Ştiri

Primarii din judeţele Constanţa şi Tulcea vorbesc despre colaborarea cu parlamentarii responsabili de localităţile pe care le administrează

Îşi ajută electoratul doar în campanie?

Sunt aleşi o dată la patru ani. În campania electorală străbat mii de kilometri prin localităţile care fac parte din colegiile unde sunt candidaţi, în speranţa că vor strânge cât mai multe voturi. Plantează copaci, organizează mese festive, participă la slujbe, în mijlocul poporului, împart zâmbete, pupături şi strângeri de mână, fac donaţii şi ascultă problemele electoratului. Câştigă încrederea alegătorilor, ajung în funcţia dorită şi toate gesturile şi acţiunile caritabile din vremea în care erau simpli candidaţi dispar brusc. Uită de uliţele făcute praf pe care se plimbau la braţ cu alegătorii, uită de cazurile sociale, uită de primarii care i-au susţinut şi cu ajutorul cărora au câştigat voturile. Aceştia sunt parlamentarii. Corect ar fi să precizăm faptul că nici un parlamentar nu ar putea să îşi ocupe fotoliul comod de senator sau deputat, dacă primarii nu l-ar susţine. Pentru că pe parlamentari nu-i cunoaşte nimeni, nu-i vede nimeni decât în campania electorală şi nu-i mai recunoaşte nimeni în următoarea campanie.

Un articol de Andreea PAVEL

Cristian Andrei LEONTE

Şi cum alegerile se apropie cu paşi repezi, jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu câţiva primari din judeţele Constanţa şi Tulcea pentru a vedea cum decurg relaţiile dintre aceştia şi parlamentarii colegiilor în cadrul cărora sunt incluse localităţile administrate de intervievaţi, dar şi pentru a vedea dacă ulterior câştigării mandatelor de parlamentari, foştii candidaţi s-au mai interesat de problemele şi nevoile electoratului. Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că există, în ambele judeţe, şi primari extrem de mulţumiţi de colaborarea pe care administraţiile locale o au cu parlamentarii responsabili de zonele respective. I-am invitat la dialog pe primarii constănţeni Viorel Bălan (comuna Nicolae Bălcescu), Tudor Nădrag (oraşul Hârşova), Iusein Visel (comuna Dobromir), Gheorghe Cojocaru (oraşul Murfatlar) şi pe primarii tulceni Andone Ichim (oraşul Măcin), Petre Ilie (oraşul Isaccea), Doru Stoica (comuna Jijila), Ştefan Ilie (comuna Luncaviţa).

Întrebările la care au răspuns primarii sunt următoarele:
1. Cine sunt parlamentarii din colegiul din care face parte localitatea dumneavoastră?
2. Cum decurge relaţia dintre aceştia şi administraţia locală?
3. Cum se implică aceştia în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cei care i-au ales?
4. Când au vizitat ultima oară localitatea şi care au fost efectele vizitei lor?
5. Ce proiecte legislative aţi iniţia dacă aţi fi parlamentar?
6. V-aţi gândit vreodată să candidaţi pentru un loc în Parlament?
7. Ce mesaj le transmiteţi parlamentarilor din colegiul dumneavoastră?

Iusein Visel, primarul comunei Dobromir:
„Mi s-a propus să candidez, dar nu vreau. Localnicii au nevoie de mine în permanenţă, până şi ca translator”

„Responsabili de comuna Dobromir sunt senatorul Nicolae Moga şi deputatul Cristina Dumitrache.
Am o relaţie foarte bună cu ei, nu mă pot plânge. Cei doi parlamentari cunosc foarte bine problemele localităţii şi se implică în rezolvarea lor ori de câte ori le solicit ajutorul, atât timp cât ţine de competenţele lor. Ultima oară au fost aici de Sfântul Gheorghe. Şi chiar dacă nu vin în localitate, noi ţinem legătura în permanenţă şi se interesează de problemele noastre. Pe de-o parte a avut un efect benefic vizita lor, de fiecare dată. Ne-au ajutat cu reabilitarea şcolii, cu cea a cişmelei. Acestea au fost probleme pe care au putut să le rezolve. În schimb, nu ştiu cât mă pot ajuta cu canalizarea şi cu apa curentă. Acestea sunt cele mai mari probleme ale noastre acum. Şi ar mai fi şi reabilitarea drumurilor. O parte dintre drumuri vor fi reabilitate în curând, prin nişte proiecte pe care le am, dar din cauza frigului vom aştepta până la primăvară. Dacă aş fi parlamentar acum, aş rezolva, desigur, problema apei şi a canalizării. Sunt cele mai importante aspecte într-o comunitate care se îndreaptă către modernizare şi civilizaţie. La nivel naţional aş încerca să rezolv problemele sociale, mai ales că am fost asistent social şi ştiu ce înseamnă acest segment. Cât despre candidatura mea la parlamentare… Mi s-a propus să candidez în 2012, din partea turcilor, dar nu vreau. Pentru că locuitorii din comună, atunci când mi-au dat al doilea mandat, şi-au pus toată încrederea în mine.  Ar fi mult mai uşor să stau într-un fotoliu de parlamentar, dar nu îmi pot dezamăgi şi trăda electoratul care are nevoie de mine. Majoritatea nu are şcoală şi nu cunosc limba română. Dacă au nevoie de hârtii, de scris sau citit, mai întâi vin la mine, mă întreabă ce să facă şi cum să se descurce şi eu îi ajut cu orice. Până şi ca translator. Eu le rezolv orice problemă. Cum aş putea să îi las? Aşadar, nu voi candida şi le transmit lui Nicolae Moga şi Cristinei Dragomir să fie şi mai activi decât sunt şi dacă vor să mai câştige voturile la noi, în Dobromir, să vină în mijlocul cetăţenilor ori de câte ori va fi nevoie. Şi mult succes în carieră!“

Gheorghe Cojocaru, primarul oraşului Murfatlar: „Cred că aş putea să fiu parlamentar. Momentan, însă, vreau să termin proiectele începute”

„Parlamentarii care răspund de colegiile din care face parte oraşul Murfatlar sunt senatorul Nicolae Moga şi deputatul Constantin Chirilă. Am o relaţie excelentă cu ei. Perfectă. Nu avem nici un fel de problemă de comunicare, ei sunt la curent cu problemele noastre şi se implică în rezolvarea lor. Le cunosc toate nevoile localnicilor şi sunt activi în toate demersurile. Constantin Chirilă m-a ajutat în două iniţiative legislative legate de transferul bunurilor din domeniul public al statului, în cel al oraşului. Este vorba de un sediu al Fiscului şi de un teren al Ministerului Apărării. Primăria a intrat în posesia lor, datorită sprijinului imens acordat de senatorul Moga şi deputatul Chirilă. Constantin Chirilă vine săptămânal în Murfatlar. În fiecare vineri, la ora 14:00, are audienţe la biroul parlamentar din oraş şi stă de vorbă cu oamenii. Nicolae Moga vine când are drum şi când îl chem. Uşa mea le este deschisă mereu şi, de asemenea, uşa Parlamentului mi-a fost deschisă la rându-mi, de fiecare dată. Au participat la toate acţiunile pe care le-am organizat şi la care i-am invitat. Este exact o relaţie aşa cum ar trebui să fie între un primar şi parlamentari. Cât despre legi, dacă aş fi fost parlamentar, probabil aş fi adoptat legea cu câinii, sub altă formă. În forma actuală este un pas, dar mic. Practic, toată responsabilitatea a fost aruncată din nou, în cârca noastră, a primarilor. Spre exemplu, degeaba hotărăsc eu să strâng în adăposturi, sau să eutanasiez toţi câinii, dacă primarul vecin îi lasă pe străzi. N-am rezolvat nimic. Soluţia ar fi trebuit să fie una unitară, adoptată la nivel naţional. Poţi face multe ca parlamentar, dar se realizează puţine pentru că nu ţine doar de un om sau un grup parlamentar. Factorii sunt mult mai mulţi. Nu voi candida în 2012 la parlamentare, chiar dacă aş avea şanse. Una e să ai şanse şi alta e să fii parlamentar. Cred că aş putea să fiu parlamentar, dar momentan vreau să termin proiectele din Murfatlar. Mie îmi place ceea ce fac şi încerc să fac bine. Drept pentru care, dacă ar fi să candidez, m-aş gândi mai întâi dacă sunt în stare să fac lucrurile bine, dacă ajung în Parlament. Momentan rămân primar în Murfatlar. Le transmit senatorului Moga şi deputatului Chirilă să continuie ce au început, le mulţumesc pentru sprijin şi pe lângă mulţumirea mea, sper să se bucure şi de mulţumirea electoratului, în 2012.“

Tudor Nădrag, primarul oraşului Hârşova: „Nu vreau să fiu parlamentar. Partidul meu se numeşte Hârşova, deci fac doar politica localităţii mele”

„Deputatul Mihai Lupu şi senatorul Puiu Haşotti sunt parlamentarii din zona noastră. Din punctul meu de vedere, cred că avem o relaţie bună, au răspuns solicitărilor noastre atunci când a fost cazul. Spre exemplu m-au ajutat atunci când era să se desfiinţeze Judecătoria Hârşova şi Parchetul. Şi am fost sprijiniţi în demersul nostru inclusiv de cei doi parlamentari. Cu această ocazie aş vrea să îi mulţumesc în special domnului Haşotti, pentru că el este cel care m-a ţinut la curent cu evoluţia demersurilor noastre de salvare a Parchetului şi a Judecătoriei. Şi domnul deputat Chirilă m-a ajutat şi îi mulţumesc şi dumnealui. În concluzie, parlamentarii responsabili de Hârşova se implică şi ne-au ajutat cu fiecare problemă pe care le-am adus-o la cunoştinţă. În limita competenţelor, desigur.
Nu contează neapărat vizitele, sau de câte ori stau de vorbă cu oamenii, pentru că primarul este intermediarul, iar eu ţin legătura cu ei în permanenţă. Mă simt sprijinit de ei şi nu cred că ajutoarele lor au tentă politică. Chiar cred că îşi fac treaba, mai ales că pentru ei nu a contat faptul că eu sunt de la PDL şi ei de la PNL. Nu a contat nici măcar faptul că omul lor, candidatul PNL, a pierdut alegerile în faţa mea. Eu, în schimb, dacă aş fi parlamentar, aş ajuta mai mult Hârşova din punct de vedere al infrastructurii. Apoi aş încerca să valorific apele termale şi să promovez oraşul din punct de vedere turistic şi din punct de vedere al obiectivelor arheologice. Dar nu m-am gândit niciodată să candidez pentru că sunt un om care îşi vede lungul nasului. Deşi, dacă stau să mă gândesc bine, am construit aproape toată zona şi sunt cunoscut. Am construit biserici, am reabilitat instituţii, deci aş avea şanse să fiu ales parlamentar, însă nu vreau niciodată să ajung parlamentar. Din capul locului nu m-a interesat în mod deosebit politica, partidul meu s-a numit şi se va numi Hârşova. Las politica pentru alţii. Eu fac politica localităţii mele. Le urez succes în continuare parlamentarilor Lupu şi Haşotti, le mulţumesc că au fost alături de mine, ca edil, atunci când am avut probleme şi îi rog să fie alături de mine în continuare.“

Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu: „Pe parlamentari nu i-am mai văzut din campanie. Să nu uite cine i-a ales, că alegerile sunt după colţ…”

„În colegiul din care face parte comuna Nicolae Bălcescu senator este Puiu Haşotti şi deputat este Gheorghe Dragomir. Din păcate, nu avem o relaţie bună cu ei. Din punctul nostru de vedere, relaţia ar putea fi bună, dacă ei şi-ar da interesul şi ar mai trece pe la noi, să asculte problemele localnicilor, aşa cum promiteau în campanie, sau să treacă pe la primărie, să ne întrebe dacă avem nevoie de ceva, sau ne pot ajuta cu ceva. Ultima oară au venit la alegeri, în 2008. De atunci, nici eu, nici viceprimarul, nu
i-am mai văzut. N-au mai venit. Sau poate or fi venit prin comună, că erau în trecere, ori au traversat localitatea, ca să ajungă în altă parte. Dar la noi, personal, să stăm de vorbă şi să se implice în rezolvarea problemelor administraţiei locale, nici vorbă. Şi cred că dacă n-au venit la Primăria Nicolae Bălcescu, la oameni, prin sat, au venit cu atât mai puţin. Poate s-au interesat de problemele lor, doar politic, prin intermediul USL, ca să înceapă campania pentru alegerile din 2012. În concluzie, cei doi parlamentari nu m-au ajutat cu nimic, deci nu am pentru ce să le mulţumesc. Ne bagă în seamă doar când au nevoie. Dacă aş fi eu parlamentar, pentru comuna mea aş rezolva problema asfaltării drumurilor alimentarea cu gaz şi construirea sistemului de canalizare. Dar şi ca primar, încerc să mă descurc cum pot, că nu trebuie să fiu neapărat parlamentar ca să rezolv problemele comunei. Dacă primarii ar sta după parlamentari şi ar aştepta ajutorul acestora, atunci ar fi vai şi amar de localnici. Primarii sunt cei care, după campania electorală, au de rezolvat toate problemele din localitate. Aşadar, am deja un proiect pe asfaltare şi, încet-încet, le voi rezolva şi pe celelalte. Nu m-am gândit să candidez la parlamentare. În 2012, sigur nu. Nu ştiu momentan dacă voi vrea să candidez vreodată. Poate pe viitor. Iar lui Haşotti şi lui Dragomir le transmit să nu uite de unde au plecat şi cine i-a ales. Dacă mai vor un mandat de parlamentar, ar trebui să mai treacă pe-aici…“

Andone Ichim, primarul oraşului Măcin: „Ar trebui să lăsăm tinerii în Parlament. Eu nu candidez, pentru că şansa mea este legată de oraşul meu”

„Parlamentarii care răspund de colegiile din care face parte oraşul nostru sunt senatorul Trifon Belacurencu, de la PSD, şi deputatul Octavian Popa, de la PNL. Cu senatorul Belacurencu avem o relaţie foarte bună. Nu mă pot plânge absolut deloc. Datorită faptului că dumnealui este la curent cu toate nevoile localnicilor şi datorită faptului că ţinem legătura în permanenţă şi se interesează de problemele noastre şi ne ajută de fiecare dată când îi solicităm ajutorul, relaţia nu poate fi decât una excelentă. În funcţie de competenţele pe care dumnealui le are, a făcut, de fiecare dată, tot posibilul să ne ajute şi să ne răspundă prompt solicitărilor. Cu domnul deputat Popa relaţia pe care încercăm să o avem este mai puţin bună. Am impresia uneori că dumnealui este mai apropiat de PNL, decât de PSD. În ultimul timp, însă, de când s-au pus bazele alianţei PSD-PNL, parcă relaţia s-a mai îmbunătăţit. Pentru comunitatea locală, senatorul s-a implicat foarte mult. Datorită lui am reuşit să avem acces la mai multe ministere, sau agenţii, în vederea promovării proiectelor pe care ne străduim să le implementăm. Senatorul se implică mult, aşa cum spuneam, drept pentru care îşi petrece câte 5-6 zile pe lună, în oraşul Măcin. În schimb, deputatul nu este atât de implicat. Vorbim cu el, dar rezultatele colaborării cu deputatul nu se pot compara cu cele din urma colaborării cu senatorul. Senatorul Trifon Belacurencu a fost chiar în urmă cu o săptămână la noi şi a participat la o întâlnire cu fermierii şi lucrătorii din agricultură. Stă de vorbă direct cu oamenii şi încearcă să îi ajute cum poate. Domnul deputat Octavian Popa a fost şi el, dar nici nu mai ştiu când s-a întâmplat ultima oară. Acum vreo trei săptămâni, cred, dacă îmi amintesc bine. Aş mai preciza faptul că vizita senatorului întodeauna se concretizează în preluarea problemelor către rezolvare. Dialogul este permanent şi se luptă pentru soluţionarea problemelor. Dacă aş fi parlametar, aş rezolva trei probleme pentru oraşul meu: definitivarea programului de infrastructură, prin finalizarea  sistemului de canalizare şi apă, reabilitarea tuturor străzilor afectate de implementarea apei şi canalizării. Nu în ultimul rând, aş definitiva şi proiectul dintre oraşul Măcin şi cele 10 localităţi partenere, în ce priveşte staţia de colectare selectivă. Există un proiect prin care s-a pus bazele unei staţii de colectare selectivă a deşeurilor, iar acest proiect implică alte 10 localităţi partenere, drept pentru care importanţa acestuia este sporită. Rămâne să mai facem societatea şi să începem să materializăm investiţia. Cât despre posibilitatea de a candida la parlamentare, trebuie să precizez că nu m-am gândit niciodată la acest lucru. Este prea mare căciula pentru mine. Prefer să las tinerii în Parlament. Şansa mea este legată de oraşul meu. Le transmit domnilor parlamentari să fie sănătoşi şi să nu uite că adevărata muncă de parlamentari pleacă din colegiile lor şi, de asemenea, să nu uite de unde au plecat şi cine i-a ales.”

Ilie Ştefan, primarul comunei Luncaviţa: „Parlamentarii au trecut pe la noi doar pe DE87, care străbate comuna. N-au făcut decât să polueze mediul”

„Parlamentarii din zona noastră sunt deputatul Octavian Popa şi senatorul Trifon Belacurencu. Există posibilitatea ca în alte unităţi administrativ teritoriale din colegiu aceşti parlamentari să fie activi, iar munca lor să se concretizeze în sprijin efectiv acordat acelor localităţi, însă în comuna al cărui primar sunt, dumnealor nu au realizat absolut nimic. Probabil ar trebui să se implice în rezolvarea problemelor prin contactul cu cetăţenii, prin audienţe, vizite etc, însă nu am cunoştinţe ca în Luncaviţa şi Rachelu să aibă efect pozitiv vreo acţiune a parlamentarilor în cauză, fie ea legislativă sau personală! Pe de altă parte, comuna este străbătută de drumul European 87. Din această cauză este foarte posibil ca ei să fi trecut mai des, însă mai mult decât să polueze mediul (asta dacă nu au trecut cumva cu bicicleta) alt efect nu a existat. Dacă aş fi parlamentar aş iniţia foarte multe proiecte legsilative! Noi, primarii, grupaţi în Asociaţia Comunelor din România, am iniţiat foarte multe proiecte normative, care s-au concretizat în multe legi în sprijinul administraţiei locale şi al cetăţenilor. Exemplu: Ordonanţa 7/2006 privind dezvoltarea infrastructurii în spaţiul rural; Programele de reparaţii ale căminelor culturale; Revenirea impozitelor pe terenurile din extravilan la bugetele locale în dauna bugetului central; Mărirea salariilor primarilor şi funcţionarilor cu 25% în timpul aplicării legii privind reforma în domeniul proprietăţii nr. 247/2005; Legalizarea cooperării pentru eficientizarea actului administrativ la nivelul ACoR etc. Dacă aş fi parlamentar, aş elimina discrepanţa dintre statutul de oraş sau comună şi aş diferenţia doar după numărul de locuitori; aş debloca posturile din administraţia locală, deoarece zona rurală se confruntă cu mari probleme în această privinţă; aş modifica ghidurile şi criteriile accesării fondurilor europene pentru comune, în sensul că le-aş face mai accesibile şi mai transparente etc.  Cât despre un loc în Parlament, da, m-am gândit de foarte multe ori la asta, mai ales că mi s-a cerut şi mi se cere acest lucru de către foarte mulţi oameni, de la prieteni, la simplii cetăţeni. Există o posibilitate mare ca în viitor, dacă voi fi sănătos şi competent, să candidez. Acum, adică în 2012, nu voi candida dintr-un motiv principal: am două fetiţe foarte mici, de 4 şi 2 ani şi vreau să fiu lângă ele, lângă soţie, fraţi şi părinţi. Alt motiv este că în Luncaviţa mai am foarte multe de făcut. De abia am realizat 10% din ce mi-am propus, iar eu, după familie, îmi iubesc la nebunie comuna! Dragostea faţă de comună o declar încă din timpul liceului, când porecla mea era „Luncaviţa”, deoarece îi înnebuneam pe toţi cu poveşti din comuna mea, poreclă care a continuat şi în facultate. Poată că şi datorită poreclei am ajuns primar la 26 de ani. Parlamentarilor le transmit că abia aştept să realizeze o lege, un proiect, un program, în sprijinul colegiului care i-a ales! Încă mai cred în ei, încă mai au timp, însă sunt aproape convins că nu vor face nimic. Dar… mă pot înşela… Pe de altă parte, vreau să precizez faptul că nu cred că dacă aveam în colegiul nostru parlamentari PDL, adică din partidul al cărui membru sunt, aceştia ar fi fost mai harnici! Adică vreau să se înţeleagă clar faptul că declaraţia mea nu este una politică. De asemenea, vreau să mai adaug că întotdeauna există loc pentru mai multă muncă, mai multă dorinţă, mai multă implicare din partea oricui. Dacă parlamentarii ar munci cum cred eu că trebuie muncit în politică, prezentul şi viitorul acestei Românii ar fi mult mai frumoase!“

Petre Ilie, primarul oraşului Isaccea: „Aş adapta Codul fiscal şi legislaţia privind asistenţa socială, la noile realităţi”

„Domnii Trifon Belacurencu (senator PSD) şi Octavian Popa (deputat PNL) sunt parlametarii responsabili de colegiile din care face parte oraşul Isaccea. După cum se poate observa suntem oarecum în opoziţie, din punct de vedere politic, eu fiind primar PDL. Personal am o relaţie amiabilă cu dumnealor, dar nu există o relaţie directă vis-a-vis de administratia locala. Am avut discuţii pe diverse teme, dar nu există o implicare reală şi directă a acestora în problemele locale. Spre exemplu, în acest mandat au avut câte o singură vizită în oraşul Isaccea, şi aceea fără efecte. Vizita a constat într-o informare despre problemele reale ale administraţiei. Dacă aş fi parlamentar aş urmări modificarea Codului fiscal şi a legislaţiei privind asistenţa socială în aşa fel încât acestea să fie aşezate pe baze reale. De asemenea, aş propune desfiinţarea normelor metodologice de aplicare a legilor sau Hotărârilor de Guvern. Nu m-am gândit niciodată să candidez la parlamentare, pentru că nu îmi doresc acest lucru. Le urez pe această cale celor doi parlamentari succes în demersurile lor şi să nu uite că relaţia cu cetăţenii şi apropierea de problemele lor ar trebui să fie principala lor preocupare. De fapt, acestea ar trebui să fie sursa modificărilor legislaţiei, astfel încât să se poată aplica corect prevederile legislative.”

Doru Stoica, primarul comunei Jijila: „Relaţia cu parlamentarii este normală. Se implică în limitele competenţelor pe care le au”

„Parlamentarii din colegiul din care face parte comuna Jijila sunt senatorul PSD Trifon Belacurencu şi deputatul PNL Octavian Popa. Relaţiile dintre administraţia locală şi aceştia sunt normale, adică nici bune, nici rele… Consider că atât deputatul, cât şi senatorul se implică în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cei care i-au ales, în limitele competenţelor pe care le au. Cei doi vizitează periodic localitatea, iar vizitele acestora au caracter consultativ. Dacă aş fi parlamentar, aş modifica Legea nr. 2/1968 cu privire la stabilirea limitelor teritoriale. Cât despre o posibilă candidatură a mea la parlamentare, cred că este exclusă. Nu vreau să fiu parlamentar, pentru că profesia de bază, pe care o am, este mai atractivă. În încheiere, le transmit domnilor parlamentari Belacurencu şi Popa sănătate şi multe mandate!“

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top