Interviu

Deseurile menajere si poluarea îneaca delta

Delta Dunarii este un ecosistem fragil, aflat în atentia multor organizatii internationale. Ocupate, de cele mai multe ori, cu planurile pentru reconstructia deltei, autoritatile române lasa fara rezolvare o problema mult mai serioasa. Este vorba de deseurile rezultate în urma activitatilor umane, care, datorita sistemului deficitar (sau inexistent) de colectare, se acumuleaza constant în regiunea deltaica. Purtate de ape, zeci de tone de gunoaie si reziduuri de hidrocarburi se adauga, anual, deseurilor produse de localnicii si vizitatorii deltei.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Delta – paradisul pestilor, pasarilor, si al P.E.T.-urilor

Una din primele probleme ce sare în ochiul celui care viziteaza Delta Dunarii este lipsa unui sistem de colectare a P.E.T.-urilor. Recipiente pentru bauturi acidulate si alte asemenea ambalaje fabricate din polietilena (P.E.T.) plutesc pe aproape toate apele deltei. Dupa folosire, ele sunt aruncate direct în apa, întrucât, cu exceptia oraselor Tulcea si Sulina, în toata delta nu se gaseste un singur cos de gunoi. Lipsei de educatie ecologica a localnicilor care nu sunt constienti de problemele de mediu li se adauga si ignoranta turistilor ce campeaza, apoi lasa în urma lor saci de gunoaie. Dintre toate resturile abandonate de localnici si turisti pe malul apei, sau azvârlite, pur si simplu, în apa, cele mai persistente sunt P.E.T.-urile. Spre deosebire de chistoacele de tigari, care sunt descompuse natural într-o perioada de circa 2 ani, sau de cutiile de conserve ce ruginesc, ambalajele de polietilena nu sunt biodegradabile, ajungând sa se acumuleze în mediul înconjurator. Într-un raport privind starea mediului prezentat de catre Administratia  Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, în delta se afla 37,7 tone de P.E.T.-uri necolectate sau depozitate impropriu. Cantitatea reala poate, însa, sa fie mult mai mare, dat fiind ca nu se pot cuantifica zecile sau sutele de mii de recipiente din plastic ce împânzesc canalele deltei. Practic, este imposibil sa gasesti o portiune de un kilometru de curs fluvial sau canal, în care sa nu se poata „pescui” macar o duzina de asemenea recipiente, plutind în deriva sau agatate în vegetatia de pe maluri.

Munti de deseuri, colectare zero

În Delta Dunarii nu au existat si nu exista servicii specializate pentru colectarea deseurilor menajere. Din estimarile A.R.B.D.D., în delta sunt generate anual aproximativ 750 de tone de gunoi, care sunt lasate sa se descompuna sub cerul liber. Deseurile care nu sunt aruncate în apa se acumuleaza în depozite improvizate. Daca la nivelul Dobrogei poti numara pe degete depozitele „ecologice” – conforme cu legislatia europeana, în  perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, nu exista în acest moment depozite de deseuri care sa fie conforme normelor europene. Mai mult, datorita lipsei de spatiu, pe grindurile pe care au fost construite localitatile deltaice, gropile de gunoi sunt amplasate în zone sensibile ale localitatilor, cum ar fi în apropierea locuintelor sau a zonelor de agrement.
În încercarea de a rezolva aceasta problema, Consiliul Judetean Tulcea a aprobat o hotarâre privind gestionarea deseurilor din judetul Tulcea, un punct important din proiect referindu-se la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Strategia prevede înfiintarea a doua statii de transfer a gunoiului si a mai multor centre rurale cu functiune de compactare a deseurilor menajere. De asemenea, hotarârea mai prevede si obligatia ca administratorii unitatilor de cazare sa raspunda de colectarea si transportul deseurilor rezultate din activitatile turistice.

UE se preocupa de calitatea apelor Dunarii

Aflat, de curând, în Tulcea, coordonatorul grupului socialistilor europeni din Parlamentul European, membru al Comisiei de Transport si Turism, Wilhelm Piecyk, a exprimat preocuparea colegilor sai pentru asigurarea respectarii normelor de mediu în transporturile marine si fluviale. El a lasat sa se înteleaga ca exista în lucru un proiect de constituire a unei agentii europene care sa vegheze respectarea conditiilor de mediu pe caile fluviale ale continentului si care sa coordoneze eforturile de prevenire si combatere ale accidentelor ecologice. Facând referire la accidentul de acum câtiva ani, când o nava a esuat pe coasta Spaniei, prinzând autoritatile centrale si regionale pe picior gresit, Piecyk a invocat necesitatea constituirii unei structuri administrative care sa previna producerea unor situatii similare, în viitor. „În al doilea rând, trebuie sa avem pusa la punct o infrastructura corespunzatoare transportului fluvial, pentru ca încarcaturile deosebite, substante chimice sau petroliere, necesita atentie sporita pentru a proteja ariile naturale. Iar acest lucru trebuie avut în vedere si de catre statul român”, a mai afirmat euro parlamentarul german.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top