Fără categorie

Descoperire arheologică de amploare pe un teren pe care urma să se dezvolte o afacere cu bani europeni

Florin Pascale, primarul comunei Niculiţel: Investiţia omului de afaceri e importantă pentru noi, aşa că îl vom sprijini pentru a o continua

În cursul lunii noiembrie, în comuna Niculiţel, arheologii din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea au făcut o descoperire arheologică de amploare: O baie romană din timpul împăratului Antoninus Pius. Descoperirea a fost întâmplătoare, în timpul unor săpături pentru construirea fundaţiei unui siloz. Necazul este că terenul pe care au fost descoperite vestigiile aparţinea unui om de afaceri care câştigase un proiect finanţat cu bani europeni, în urma căruia urma să construiască un siloz de cereale. Având în vedere că importanţa descoperirii este deosebit de mare, instituţiile abilitate urmează să găsească soluţii pentru a continua săpăturile, dar şi pentru a despăgubi investitorul, astfel încât acesta să nu piardă finanţarea europeană. Am stat de vorbă cu primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale, care ne-a furnizat mai multe detalii despre descoperirea arheologilor şi despre importanţa acesteia.

Un articol de Andreea PAVEL

Cristian Andrei LEONTE

Zona Niculiţel era agreată de romani, datorită avantajelor oferite de relief

„Descoperirea arheologilor reprezintă un edificiu roman, o locuinţă romană, ce aparţine probabil unei familii înstărite, pentru s-au găsit monede, veselă şi bunuri care erau utilizate în gospodărie. De asemenea, s-au găsit elemente de ceramică. Cel mai important aspect, care dovedeşte că este o construcţie civilă este tocmai faptul că s-a descoperit sistemul de încălzire al clădirii, o termă romană, care era utilizată în perioada respectivă. Sistemul de alimentare cu apă prin apeducte este, de asemenea, un element extrem de  interesant şi important. Descoperirea este foarte importantă pentru că demonstrează faptul că localitatea a fost locuită încă din perioada ocupaţiei romane şi, după cum bine se ştie,  romanii nu îşi alegeau întâmplător locul unde să îşi construiască gospodăriile, ci strategic, căutând avantajele din zona respectivă. Astfel, localitatea Niculiţel era uşor de apărat, fiind înconjurată de dealuri. Zona a fost fortificată ulterior cu valuri de pământ. De asemenea, romanii au găsit o sursă de alimentare cu apă pe care au putut să o valorifice”, ne-a declarat primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale.

Niculiţel, fostă staţiune de lux a romanilor

Descoperirile arheologice făcute de-a lungul anilor, ne pot duce cu gândul că teritoriul pe care astăzi este amplasată comuna Niculiţel a fost, în trecut, un fel de staţiune unde nobilii romani îşi petreceau vacanţele. De aceeaşi părere cu noi este şi primarul Florin Pascale: „Opinia mea este că localitatea a fost, în trecut, o zonă unde nobilii romani puteau să locuiască în permanenţă. Pe de altă parte, descoperirile arheologice mă fac să cred că pe teritoriul comunei a existat, în trecut, un fel de staţiune de lux, să îi spunem aşa. Edificiul descoperit este destul de mare, având în vedere că doar suprafaţa pe care s-au făcut săpăturile arheologice pentru cea mai recentă descoperire are în jur de 2000 mp. De asemenea, Basilica din Niculiţel este destul de mare şi dovedeşte că zona a fost intens locuită, mai ales că relieful le oferea siguranţă. Ne gândim să găsim o soluţie de conservare a zonei. Nu este uşor, este costisitor şi nu se poate realiza în timp scurt. Ulterior conservării ne dorim promovarea acesteia ca punct turistic”, a declarat primarul comunei Niculiţel.

Primarul comunei Niculiţel: „Investitorul este înţelegător şi căutăm soluţii împreună”

Florin Pascale ne-a vorbit şi despre ce se va întâmpla, în viitor, cu investiţia omului de afaceri ghinionist: „ Cât despre investitorul pe terenul căruia s-au făcut descoperirile arheologice, a fost ghinionul lui. Fiecare investitor din zonă îşi asumă un risc. Desigur, administraţia locală din Niculiţel va căuta soluţii pentru a ajuta omul de afaceri, pentru că investiţia dumnealui este foarte importantă pentru interesul localităţii şi, implicit, al localnicilor. Dumnealui dorea să construiască un siloz pentru cereale, drept pentru care ne gândim să facem un schimb de teren, în sensul în care ne-am gândit să îi punem la dispoziţie un alt teren, iar suprafaţa pe care s-au făcut descoperirile arheologice să o preluăm, să o conservăm şi ulterior să o promovăm ca punct turistic. Repet, în prezent, nu ştim care este soluţia pe care o vom găsi, dar îl asigurăm pe investitor că îl sprijinim cu orice, în limitele legii. Dumnealui câştigase un proiect pe fonduri europene. Este o persoană înţelegătoare, a acceptat situaţia şi caută soluţii împreună cu reprezentanţii administraţiei locale”, a conchis primarul comunei Niculiţel.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top