Tomis SA si închirierea magazinului alimentar de la Tomis Mall de catre Univers All. Timp de aproape trei ani, asa cum spun parintii sai, acesta s-a dedicat în totalitate locului de munca aflând practic si ceea ce trebuia si ceea ce nu trebuia despre societate (asupra acestor aspecte ne rezervam dreptul de a reveni în alte doua materiale ulterioare!). De la 1 mai 2006, raporturile de munca s-au deteriorat, dupa ce societatea operase o modificare de organigrama la nivel national, care generase la Constanta schimbarea directorului de vânzari (care era practic seful local al retelei) si numirea în aceasta functie a lui Claudiu Stoica. Având în vedere sicanele orchestrate de Stoica (cum ar fi, de pilda, refuzul de a semna documentele de plata sau copii pentru conformitate cu originalul ale unor contracte comerciale), Bogdan Stavre si-a prezentat în doua rânduri demisia. Cererile sale au fost respinse fara motiv. Ultima tentativa de a pleca de la Univers All a fost la scurt timp urmata de aruncarea lui Bogdan pe geamul de pe casa scarii, de la etajul trei al blocului în care locuia, la intersectia bulevardelor Lapusneanu si Tomis, deasupra agentiei imobiliare Avantaj. Politia a acreditat înca din acea fatidica zi de 9 iunie 2006 ipoteza ca directorul economic si-ar fi pus capat zilelor, datorita parintilor si iubitei sale. Parintii lui Bogdan au însa o alta versiune, dar si probe extrem de elocvente care ar fi trebuit macar sa genereze o ancheta mai eficienta a justitiei.

Filmul evenimentelor

Iata si filmul evenimentelor din ziua de 9 iunie 2006, potrivit parintilor fostului director economic de la Univers All Constanta.
Ora 7,50: Bogdan a plecat la munca.

13,40: Ticu Stavre (tatal lui Bogdan) a intrat în magazin, sa cumpere doi cozonaci. Era coada, dat fiind ca a doua zi erau mosii. Bogdan a venit si i-a spus sa mearga acasa, ca se va întoarce el pe seara cu doi cozonaci. Acelasi lucru i l-a spus si seful pazei, Marian Amarie.

14,15: Bogdan a venit acasa. Parinti au ramasi surprinsi, iar mama sa l-a întrebat ce e cu el la ora aceea. Raspuns: nu mai plec astazi! Le-a explicat ca la magazin a ajuns o persoana solida, din partea firmei Brenac, care dorea sa i se dea un act, iar Bogdan i-a raspuns ca actul în original se afla la Bucuresti si poate doar sa îi dea o copie din calculatorul la care lucra din 2003, semnata si stampilata pentru conformitate de directorul de vânzari, însa Stoica a refuzat sa semneze în pofida obligatiilor sale de serviciu. În timp ce Bogdan se afla acasa, comunicându-le parintilor sai tot concursul de împrejurari, a fost sunat de Claudiu Stoica, pe telefonul de serviciu, sa se întoarca la magazin, pentru a rezolva problemele. În magazin, se mai afla un alt furnizor cu o problema curenta. Dupa cinci minute, a urmat si al doilea telefon, tot din partea lui Stoica si tot pe telefonul de serviciu. Bogdan a raspuns: da, Claudiu, vin acum! Mama sa l-a întrebat daca vrea sa manânce, el a raspuns afirmativ si a rugat-o sa-i încalzeasca mâncarea. S-a dus sa se spele pe mâini. Ticu Stavre aranja doua covoare. Când l-au chemat la masa, Bogdan nu mai era în apartament. Usa de la intrare nu era asigurata, desi era o regula a casei ca aceasta sa fie mereu încuiata cu cheia (daca cineva ar fi plecat sa duca gunoiul la ghena, pe hol, nu ar fi încuiat usa, dar daca ar fi plecat sa cumpere pâine, regula era aceea de a încuia, indiferent daca mai era cineva în casa).

14,35: 6-7 politisti de la Sectia 2 Politie s-au înfiintat la usa familiei Stavre, împreuna cu o vecina de la etajul 6, pe numele ei Bacalâm, aceasta plângând. Unul din lucratorii de Politie, cu buletinul lui Bogdan în mâna, i-a întrebat daca îl cunosc. I-au confirmat ca este baiatul lor. Repede i-au invitat sa mearga la cele doua masini ale politistilor, pentru ca „Bogdan este la resuscitare”. Înainte de a pleca la Spital, politistii au cerut sa patrunda în camera lui Bogdan, sa vada daca acesta a lasat un biletel de adio. Nu au gasit nimic. În cele 20-25 de minute în care constatasera absenta lui Bogdan, sotii Stavre nu au auzit sirene de Politie sau Ambulanta, desi geamul de la bucatarie era deschis. Prima impresie la vederea politistilor: au crezut ca, din graba, ca sa ajunga mai repede la magazin, pe trecerea de pietoni de la Unicredit, ar fi dat o masina peste el.
15,00: Au ajuns la Spital, Ticu Stavre într-o masina, sotia Elena (Nina) Stavre în cealalta masina. Aici l-au gasit pe Bogdan, în pielea goala, la resuscitare. Imediat, Ticu Stavre a iesit din incinta sectiei de urgente, a luat un taxi si s-a dus la Stoica. I-a spus: urca-te în masina, ca Bogdan este la resuscitare! A refuzat, în schimb a venit cu 4 agenti de paza, în alta masina. Pâna sa ajunga la spital, Stoica a sunat pe telefonul de serviciu al lui Bogdan, telefon care se afla asupra acestuia când a cazut în gol, dar care fusese încredintat de politisti Elenei Stavre, constatând ca aparatul era perfect functional.

15,30: Stoica a ajuns la spital, cu cei patru agenti de paza si, în gura mare, a spus: „Bogdan o sa plateasca!”. Unul din lucratorii de politie a pronuntat numele Razvan Petrovici. Elena Stavre l-a întrebat de unde îl cunoaste pe Petrovici, dar nu a primit nici un raspuns.

Moartea lui Bogdan Stavre si semnele de violenta

Desi adus în stare grava la Spital, Bogdan Stavre si-a stabilizat situatia pâna în data de 9 iunie 2006, când datorita acestui considerent a fost transportat cu un elicopter la Spitalul Floreasca din Bucuresti. Desi interventiile familiei, dar si situatiile uzuale ar fi impus prezenta unui elicopter Smurd, la fata locului s-a prezentat un aparat apartinând Jandarmeriei Bucuresti. Pilotul a interzis accesul Elenei Stavre în elicopter, desi aceasta a fost cadru medical, având si instruire în domeniu. La Floreasca, Bogdan era asteptat de fratele sau Horia, venit din Canada. Acesta relateaza ca Bogdan a fost adus de pe stadionul Dinamo (locul de aterizare a elicopterului) pe o targa cu rotile si ca asistentele care îl însoteau l-au apasat pe piept de mai multe ori, pâna la intrarea în spital. Bogdan a fost dus la resuscitare, iar dupa 45 de minute medicul a iesit pe hol, pentru a-l anunta ca nu mai poate face nimic. La insistentele lui Horia, cadrul medical s-a întors în camera de resuscitare, de unde s-au mai auzit electrosocurile. Imediat a fost declarat decesul: facuse stop cardiac înca din elicopter! Curios este faptul ca, în certificatul medico-legal, cauza decesului este traumatismul cerebral suferit în urma caderii. Acelasi înscris mentioneaza leziuni anterioare caderii în gol, cum ar fi doua echimoze localizate la nivelul gâtului, dar si un deget de pe care carnea fusese smulsa.
 

Motive de disputa

– politia nu a luat nici o proba de la fata locului
– pantoful drept al lui Bogdan e în punga cu haine pe care familia a primit-o de la spital. Lipseau: ciorapii, camasa, pantoful stâng – care a stat la Parchet jumatate de an; dupa jumatate de an l-au înapoiat familiei;
– locul de munca al lui Bogdan nu a fost sigilat; specialistii în IT de la o banca, la cererea Parchetului, au ridicat hard-discul computerului lui Bogdan de la locul de munca.
– Ceasul lui Bogdan, marca Citizen, nu a fost gasit. În schimb, politistii au înapoiat bratara si un telescop îndoit, recomandând familiei sa caute ceasul în iarba (ipoteza ca ceasul ar fi putut sari în iarba este absolut aberanta, vezi foto!); pe de alta parte, nu i-a chemat si nu le-a luat nici un fel de declaratie.
– În una din zilele de dupa înhumare, familia a chemat-o pe Anca Ionescu, sa urce la ghena de gunoi de la etajul 3 al blocului, unde au constatat ca sunt urme de sânge pe perete. Aceasta le-a comunicat verbal ca ar fi prelevat probele si ca sunt urme de magiun.

Va urma!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top